Skip to content

Treu profit a la il·luminació intel·ligent Philips Hue

29/12/2016

Philips Hue ambientePhilips Hue ofereix kits de bombetes intel·ligents. Aquests productes faciliten donar noves passes en l’estalvi energètic i permeten atorgar tocs molt personals a la nostra llar i a totes les activitats que hi duem a terme. Philips qualifica com a intel·ligent aquest grup de productes. La raó és que només amb un mòbil o una tauleta connectats a internet, es pot gestionar i programar la il·luminació de tota la casa.


Els kits consten d’un controlador o bridge. Només has d’instal·lar l’aplicació o App de Phillips Hue. I ja pots començar a programar els diferents elements d’il·luminació des del teu dispositiu (smartphone, tauleta) connectat a internet. Per a una millor experiència, és possible comprar un comandament, que Philips ven a part.
Les bombetes Philips Hue són dimables: es pot regular la intensitat per punts percentuals, fins a arribar al 100%. A més, la temperatura del color és regulable: als colors se’ls pot dotar de més fred o calor. Així mateix, algunes bombetes són també de colors. D’aquesta manera, podem aconseguir la tonalitat desitjada d’entre 16 milions!

Tu ets el director d’escenaAmb tot aquest potencial, ja us podeu imaginar les (gairebé) infinites possibilitats que té l’usuari a l’hora de dissenyar i personalitzar la il·luminació de casa o oficina. Podeu crear escenes diferents per a cada ocasió. Per exemple, podeu decidir que l’elecció de l’escena cinema a casa impliqui que s’apagui una de les dues bombetes del saló i que l’altra estigui encesa, però només al 30% d’intensitat. Fins i tot podeu fer que la llum se sincronitzi amb la música. Així, el micro del telèfon intel·ligent o del dispositiu des d’on fem servir l’App, escolta la música, i va traduint els seus algoritmes en diferents ambients lumínics.

Sens dubte, es tracta de funcions molt interessants, que donen força joc. Són una temptació, de manera especial per a qui vulgui deixar de banda la il·luminació avorrida i monòtona de tota la vida. Per a qui vulgui, per tant, passar-se a una il·luminació intel·ligent … i divertida!

Com obtenir-hi més prestacions: les plataformes de domòtica

L’App de Philips Hue està molt bé. Però podeu aconseguir una il·luminació encara més intel·ligent, encara més personalitzada, amb l’ús de les anomenades plataformes de domòtica. Sona a cosa complicada, però en realitat són eines que qualsevol pot fer servir per extreure més rendiment al seu kit Philips Hue. [Philips Hue compta amb una API (Application Programming Interface), que facilita que programaris de tercers (plataformes de domòtica) puguin interactuar amb la seva aplicació propietària. L’objectiu és millorar i incorporar noves funcionalitats].

Convé destacar que totes aquestes plataformes són enormement polivalents. En aquest article ens centrem en les possibilitats que obren en el terreny de la il·luminació intel·ligent. Ara bé, sapigueu que poden interactuar amb tot tipus d’electrodomèstics, gadgets i equips de la casa que ho permetin. També és bo fer notar que és més fàcil fer servir totes aquestes plataformes des d’un ordinador sobretaula o portàtil. Ara passem a destacar dues, d’aquestes plataformes.

Philips Hue logotip

IFTTT.com

IFTTT.com és la plataforma de més fàcil ús. Això també vol dir que té menys funcions que unes altres. És un lloc web d’accés gratuït, al qual estan incorporats uns 150 fabricants, entre ells Philips Hue. Totes aquestes marques faciliten la interacció de les seves aplicacions i productes amb la plataforma IFTTT.com.

IFTTT és la sigla de If This Then Do That. Traduït: “Si passa això, doncs que passi això altre”. Es tracta de condicionar l’ús i l’evolució de la il·luminació de la llar a condicions prèvies que hagueu fixat. Aquestes condicions són els denominats, en anglès, triggers. És a dir, desencadenants. Desencadenants que tenen unes conseqüències en l’àmbit de la il·luminació de la llar. Això sí, sempre que estiguem utilitzant productes Philips Hue.

