Skip to content

Planeges una escapada? T’ajudem a posar a punt l’smartphone

09/08/2019
smartphone-turisme

L’estiu és l’època de l’any en què més ens ve de gust fer escapades. En aquests microviatges, l’smartphone es converteix en un important aliat. En aquest article d’El Blog de BEEP Informàtica t’expliquem com posar a punt el teu dispositiu.

Les escapades, un clàssic del turisme

Per escapades entenem aquests viatges de cap de setmana o de molt pocs dies a la platja, a la muntanya o a aquella ciutat europea que sempre has volgut visitar, però que fins ara se t’havia resistit. Una altra expressió menys coneguda per referir-se a aquest tipus d’experiències és la de miniturisme.

En definitiva, són viatges llampec, que de vegades tenen molt de genial improvisació. “Escolta, ara m’ha vingut la idea al cap. Per què no ens anem un parell de dies a …?”

La veritat és que els espanyols sempre hem fet escapades. Ara bé, potser ara és molt més senzill això de marxar fora dos, tres o quatre dies. I és que en l’actualitat les coses són molt més fàcils. Com no ho han de ser amb tanta App turística, amb tanta informació sobre potencials destinacions al nostre abast a internet i amb tant vol assequible cap a qualsevol racó d’Europa?

Només es tracta de treure’s la mandra de sobre i d’aprofitar aquestes ofertes de vols barats a Dublín o a Amsterdam. Tingues present també que moltes de les millors escapades es gaudeixen a la carretera. Et poses a revisar ja la pressió dels pneumàtics per emprendre la marxa cap a aquest pintoresc lloc de la península que fa tant de temps que vols conèixer?

L’smartphone, ben a mà

Sí, les vacances són per desconnectar. I quan el viatge és tan efímer, l’incentiu per fer una desintoxicació digital és potser més gran. Per què perdre el temps davant d’una petita pantalla, amb les vistes que tindràs al teu abast per només unes hores o uns dies? Per què estar enganxat al mòbil, quan estàs visitant els museus més espectaculars del Vell Continent?

No obstant això, per què enganyar-nos? El més segur és que tinguis l’smartphone a mà en tot moment. Perquè cal estar preparat o preparada per fer una foto a l’instant decisiu. O bé per gravar en vídeo aquestes escenes de les vacances que et vols endur de record a casa. Avui l’smartphone és imprescindible.

Ves amb compte amb el consum de dades

A l’estiu de 2017, va finalitzar de forma completa el sobrecost per roaming o itinerància dins d’Europa.

En el passat, els usuaris havien arribat a pagar tarifes desorbitades per dades, trucades i SMS en els seus viatges per la Unió Europea (UE), quan eren fora de les fronteres del seu país d’origen. D’aquí que, anys enrere, molts turistes feien trucades al seu país amb extrema prevenció. Fins i tot arribaven a desactivar les dades mòbils.

Recordem que els recàrrecs per roaming es van anar reduint a poc a poc durant els 10 anys anteriors al 2017. En aquell any, van desaparèixer els últims cobraments en concepte d’itinerància que els usuaris pagaven al seu operador telefònic quan viatjaven a un altre país de la UE.

Amb el nou marc europeu sobre la matèria, es persegueix que a qualsevol ciutadà li costi el mateix usar el mòbil en un país estranger (de la UE) que en el seu. Però, per evitar un ús abusiu per consumidors i companyies (adquirint tarifes des de fora del seu territori), es van fixar uns límits.

Una fórmula a tenir en compte

La UE va establir una fórmula per calcular el límit que cada usuari té a l’estranger de dades gratuïtes. És a dir, dades cobertes pel roaming.

càlcul-roamingLa fórmula consisteix a dividir la quota mensual de la tarifa sense IVA pel preu màxim de cada GB (gigabyte) (el 2019 aquest preu és de 4,5 euros), i multiplicar la xifra resultant per 2. D’aquest càlcul sorgeix la quantitat de GBs mensuals disponibles per navegar en roaming sense costos afegits en la teva tarifa o pla.

Aquesta disponibilitat de GBs gratuïts o sense costos afegits serà encara més gran el 2020. Aquest any, el cost de cada GB a l’estranger baixarà fins als 3,5 euros

A partir de tot el que s’ha dit, podem concloure que la finalitat de recàrrecs per roaming és una feliç realitat, però que hi ha límits.

Revisa les condiciones de ‘roaming’ amb la teva operadora

En tot cas, sempre és recomanable revisar amb la teva companyia. Podria ser que no apliqués la fórmula, perquè tens una tarifa mínima. O podria ser que en el teu pla t’estigui oferint unes condicions encara millors que les que es deriven de la fórmula abans exposada.

Vigila si te’n vas fora de la UE

No oblidis que si fas una escapada fora del perímetre de la Unió Europea (posem per cas el Marroc), el roaming sí que té un sobrecost. Per tant, tingues-ho present per evitar sorpreses.

faq-roaming-ue

Tot el que necessites saber sobre roaming

T’oferim un enllaç a través del qual tens accés a un FAQ (preguntes freqüents) elaborat per la Comissió Europea en relació al roaming dins de la UE.

