Skip to content

Teletreball: Els equips i accessoris que necessites

12/08/2020

El teletreball està creixent com a opció per al desenvolupament de la tasca professional. Cada vegada més persones treballen, ni que sigui uns dies a la setmana, des de la seva llar. La pandèmia del coronavirus de la COVID-19 ha accelerat aquesta tendència. En aquest contingut, fem un repàs de tots els equips i accessoris que necessites per treballar a distància.

Oficina a casa: un espai per al creixement professional

A El Blog de BEEP hem dedicat guies per crear una oficina a casa productiva (i agradable) i per consolidar unes estratègies i rutines de teletreball efectives.

  • 21 consells per treballar des de casa
  • Teletreball: Com millorar l’ergonomia de la teva oficina a casa
  • COVID-19: 21 consells per fer videoconferències des de casa
  • Teletreball: Consells per treballar des de casa amb seguretat

Què necessites? Fes una llista

Quins requisits té la teva feina? Quines són les tasques que realitzes amb freqüència? Què necessites per completar totes les teves tasques?

Fes una llista de totes les activitats que desenvolupes en el teu dia a dia. A partir d’aquest llistat, deduiràs quins equips, dispositius, eines i elements necessitaràs.

No es tracta de tenir una oficina a casa plena de tot tipus d’equips tecnològics i informàtics. L’oficina a casa no és l’oficina convencional, la qual comparteixes amb companys de treball

Per començar, a les oficines es persegueixen les sinergies amb, per exemple, grans equips d’impressió. A la teva llar, en tindràs prou amb una impressora domèstica o professional senzilla. La tecnologia d’impressió, o si necessites color o només tinta negra, ja dependrà de les teves previsions d’impressió.

En resum, no es tracta d’envoltar-se de pantalles o de sofisticades impressores. Més aviat es tracta de tenir els equips que estrictament necessites per a la teva tasca.

A la llista que hem elaborat per a tu, s’expliquen els equips més habituals i corrents. Ara bé, la teva empresa podria exigir-te l’ús d’ítems addicionals i específics. Així mateix, a l’hora de equipar-te o d’adequar els equips que ja tens, has de tenir en compte les polítiques de teletreball i les indicacions que et proporcioni la companyia per a la qual treballes.

Ordinador: requisits

Gairebé amb tota seguretat, l’ordinador és l’equip més important per treballar a distància. Podria ser que teletreballis amb el portàtil proveït per l’empresa que ja utilitzaves a l’oficina. Però, si no és aquest el cas, hauries de verificar que l’ordinador més nou i potent de casa, que és el que probablement destinis al teletreball, s’ajusta als requisits de la teva feina.

Per a això, has de conèixer les característiques tècniques del teu equip informàtic. Al Windows 10, ho pots fer seleccionant Aquest ordinador. Fes clic amb el botó dret de ratolí, i se’t despleguen diverses opcions. Tria Propietats, i fes-hi clic. Ara podràs veure tots els atributs de l’equip.

Si no tens documentació o indicacions de l’empresa, és una bona idea preguntar al departament d’Informàtica sobre els requisits mínims que necessites per fer la teva feina des de la llar.

Tens un Mac i necessites un ordinador Windows?

Podria donar-se el cas que tinguis un ordinador Mac, però que la teva empresa requereixi que treballis amb el sistema operatiu Windows.

Afortunadament, pots fer que el Mac treballi amb Windows (a través de l’opció Boot Camp). I això no vol dir que hagis de renunciar a les prestacions característiques d’un Mac, ja que, en el teu temps d’oci, pots entrar a aquest mateix equip a través del sistema operatiu iOS, d’Apple. És a dir, pots obrir l’ordinador amb Windows o amb iOS, segons l’ús que vulguis donar a l’equip en aquest moment. Pots treballar amb un sistema operatiu, o bé amb l’altre.

Internet amb ample de banda suficient

A més de l’ordinador, necessitaràs una connexió a internet de qualitat. Per tant, has de tenir un connexió d’internet d’alta velocitat, ja sigui de fibra o d’ADSL.

