Skip to content

Panorama: Internautes amb un millor criteri

29/04/2016

tablet_familiaAquests últims dies ha estat molt viu el debat sobre les dubtoses habilitats de molts internautes a l’hora de calibrar l’origen d’un contingut. Un recent estudi al Regne Unit, del qual ens vam fer ressò ahir, arribava a la conclusió que la meitat dels navegants adults no saben diferenciar entre un enllaç patrocinat de Google i un resultat normal (sense interessos comercials explícits) del cercador. Genbeta publica avui un contingut d’alta utilitat per als més despistats, o per als que volen comprovar si estan diferenciant bé el gra de la palla. Així, ens ofereix “nou eines i altres trucs per identificar la informació més fiable a internet”. Internet, on tots podem ser emissors i publicar missatges, és un àmbit on es pot jugar a la confusió i la manipulació amb certa facilitat. Per això és important tenir un criteri sòlid a l’hora de cercar informació o continguts de qualsevol tipus.

I escrivim sobre seguretat. Sobre com aquest concepte està una mica renyit amb els més joves que, segons un informe de Kaspersky Lab i B2B International recollit per Silicon.es, són molt despistats en l’ús del mòbil. Així, un de cada quatre menors ha patit la pèrdua o el robatori del dispositiu. El més greu de perdre de vista el nostre mòbil és que ens arrisquem a greus problemes de seguretat: violació de comptes online, pèrdua de l’accés a imatges i vídeos, filtració de dades personals … Sorprèn que “són minoria els que prenen mesures pal·liatives, com bloquejar el dispositiu amb l’ajuda de l’operadora amb la qual es té contractat el servei”.

Per acabar, ens crida l’atenció una notícia de Xataka.com sobre les accions que s’estan emprenent a Nova York per evitar que els conductors facin servir WhatsApp quan condueixen. “La majoria d’estats als EUA prohibeix utilitzar el telèfon mòbil quan es condueix, i no només per fer trucades, sinó també per enviar missatges. Durant anys han organitzat diverses campanyes de conscienciació però, si el que ara proposen a Nova York tira endavant, encara aniran un pas més enllà: igual que hi ha tests d’alcoholèmia i d’altres substàncies, volen fer un “test” al telèfon mòbil per saber si el conductor l’ha estat utilitzant o no”. Ja veurem com s’implanten aquests tests, però el que és clar és que ens hem de conscienciar sobre els riscos d’emprar el mòbil mentre som al volant.