Skip to content

Guia ràpida per resoldre problemes de la impressora

04/11/2019
impresora-oficina

La teva impressora et funciona malament o, senzillament, no et funciona? Ja sigui un assumpte de programari, de maquinari o de qualsevol altre tipus, a El Blog de BEEP t’oferim una guia ràpida per resoldre el problema.

La tecnologia d’impressió millora … però seguim imprimint en paper

En l’era de l’Internet de les Coses (IdC) i dels dispositius que podem controlar amb la nostra veu, les impressores segueixen donant-nos problemes similars als quals ens donaven fa 10 o 15 anys. No oblidem que la impressora és un dels pocs equips que segueixen incorporant components mecànics. I és que hem de tenir en compte que la tecnologia d’impressió tracta una cosa tan física i tan tangible com el paper. És a dir, imprimim en paper ara, com imprimíem en paper fa 30 anys.

Feta aquesta reflexió, arribes a la conclusió que és molt útil saber què fer quan la impressora ens dóna a conèixer un error o bé passa olímpicament de les nostres demandes i no ens fa cas. L’objectiu és tornar a imprimir amb tota normalitat i amb la qualitat esperada.

impressora-usuari

Missatges d’error

De vegades, la impressora t’adverteix sobre la naturalesa del problema. D’aquesta manera, pots evitar el pesat mètode de prova-error.

En què consisteixen els missatges d’error de la impressora? Doncs bé, es tracta d’aquests indicadors lluminosos que només s’encenen o parpellegen quan es produeix un error. L’avís que tots coneixem bé és el de cartutx de tinta buit. Però hi ha més tipus d’alertes

Per saber què significa cada indicador d’error, hauràs de revisar el manual de la teva impressora. Si vas guardar la versió de paper d’aquesta guia, només has d’anar a la secció en què s’abordi la resolució de problemes freqüents o els indicadors d’error.

Si no tens el manual a mà, en paper, has d’entrar a la pàgina web del fabricant i buscar el manual corresponent al teu model. El nom del model sempre apareix en un lloc visible i destacat de l’equip.

Un cop trobis aquest document digital, que sol estar disponible en versió PDF, has d’anar a la secció de problemes i errors. És recomanable que et descarreguis aquest PDF, per tenir-lo al teu abast a només un parell de clics en el teu disc dur. Mai no sap quan et tornarà a fer falta.

Un cop hagis identificat l’error, sigui un embús o la manca de tinta, ja tindràs feta la meitat de la feina de resolució. En aquest mateix article d’El Blog de BEEP, t’ajudarem a rematar la feina.

També podria passar que la teva impressora vagi malament, però que no t’aparegui cap missatge d’error. En aquest cas, et convidem a seguir llegint.

Comprova les connexions

Pot semblar obvi, però davant el mal funcionament de qualsevol dispositiu, el primer que cal fer és comprovar les connexions.

Comprova que el cable USB està ben connectat en ambdós extrems. I revisa que el cable d’alimentació està endollat ​​a la paret. La impressora és un equip que s’utilitza en moments puntuals, de manera que és probable que algú l’hagi desendollat ​​per carregar el mòbil o un altre dispositiu.

Si vols imprimir via WiFi i no ho aconsegueixes, mira de connectar la impressora a l’ordinador via USB. Si llavors la cosa funciona, ja saps que el problema el tens amb la connexió WiFi.

Revisa que la impressora rebi un senyal WiFi prou fort. Verifica que la impressora aparegui a la llista de xarxes WiFi. Potser caldrà que acostis la impressora al router, per així assegurar un ample de banda sense fil suficient.

impressora-reparacio

Segur que imprimeixes amb la impressora que toca?

Es tracta d’una altra qüestió bàsica, però que no pots deixar de banda. Estàs segur o segura que estàs dirigint el document a la impressora correcta? Si utilitzes o has utilitzat el teu ordinador amb més d’un equip d’impressió, Windows podria estar enviant l’arxiu a una impressora diferent.

En aquest punt, hem de dir que en algunes llars i oficines, un mateix ordinador pot enviar documents a imprimir a més d’una impressora. I és que igual tens una impressora de color i una altra diferent per imprimir només negre de forma més econòmica.

Bé, seguim. Torna a imprimir el document. I presta especial atenció a les opcions que apareixen al menú desplegable amb les impressores disponibles. Si la que vols no és la que està seleccionada, cerca la que vols i selecciona-la.

