Skip to content

Tens el portàtil molt brut? BEEP t’explica como deixar-lo com nou

04/11/2019
netejar-portàtil

Els portàtils són eines. Per a l’oci, per a la socialització, per al treball, per a l’educació i per a moltes altres coses. I, com a eines que són, s’embruten. Amb el pas dels dies, setmanes, mesos i anys, es va acumulant la brutícia. En el teclat, en el marc de la pantalla, en la pantalla i en el trackpad (petita superfície sensible al tacte que permet reemplaçar el ratolí per fer anar el cursor). En els ports i en altres racons. I, per descomptat, en l’interior de l’equip.

No és cap gran descobriment que els objectes d’ús diari o quasi diari perden llustre, es poden tacar i es poden tornar lletjos.

És clar que, si no neteges de forma periòdica, l’ús continuat del portàtil pot restar atractiu al teu equip. A més, hi ha factors que poden accelerar i intensificar el deteriorament estètic. Destaquen la contaminació i la brutícia de l’ambient; la brutícia dels teus dits i mans; i el greix de la pell. Tot això contribueix a que el teu equip vagi perdent l’impecable aspecte que tenia quan el vas estrenar.

La satisfacció d’usar un ordinador en estat de revista

Tenir sobre de la taula un portàtil net i lluent, en estat de revista, és gairebé tan satisfactori com tenir un equip nou.

Encara que el teu ordinador portàtil tingui ja tres anys, si les tecles estan llustroses, i si la pantalla està lliure de pols i de taques, de ben segur que et tornes a enamorar del dispositiu

Per això és tan important seguir una rutina de neteja de l’equip. En aquest article d’El Blog de BEEP te n’oferim les pautes.

netejar-portàtil

Els inesgotables avantatges de mantenir hàbits de neteja

Si adquireixes l’hàbit de netejar i mantenir en bon estat el teu portàtil, acabaràs aplicant aquestes habilitats en altres equips informàtics i electrònics que no deixes de manipular i de tocar al llarg del dia i de la setmana. Són dispositius que, amb tant contacte, acaben bruts. Alguns d’aquests productes tecnològics poden acabar sent un autèntic magatzem de bacteris. T’has detingut a fer una ullada al comandament de la teva televisió?

Objectiu ‘Portàtil net’: Què necessites?

Per deixar l’ordinador en un estat impecable, no necessites massa coses. Quatre materials no poden faltar:

Alcohol per fregar, també conegut com a alcohol isopropílic

No confondre amb l’alcohol per curar ferides! El pots trobar a hipermercats i en grans superfícies especialitzades dedicades al bricolatge i al do it yourself (fes-t’ho tu mateix). Cal tenir molt en compte: és un producte inflamable, per la qual cosa has de utilitzar-lo amb molta prudència.

L’alcohol isopropílic en una concentració del 90% o superior és ideal, ja que no fa malbé els components interns. Si la brutícia o el greix es resisteixen, una esponja de melamina pot obrar miracles. Ara bé, cal anar amb compte, perquè és un material abrasiu.

Draps de microfibra

Els pots trobar a qualsevol drogueria o supermercat. Utilitza draps nets.

Bastonets de cotó

Sí, ens referim als bastonets de cotó que gairebé segur que guardes al lavabo per netejar-te les orelles. També es coneixen com hisops o cotonets. Es tracta d’un producte molt accessible, que pots trobar en una gran diversitat de comerços minoristes.

Ah, aprofitem per dir que, en els últims anys, metges i experts han anat desaconsellant l’ús d’aquests bastonets per a la neteja del canal auditiu. En tot cas, segur que els hi donaràs un bon ús en el manteniment òptim de la teva portàtil.

Els bastonets s’empren sobretot per als espais entre les tecles. Per a una neteja eficaç, has d’humitejar-los amb l’alcohol per fregar.

Aire comprimit

Pots comprar el aire comprimit a la teva botiga BEEP.

Al marge d’aquests productes o utensilis, podràs trobar una gran gamma d’articles de neteja especialitzats. Segur que funcionaran bé, però no són estrictament necessaris i incrementaran de forma notable el teu pressupost. Per tant, et recomanem que et cenyeixis a la llista d’ítems que t’hem apuntat.

aire-comprimit

Primera fase: l’interior

Tens tot el material de neteja preparat. De manera que el teu brut portàtil està preparat per a l’Operació Neteja. Ha arribat el moment de posar-te a fer feina.

El més temptador és començar amb el teclat, que és el més visible. Però et recomanem que comencis per l’interior. Un cop hagis emprat l’aire, entendràs per què et desaconsellem netejar tecles, carcassa i pantalla primer. I és que, amb l’aire comprimit, extrauràs engrunes, pèls i altres coses diminutes que ni sospitaves que es poguessin amagar allà dins. I tots aquests residus acabaran a la superfície visible de l’equip.

