Skip to content

Per què em va tan lent l’Internet?

11/08/2021

Et va lent l’Internet? El temps d’espera i de descàrrega és etern? Aquí trobaràs algunes pautes molt senzilles per millorar la velocitat de l’Internet del teu domicili o oficina.

Posa en pausa les actualitzacions en segon pla: absorbeixen una gran quantitat d’ample de banda!

Les actualitzacions dels programes, un procés que es fa en segon pla, acostuma a consumir molt ample de banda. Si l’actualització no és vital just en aquell moment, la pots programar per a més endavant.

Windows Update

Windows Update és la plataforma automàtica o manual de les actualitzacions del sistema operatiu Windows. Si estàs fent quelcom que exigeix molt ample de banda, comproba que el Windows Update no estigui duent a terme actualitzacions en aquell precís instant. Si no pots esperar a que els programes acabin d’actualitzar-se, pots pausar la descàrrega i la instal·lació de les actualitzacions de forma temporal.

Ets gamer? Els jocs online poden alentir l’Internet

Els jocs online i altres programes d’accés online necessiten un cabal significatiu d’ample de banda. Per saber quins programes estan en funcionament en un moment determinat, has d’obrir l’Administrador de tasquest (Ctrl + Alt + Supr).

Quan estiguis jugant online, podries estar limitant de forma exagerada l’ample de banda que queda disponible per altres softwares i aplicacions.

En tot cas, sempre dependrà del joc. Per exemple, el consum estimat de dades de League of Legends, de 45 MB per hora, està molt per sota dels 700 MB del Microsoft Flight Simulator.

Alguns jocs baixen patches de forma automàtica sense la participació o aprovació del jugador. De manera que si la velocitat de l’Internet es alentir de cop i volta, hauries d’investigar si el joc al qual estas tan enganxat està descarregant patches que sumen uns quants gigabytes de més.

Les plataformes de TV i streaming poden fer que l’Internet vagi més lent

La disponibilitat global de l’ample de banda es veu molt afectada pel tipus de consum de plataformes de TV per streaming. Si diversos membres de la família consumeixen continguts d’una o més plataformes al mateix temps, el consum de dades pot ser important.

Smart Home: els dispositus intel·ligents connectats a la Wi-Fi de casa

No només es tracta de l’Internet que es consumeix a través dels ordinadors. La resta d’equips que estiguin connectats a la xarxa Wi-Fi com, per exemple, les Smart TV, també consumiran Internet.

Els electrodomèstics i equips que siguin smart o intel·ligents (bombetes, aire condicionat, portes, altaveus, càmeres, televisors, etc.) també consumeixen ample de banda. La majoria de dispositius smart gasten molt poc, però quan s’utilitzen molts d’aquests equips, el consum que generen s’ha de tenir en compte. Les cases intel·ligents, o smart homes, només funcionen bé si es té una bona connexió a Internet.

Converteix casa teva en una Smart Home

En definitiva, s’ha de tenir en compte que l’Internet de les Coses (en anglès conegut com IoT, Internet of Things) implica que electrodomèstics i altres dispositius que es puguin connectar a Internet consumeixen també ample de banda.

Evita les interferències del senyal Wi-Fi

El senyal Wi-Fi i altres connexions inal·làmbriques sovint tenen un rendiment menor per culpa d’interferències. Els senyals es solapen, i l’ordinador ha de reenviar els missatges continuament. Els electrodomèstics de casa teva i les xarxes inal·làmbriques dels teus veïns podrien causar aquests tipus d’interferències.

En aquest cas, una possible solució es buscar una nova ubicació per al teu router. També pots provar de canviar el canal Wi-Fi del dispositiu.

Per comprovar si el senyal Wi-Fi és òptim, es pot fer la següent prova:

  1. Connecta l’ordinador a la xarxa Wi-Fi de casa i fer un test de velocitat (a Internet pots trobar moltes pàgines que et permeten fer aquesta prova).
  2. Connecta aquest mateix ordinador al router per cable. Fes el mateix test de velocitat i compara les dades.

Per millorar l’abast i la intensitat del senyal Wi-Fi pots apostar per una xarxa Wi-Fi Mesh. Aquestes xarxes estan integrades per diversos dispositius que s’intercomuniquen entre ells per generar una àrea de cobertura més gran.

Millora la teva cobertura Wi-Fi amb el sistema Mesh de TP-Link

Revisa la configuració del router

Si el router no està ben configurat, podria empitjorar la velocitat de la connexió a Internet.

Assegura’t que la configuració del router concordi amb la informació del fabricant i amb les recomanacions del proveidor de telecomunicacions que tens contractat. Important: abans de canviar qualsevol ajustament, apunta sempre el que estas fent per poder tornar enrere en cas que sigui necessari. Si cal, pots posar-te en contacte amb el teu proveidor d’Internet perquè t’ajudin a optimitzar la configuració del teu router.

També pot ser que el teu router hagi quedat desfasat. En aquest cas, et recomanem que compris un dels models dúltima generació que tenim disponibles a BEEP.

Pot ser que l’Internet vagi lent perquè l’ordinador va lent

Com ja hem comentat anteriorment, es pot fer un test de velocitat a través de pàgines web especialitzades. Si la velocitat és correcta però la connexió a Internet del teu equip segueix sent lenta, el problema podria ser de l’ordinador en sí.

  • Revisa si s’estan descarregant diversos arxius al mateix temps o bé executant programes que consumeixen molt ample de banda.
  • També podria passar que quedi poca memoria al disc dur o a la CPU. Si accedeixes a l’Administrador de taques, pots revisar el rendiment de tots aquests components a la pestanya de “Rendiment”. Tot el que superi el 80% de nivell d’ús, podria empitjorar la velocitat a Internet del dispositiu.

En resum, en alguns casos és posible que el problema no sigui de la xarxa, si no que l’ordinador no té més capacitat.

Elimina el Malware per tal que Internet vagi més ràpid

Els softwares maliciosos poden fer que el teu equip generi un trànsit de dades aliè a la teva voluntat, fet que pot alentir la connexió. Per aquest motiu, s’ha d’escanejar de forma regular els equips per cercar virus i malware.

Aconsegueix l’antivirus que necessites a la nostra botiga online

Assegura¡t que el teu antivirus funciona d’una forma correcta. També pots considerar l’opció d’utilitzar una eina específicament dissenyada per eliminar el malware.