L’amplitud de l’ample de banda i la qualitat del senyal són de gran importància. I és que el que menys desitges és despenjar-te d’una videoconferència en el moment clau, per culpa d’un servei d’internet deficient. O no poder transferir o descarregar arxius de treball pesats amb la suficient agilitat.

Tot i que el Wi-Fi estigui protegit, sempre és més segura la connexió a internet per cable Ethernet. Així mateix, l’accés a internet a través d’un cable, garanteix, a priori, una qualitat del senyal més gran.

Telèfon fix

La majoria de treballs no exigeixen que els teletreballadors tinguin un telèfon fix. En l’actualitat, tenim mòbils i podem fer trucades a través d’internet. No obstant això, si treballes en atenció a client o en un equip humà de suport tecnològic, és molt probable que necessitis una línia fixa.

Si l’empresa obliga a tenir telèfon fix, és probable que no permeti l’ús de sistemes de telefonia basats en programaris, com Skype. Algunes empreses no consideren que la telefonia per internet tingui prou fiabilitat i garanties.

Auriculars amb micròfon

Un set d’auriculars amb micròfon és fonamental per a l’oficina a casa. Has de fer trucades, i n’has de rebre. I aquest set et permetrà seguir fent servir el teu ordinador, o prendre notes en una llibreta, sense problema.

D’altra banda, és més que probable que hi hagi moments en què necessitis abstreure’t de tot: aïllar-te del món. Per això, és una bona idea invertir en uns bons auriculars per cancel·lar el soroll. Els sets Bluetooth són molt fàcils de configurar

Càmera web externa

Alguns ordinadors no incorporen càmera web. I podria ser que el teu equip en porti, però que no funcioni bé. En qualsevol dels dos casos, necessitaràs una càmera web externa, que connectaràs via USB al teu ordinador.

Una càmera web de gamma mitjana és més que suficient, llevat que, per la raó que sigui, hagis de connectar en alta definició (HD). Una càmera web HD fa possible que la imatge que enviï el teu equip de tu sigui d’alta resolució.

Impressora i escàner

Fa anys que anem camí de l’oficina sense papers, però encara no podem prescindir del paper del tot. Sempre cal fer alguna impressió. Com l’escàner és imprescindible, és idoni que treballis amb un equip amb les dues funcions: impressió i escàner.

Considera que, si no has de imprimir en color, els costos de l’equip i de la impressió són més baixos.

Com sempre quan es tracta d’impressores, has de tenir en compte el cost de la tinta o del tòner.

A la botiga online de BEEP, trobaràs la impressora perfecta per a la teva oficina a casa:

Perifèrics

Per guanyar en productivitat i confortabilitat, és bo que tinguis determinats perifèrics. Un hub USB, per poder connectar més dispositius, agilitza la teva activitat amb l’ordinador. Un teclat sense fil et dóna més maniobrabilitat i contribueix a una taula de treball més diàfana. I el ratolí permet fer més coses en menys temps.

Un ratolí i un teclat sense fil són una addició molt interessant a la teva oficina a casa. Com menys cables, millor. Així guanyaràs llibertat de moviment i tindràs un espai de treball més organitzat i agradable

Has de recordar que els dispositius sense cable necessiten bateries per funcionar.

Cada persona i cada perfil de treball demanen uns accessoris i perifèrics, o altres. Enumerem alguns perifèrics que et podrien anar bé per fer teletreball:

  • Un SAI (Sistema d’Alimentació Ininterrompuda), un sistema que permet seguir treballant tot i que pateixis una apagada.
  • Un hub USB per gestionar millor tots els dispositius que connectes al teu ordinador.
  • Un o més discos durs externs per fer còpies de seguretat de la teva feina i també, en alguns treballs, per guanyar espai d’emmagatzematge. Recorda que determinats arxius (vídeos, imatges) pesen molt.
  • Un flash drive, pendrive o llapis de memòria que et permeti moure documents entre teva oficina a casa i la teva oficina convencional. En tot cas, avui tots els documents de treball dels tendeixes a tenir en el núvol.
  • Un segon monitor per incrementar la teva productivitat.