Si et fixes, pots accedir a un PDF de FAQ en espanyol. Només has de fer clic a l’enllaç anomenat “ES” que apareix al final del text introductori. Aquest enllaç apareix al costat de molts altres enllaços, amb accés a versions en altres idiomes del mateix PDF.

Allibera espai per a fotos i vídeos

Una escapada és una ocasió propícia per fer moltes fotos i per filmar molts moments per al record. Però tanta instantània i tant de vídeo, poden omplir a gran velocitat la memòria del telèfon. Per això, abans de pujar-te al cotxe, a l’autocar o l’avió, allibera espai.

bateria-mòbil-baixa

Atents a la bateria

Qualsevol viatge exigeix ​​molt de rendiment a un telèfon intel·ligent. Fas fotos. Enregistres vídeos. Truques a la teva família. Utilitzes aplicacions basades en el geoposicionament per descobrir llocs, paratges, pobles i carrers. Així que l’últim que vols és trobar-te en la meitat de la carretera o de la muntanya, amb una bateria totalment descarregada.

Comença el viatge ‘a full’ de bateria

Per això és important començar cadascuna de les jornades de l’escapada amb el mòbil a full de bateria. Per descomptat, porta sempre el carregador a sobre. I no t’oblidis d’investigar si et caldrà algun tipus d’adaptador al país de destinació.

Tampoc està de més tenir a sobre una bateria externa, o power bank, que per descomptat hem de recarregar quan es quedi a zero.

Pren nota que alguns trens i avions tenen endolls sota el seient o en els seus braços.

Ara et resulta difícil recarregar? Doncs dóna un descans al mòbil

Un bon consell és fer servir l’smartphone només quan sigui necessari, especialment en aquelles situacions en què la recàrrega sigui més complicada. Així, evita mirar pel·lícules o vídeos al mòbil. I evita també emprar Apps de mapes, llevat que sigui imprescindible. Tingues en compte que el GPS et buida la bateria en menys temps del que et penses.

Mode ‘Estalvi de bateria’

La majoria d’smartphones disposen d’un mode Estalvi de bateria, que et pot venir molt a mà durant el transcurs de la teva escapada. Aquest mode desactiva accions innecessàries. Per exemple, la revisió automàtica per a la recepció de nous emails. Es tracta d’un mode que podem establir de forma manual o bé automàtica (quan la bateria del telèfon cau per sota d’un nivell prefixat).

Alguns smartphones tenen modes d’estalvi extremadament eficaços. Aquests modes pràcticament només mantenen la funció de trucades i de missatges de text. És ideal que et familiaritzis amb el que el mode Estalvi del teu mòbil et pot oferir abans d’emprendre el viatge.

En els mòbils Android, el mode Estalvi es pot trobar a la ruta Configuració – Bateria – Mode d’estalvi d’energia / Mode d’estalvi d’energia ultra.

roaming

Optimitza les teves aplicacions de mòbil

Els smartphones d’avui dia són dispositius molt intel·ligents i amb moltes prestacions. No obstant això, no necessites que facin tot allò que poden fer en tot moment. És a dir, no cal que totes les teves Apps estiguin permanentment actives, encara que sigui entre bambolines.

Per això et recomanem que vagis app per app i t’asseguris que no s’executen en un segon pla.

Pensa que l’smartphone consumeix bona part de la seva energia en la gestió d’aplicacions que treballen en un discret segon pla, de manera que, quan vulguis usar-les, les puguis executar a l’instant

Has de saber que hi ha moltes aplicacions que només són completament útils si treballen en un segon pla. Un exemple molt fàcil d’entendre són les Apps de missatgeria instantània, com WhatsApp. Només així podràs rebre notificacions quant t’escriguin.

Un mètode radical per desactivar Apps és impedir que se n’executi cap en un segon pla. Per a això, vas a Ajustaments/Configuració i baixes fins a les Opcions de desenvolupador. Fica’t aquí i busca l’opció Limitar processos en segon pla. Prem i selecciona Sense processos en segon pla.

El segon mètode, més quirúrgic, consisteix a tancar només les aplicacions que tu vulguis. La ruta és la següent: Configuració – Aplicacions. Tria l’aplicació que vulguis tancar, prem sobre ella i després sobre Forçar detenció.

roaming

Baixa’t totes les aplicacions que necessitis per anticipat

És bo organitzar-se i tenir instal·lades al teu mòbil totes aquelles Apps que intueixis que et poden ser d’utilitat durant la teva escapada. Així evites consumir del cabal de dades que tens disponible cada mes segons el contracte amb el teu operador.

De la mateixa manera, també eludeixes sumar despesa de dades al consum total. I és que, com més consumeixis, més probable és que superes el límit de roaming del que gaudeixes sense costos afegits a altres països de la UE.

Si tens totes les Apps necessàries per a l’escapada en el moment de sortir de casa, t’estalvies episodis d’estrès. Perquè buscar una aplicació que necessites al moment es pot definir com una situació estressant.

Traductor de Google

Traductor de Google és una app absolutament imprescindible si la teva escapada té lloc a l’estranger. Et pot traduir senyals, menús, frases i moltes més coses. I fins i tot treballa a temps real, ja que et facilita mantenir una conversa amb una altra persona en una llengua desconeguda per a tu.