Desbloqueja la cua d’impressió

De vegades, la cua d’impressió pot quedar bloquejada amb vells documents que no es van poder imprimir per un motiu o un altre.

Per què s’encalla la cua d’impressió?

Per què es pot quedar hivernada una tasca? Les causes més habituals són l’absència de paper o de tinta. En altres ocasions, l’origen del problema és un intent fallit de cancel·lació d’una tasca d’impressió.

Per què cancel·lar una impressió? Moltes vegades, ho faràs perquè t’has equivocat amb els paràmetres d’impressió i desitges imprimir de nou amb els requisits que tu vols. Per exemple, vols imprimir a doble pàgina, i t’has oblidat de seleccionar aquesta opció. O volies imprimir en esborrany un document molt llarg, i resulta que se t’ha oblidat de posar l’opció d’Esborrany. I a qui no li ha passat que només volia imprimir una pàgina d’un document extensíssim, i per equivocació ha enviat tot el document a imprimir?

Moltes vegades, la cancel·lació fa efecte. No obstant això, en altres ocasions, l’equip es queda bloquejat.

Com veure la llista de documents en espera

T’expliquem com veure la cua d’impressió. Aquesta cua és la llista dels elements a l’espera d’impressió. En el sistema operatiu Windows 10, has de fer el que apuntem tot seguit.

1. Selecciona el menú Inici i després escriu “impressores i escàners” al quadre de cerca de la barra de tasques.
2. Selecciona Impressores i escàners. Selecciona la teva impressora a la llista.
3. Selecciona Obrir cua per veure el que s’està imprimint i l’ordre d’impressió pròxim.

Cancel·lar tasques d’impressió

És molt fàcil. Has d’anar a la llista d’impressió (t’hem explicat com accedir-hi en el punt anterior), on veuràs els documents en cua. Un cop aquí, has de seleccionar la tasca que vols anul·lar, fer clic amb el botó dret del ratolí i triar l’opció de Cancel·lar.

Amb la simple cancel·lació d’una o més tasques d’impressió, podràs solucionar els embussos menys greus.

Has cancel·lat i un full queda a meitat de impressió: Què cal fer?

Si cancel·leu un document que ja s’està imprimint, és molt probable que el procés d’impressió s’aturi de cop i volta. Per tant, el procés es quedarà a mitges. És a dir, el foli que està a mig imprimir, es queda dins de l’equip d’impressió.

Davant d’aquesta situació, que no se’t passi pel cap estirar del full o forçar l’equip. Si vas amb tota l’artilleria, és gairebé segur que el foli es trencarà. Et quedaràs amb un tros a la mà i amb un altre a l’interior de la impressora. En aquest cas, treure el full o, millor dit, el que queda d’ell, resultarà més complicat.

Per tant, hauries d’abordar el problema amb tota la delicadesa possible. Para atenció i mira si la teva impressora té un botó, que sol estar al costat del d’encesa, amb el dibuix d’un foli i un fletxa. Si és així, premeu-lo. D’aquesta manera, extrauràs el paper amb eficàcia.

Una altra opció és apagar la impressora i tornar-la a encendre. Quan s’iniciï l’equip i detecti un full a meitat de camí, el més segur és que l’expulsi. També podria passar que s’encengui el botó que hem apuntat més amunt (dibuix de foli i fletxa), perquè el pressions i així surti així el foli que està atrapat.

Si el full s’obstina a no sortir, has de consultar el manual de l’equip. Has d’esbrinar la forma d’obrir-lo per darrera per extreure el paper de forma còmoda.

Quan el bloqueig és difícil de resoldre

Has intentat cancel·lar una o diverses tasques d’impressió, pero no te’n surts. El document o els documents en qüestió, no desapareixen.

Has pausat la impressió. Ja has cancel·lat tots els documents. T’has assegurat de reiniciar totes les impressions. I has tornat a cancel·lar … Però res de res.

Et proposem una sèrie de passes per poder cancel·lar tots els documents de la cua d’impressió sense haver de reiniciar l’ordinador o la impressora ..