És molt simple. Amb IFTTT.com podeu fixar com a trigger o desencadenant que, “quan siguin les 20 hores”, “s’encengui tal bombeta a una intensitat determinada” (la conseqüència). Com Google és una de les marques amigues de la plataforma IFTTT.com, també podeu fixar que “si Google determina que plourà” (desencadenant), “la bombeta del rebedor es posi a parpellejar” (conseqüència). O bé que, si plou, tal llum es posi de color blau. La geoposició també pot ser una bona forma d’establir un desencadenant o condició. Un exemple: “Quan estigui a 100 metres de casa, que s’encenguin aquesta llum i aquesta altra”.

Quan us poseu mans a l’obra, veureu que podeu definir les fórmules més extravagants. Bé, a IFTTT.com, a les fórmules se les anomena recipes, és a dir, receptes: la combinació d’un desencadenant i d’una conseqüència. Exemples de receptes originals: podeu establir que quan us etiqueti algú en una foto de Facebook, parpellegi una bombeta determinada. O que s’encengui una llum determinada quan el vostre equip favorit marqui un gol (informació que s’obtindrà a través de l’App d’ESPN) o bé us cridi una persona específica (Android Phone Call).

Molts usuaris publiquen les seves receptes, que qualsevol usuari pot reutilitzar per al seu profit. Per descomptat, cadascuna d’aquestes receptes es pot modificar. És a dir, segons les vostres necessitats, podeu canviar tant el valor del desencadenant, com el valor de la conseqüència. Les possibilitats són immenses. Penseu en les milers de coses que podeu fixar com a desencadenants a través d’aplicacions allotjades en Android. La plataforma IFTTT.com compta amb més de 350 canals. Un canal correspon a Philips Hue; un altre, a Android; només Google disposa d’un munt d’ells …

Qualsevol persona pot utilitzar la plataforma IFTTT.com. Per començar a utilitzar-la, cal donar-se d’alta. Haureu donar una adreça de correu electrònic, a la qual us arribarà un missatge per a la verificació. A partir d’aquí, ja podeu activar (connect) els canals que us interessin. En aquesta primera sessió, l’identificador del bridge o controlador de les nostres bombetes Philips Hue ja queda guardat a IFTTT.com.

SmartThings.com

La plataforma SmartThings.com és moltíssim més potent que IFTTT.com. En lloc de vincular un trigger, desencadenant o condició a una única conseqüència (quan siguin les set de la tarda, que s’encenguin les bombetes del saló), el que es pot fer és més complex: crear diverses condicions que derivin en diverses conseqüències.

Un exemple seria el següent: entre les 10 de la nit i les 6 del matí (primera condició), si es detecta moviment (segona condició), que s’encenguin els llums d’unes estances determinades de la casa. O que, si detecta que s’obre la porta del garatge o de casa sense que estigueu a la zona, us salti una alarma.

Per a usar SmartThings.com, cal comprar un dels seus controladors. Aquests dispositius també són compatibles amb la plataforma IFTTT.com. I sapigueu que es pot recórrer a receptes que altres usuaris han compartit, per editar-les i fer-les vostres. A què espereu per donar un toc especial a la il·luminació de la vostra llar?

Si desitges saber més sobre aquest univers de possibilitats, consulta els següents enllaços:

Las 19 recetas de IFTTT que sacarán el máximo partido a tus Philips HUE
http://www.mimundo.philips.es/las-19-recetas-de-ifttt-que-sacaran-el-maximo-partido-a-tus-philips-hue/

42 recetas para exprimir IFTTT al máximo
http://www.genbeta.com/a-fondo/42-recetas-para-exprimir-ifttt-al-maximo

 

Joshué Martín
Responsable de Sistemes de Ticnova