Skip to content

‘Smart TVs’: Què és la resolució 4K?

20/03/2020

‘Home cinema’: una mica d’història

El concepte home cinema es troba en boca dels més cinèfils des de la dècada dels 80, quan els reproductors de vídeo van guanyar un lloc destacat en les sales d’estar. Va ser la dècada de les cintes VHS, avui gairebé considerades peces arqueològiques.

En els anys 2000, amb el sorgiment de les pantalles planes i amb la disponibilitat del so digital, les tecnologies de home cinema es van popularitzar. En els anys 2010, la dècada que acabem de deixar enrere, l’ambició de tenir un cinema a casa va ser assequible per a moltes més persones, gràcies a l’abaratiment de les televisions planes.

Una experiència cada vegada superior

Les tecnologies que permeten replicar l’experiència d’anar a cinema a casa, són cada vegada millors. La qualitat de la imatge i del so no ha deixat d’elevar el llistó. Cada vegada som més a prop de sentir les sensacions que ens projecta una sala de cinema, sobretot si comptem amb una pantalla de moltes polzades o amb un projector (combinat amb una superfície de projecció adequada).

No obstant això, hi ha molts escèptics que diuen que l’experiència de la gran sala no l’aconseguirem mai. La majoria de mortals no compten amb una gran capacitat per allotjar una pantalla gegantina que, és clar, ha d’anar acompanyada de molts altaveus de mida molt gran.

D’altra banda, el sentiment de comunitat, de compartir espai amb desconeguts que aprecien el setè art, mai no l’aconseguirem a la nostra llar. En tot cas, amb una bona pantalla i amb un bon sistema d’àudio, aconseguirem alguna cosa semblant.

4K, la major qualitat d’imatge

En relació a la imatge, la resolució 4K és la de qualitat més gran que trobarem per a la nostra llar. En aquest article, expliquem les claus d’aquestes imatges d’alta definició.

Diferència entre 4K, UHD, Ultra HD i Ultra High Definition

Quan estem escollint una nova televisió, veurem que s’utilitzen els termes o expressions 4K, UHD, Ultra HD i, fins i tot, Ultra High Definition. Doncs bé, en termes tècnics, totes aquestes fórmules vénen a significar el mateix. És a dir, que l’equip té una resolució de 3840 × 2160 píxels.

Cada fabricant ho diu a la seva manera

Es dóna peu a la confusió perquè cada fabricant fa servir la seva pròpia terminologia per al mateix estàndard. Així, per exemple, Sony utilitza l’expressió 4K Ultra HD per definir la seva gamma de televisions 4K. Samsung recorre a la sigla UHD. I LG, a Super UHD 4K.

Es tracta de diferents denominacions per descriure una resolució idèntica. Totes les TV amb aquestes etiquetes són de 3840 × 2160 píxels.

Què significa 4K?

‘K’ significa 1.000

Bé, per començar, és important explicar una cosa que en l’àmbit anglosaxó ja tenen clar. K vol dir 1.000 (mil). Per tant, amb 4K estem dient 4.000.

Les persones que van viure el canvi de segle igual recorden allò del Y2K. És a dir, Year 2K, o “any 2000”. Va ser una fórmula que va emprar per definir el temut efecte 2000 en els ordinadors. El mer canvi dels dos primers números de l’any, vaticinaven, podria causar un col·lapse tecnològic (i econòmic). El fet és que es van fer els deures, i no hi va haver cap desastre.

Qüestió de píxels

La imatge que proporciona el nostre televisor està feta d’uns punts petits que anomenem píxels. Combinats, formen les imatges. Els píxels s’organitzen en un tapís de línies verticals i horitzontals.

Amb el pas el temps, el nombre de píxels ha anat augmentant. I amb aquest increment, la resolució ha anat proporcionalment a més

A més resolució, més qualitat de la imatge. Per dir-ho amb altres paraules, una resolució més gran ens permetrà apreciar una petita piga a la cara d’un actor que, amb tecnologies prèvies, no podíem apreciar.

Un gran salt

El salt més gran en resolució es va produir fa més de 10 anys. Es va passar d’una definició estàndard, de 720 × 575 píxels, a altres estàndards d’alta definició. En concret, les noves pantalles eren d’Alta Definició (High Definition), amb 1280 × 720 píxels, i de Full HD, o Full High Definition, amb 1920 × 1080 píxels. En els últims anys, estem pujant el nivell des del Full HD fins a la qualitat 4K / Ultra HD.

4K, 4.000 píxels en sentit horitzontal

Perquè una tele sigui classificada com 4K o Ultra HD, ha de tenir una resolució de 3840 × 2160 píxels.

La resolució 4K, o 4.000 (recordem que K equival a 1.000), es refereix a el nombre de píxels que hi ha en cada fila de la pantalla. És a dir, el nombre de píxels que hi ha a cada línia que va d’esquerra a dreta o de dreta a esquerra.

Ens fixem en l’ample de la pantalla

Per als primmirats, és bo deixar clar que, quan es va batejar aquesta resolució com 4K, es va prestar atenció als píxels que hi ha en cadascuna de les línies horitzontals.

La tecnologia 1080p, en canvi, pren el nom dels píxels que hi ha en cadascuna de les línies verticals. És a dir, quan parlem de resolució 1080p (1920 × 1080 píxels), en el que ens fixem és en l’altura de la imatge. Posem el focus en la vertical, en els píxels que es despleguen en cada columna.

Una pantalla 4K té 3.840 files (línies horitzontals) i 2.160 columnes (línies verticals). En total, tota aquesta malla de puntets suma 8 milions de píxels

Què és el Cinema 4K?

Algunes sales de cinema exhibeixen films en 4K. Es tracta d’una resolució diferent a l’4K de la teva tele, amb més píxels. Tenen 4.096 línies o columnes, en lloc de 3.840. La resolució és, per tant, de 4096 × 2160 píxels.

Com la vida mateixa

La tecnologia 4K ens garanteix colors més profunds, detalls precisos i imatges realistes. Com la vida mateixa. I és que vam passar dels dos milions de píxels d’una tele d’alta definició, o 1080p, a 8,2 milions de píxels. Per tot el que s’ha dit, val la pena passar-se a el nou estàndard de definició de les televisions.