  1. Entra a Inici del sistema operatiu Windows.
  2. Dóna-li a Executar i escriu: cmd
  3. Un cop a la consola de comandaments, escriu: net stop spooler
  4. Te’n vas a la carpeta “C:\WINDOWS\system32\spool\Printers” i elimines tot el que hagi dins.
  5. Tornes a la consola (com en el punt 3) i escrius: net start spooler

Amb aquestes passes, aturaràs el servei de cua d’impressió. En segon lloc, esborraràs els arxius que es troben en cua. Finalment, reprendràs el servei d’impressió.

Resultat: una cua d’impressió ben neta. Si et segueixen apareixent els documents a la cua d’impressió, actualitza-la (veure-> actualitzar), i veuràs que ja no hi són.

impressora-oberta

Que hi hagi paper, i que estigui ben posat

El més segur és que hagis posat paper a la safata d’entrada. En tot cas, assegura-te’n. Verifica que hi ha folis.

A partir d’aquí, has de saber que les impressores són molt refinades, i només reconeixeran que hi ha paper si l’has col·locat bé. Ajusta bé el foli o els folis. Comprova que els fulls encaixen bé. Si cal, extreu els fulls i realinea’ls.

En alguns casos, podria quedar paper encallat en el mecanisme. Normalment, rebràs un avís de la impressora. Només hauràs d’obrir algun panell d’accés per treure el foli o fragment de foli. Si no saps per on accedir a l’interior de la impressora, consulta-ho en el manual.

Podria ser que rebis el missatge d’embús, i que no vegis paper encallat per cap lloc. En aquest cas, hauran quedat atrapats petits trossos de paper o d’un altre residu en els rodets. Aquí la cosa es complica, perquè hauries extreure algunes peces per resoldre el problema. Si no t’atreveixes, has dur-lo a la botiga BEEP.

El capçal d’impressió podria estar brut o obstruït

Si la seva impressora et diu que li falta tinta, però tu saps que no és així, pots fer un seguit de coses. Primer, podria ser que el capçal d’impressió estigui obstruït o brut. Com netejar-lo o deixar-lo en bon estat? El procediment a seguir el trobaràs detallat en el manual de l’equip

D’altra banda, podria ser que la teva impressora senzillament no reconegui que poses nous cartutxos. Si no detecta la nova tinta de forma automàtica, pot ser que hi hagi a la impressora un ajust que permeti reiniciar els nivells de tinta. Ves al manual per veure com fer-ho amb el teu model.

impressora-empresa

Test de diagnòstic

Si encara no saps de quin problema es tracta, et pot ser útil fer tests de diagnòstic. Pots imprimir pàgines de prova o d’autocomprovació.

El manual de l’equip et dirà com fer aquest test. Igualment, pots imprimir pàgines de prova a partir de Windows.

A Windows 10, escriu Dispositius i impressores en el quadre de recerca de la barra de tasques. Fes clic a Dispositius i impressores (Tauler de control). Clica amb el botó dret del ratolí sobre la impressora que busques. Ara toca fer clic en Propietats de la impressora. A la pestanya General, toca o fes clic a Imprimeix pàgina de prova.

Si la impressora ni tan sols pot imprimir la seva pròpia pàgina de prova, ja saps que el focus del problema està en l’equip d’impressió (no en drivers o en programari). Amb sort, la impressora et donarà una impressió de prova amb un codi d’error o una altra informació d’interès per a la resolució del problema.

Instal·lar drivers i programari

Els drivers i el programari de l’equip d’impressió són necessaris per al seu bon funcionament. Quan instal·les una impressora al teu PC, Windows sol buscar els drivers necessaris per a tu. Però també pot passar que hagis de visitar el web del fabricant de l’equip, buscar el teu model a la pàgina de suport i baixar-te el driver o paquet de programari manualment.

Afegir impressora

Si estàs fent servir la impressora via WiFi, és probable que hagis de afegir-la a la llista d’impressores disponibles de Windows abans que Windows te la ofereixi com a opció. Amb Windows 10, has de seguir els següents passos:

  1. Fes clic a Inici.
  2. Clickeja a Tauler o Panell de control.
  3. Ara toca fer clic en Dispositius i impressores.
  4. Amb el botó dret del ratolí, fes click sobre la impressora que vols.
  5. Has de fer clic en Establir com a impressora per defecte.

En un Mac, has d’anar a Preferències, després a Impressores i escàners, i has de fer clic en el signe +. El teu ordinador hauria de buscar les impressores disponibles.

impressora-icona