¿Preparats per començar? Abans de fer res, t’has d’assegurar que l’equip estigui apagat i desconnectat de l’endoll. Així mateix, extreu la bateria, si és que ho pots fer sense problemes.

Fes ús de l’aire comprimit

Agafa l’esprai d’aire comprimit, i dispara una ràfega ràpida lluny del portàtil, per desfer-te de la condensació acumulada. Ara ja pots aplicar l’aire en tots els racons i forats. És a dir, el perímetre de les tecles, orificis de ventilació, ports USB …

Realitza descàrregues breus, per evitar que s’acumuli la humitat a l’interior de l’equip.

Dirigeix ​​l’esprai amb una lleugera inclinació. Si l’apliques frontalment, el que estaràs fent és escampar la brutícia.

Amb aquest procediment, la idea és evitar que s’acumuli la pols amb el pas del temps. I és que la pols és un dels principals enemics dels equips informàtics, ja que afavoreix el tan temut sobreescalfament

Quan necessites una neteja a fons o professional?

Si tens un portàtil vell o relativament vell, i no has fet mai neteja ni cap tipus de manteniment, les entranyes de l’equip podrien acumular borrissol i grans monticles de pols.

En aquest cas, hauràs d’obrir l’equip. En aquest punt, t’aconsellem que el portis a la botiga BEEP perquè li facin una neteja professional a fons.

Mals hàbits i factors a tenir en compte

És bo saber que el ritme a què s’embruta un portàtil depèn dels hàbits de l’usuari i de les condicions de l’hàbitat de l’equip. Menges davant del portàtil? Et rentes les mans amb poca freqüència? Ets fumador? Tens animals domèstics, amb l’abundància de pèls i d’altres partícules que això comporta?

bastonets-neteja-portàtil

Ara, a netejar l’exterior

Aquesta fase és la que farà que el portàtil llueixi com a nou. Un cop està net per dins, toca que estigui impecable per fora.

Mai apliquis productes de neteja de manera directa en el portàtil

Per a aquest treball de neteja, has de tenir a mà tot el material que t’hem indicat més amunt. És crucial que mai apliquis l’alcohol de neteja de forma directa sobre l’equip. Fes-ho sobre el drap de microfibra i sobre els bastonets.

Mulla el drap amb unes poques gotes d’alcohol. Assegura’t que no degota, i posa’t a netejar.

Els bastonets untats amb una mica d’alcohol són perfectes per a les tecles i per als espais existents entre elles.

Sigues perseverant

Has de tenir paciència, perquè moltes vegades hauràs de passar el drap o el bastonet més d’una vegada pel mateix lloc per aconseguir el resultat desitjat.

Tingues en compte que sempre hi haurà coses que no podràs solucionar. T’has fixat en aquestes tecles desgastades, a les quals fins i tot se’ls està esborrant la lletra, el número o el símbol? Doncs bé, aquestes tecles ja mai recuperaran l’aspecte que tenien quan vas comprar el portàtil.

Per tant, poc pots fer per frenar el desgast natural del teclat. Això sí, el que pots fer és frenar aquest deteriorament, reduint la força amb la qual prems les tecles a l’hora de mecanografiar. I és que molts usuaris, més que teclejar, donen cops a les tecles.

La pantalla

La pantalla és una part delicada. Per eliminar la pols i senyals de dits, utilitza un drap sec de microfibra. Si necessites més potència netejadora, aplica unes gotetes d’aigua al drap. Recorda: no posis mai l’aigua de manera directa sobre la pantalla. Assegura’t que el drap no degota, i posa’t a netejar amb la màxima cura.

Una altra opció, proposada per algunes marques, és utilitzar una barreja al 50% d’alcohol de fregar i d’aigua. Mai, mai recorris a productes de neteja.

neteja-portàtil

Un portàtil amb olor de nou

En casos de brutícia extrema, el portàtil pot desprendre una olor desagradable. I, tot i haver seguit totes les passes descrites fins ara, l’equip pot seguir emanant aquesta pudor.

Si l’usuari és un fumador, és probable que l’olor a tabac hagi impregnat l’equip. Per molt que l’hagis eliminat de la superfície, aquesta olor podria ser encara adherida als components de l’interior.

Perquè el portàtil torni a lluir i a olorar com a nou, has de recórrer al millor desodorant natural: el carbó.

Una bona idea és la sorra per a gats. I és que la majoria de les fórmules de sorra per a gats posseeixen carbó actiu per neutralitzar les males olors. Introdueix el portàtil en una bossa segellada o en una caixa amb tapa, juntament amb una tassa de sorra per gat. Deixa així l’equip durant unes 24-48 hores. Si ho pots allargar més temps, millor. L’olor de la tassa contrarestarà la mala olor del dispositiu.

Quan tornis a obrir el portàtil, ja haurà perdut aquesta aroma desagradable.

neteja-portàtil