Skip to content

On poso el router?: Consells senzills per millorar el senyal WiFi a casa

24/05/2019
consells-router-wifi-beep

És el teu moment de la jornada. Et poses còmode o còmoda amb la teva tauleta per fer una ullada al teu perfil de Facebook, o per posar-te al dia amb Twitter. T’estires al sofà, de cara a la tele, per reprendre la sèrie que estàs seguint a la plataforma de TV de pagament. O bé t’asseus per jugar a Xbox Live.

És un moment d’oci més que merescut, després d’un llarg dia. No obstant això, resulta que un pla tan modest i tan senzill com passar una bona estona davant d’una pantalla, es troba en perill. I és que el senyal de WiFi trontolla. El time line de Twitter no carrega, la sèrie de televisió es veu malament i la partida online s’interromp.

Per què t’arriba de manera tan deficient el WiFi? Què està passant?

Hi ha moltes raons que poden explicar aquests problemes de disponibilitat de senyal. D’aquesta manera, si la casa és molt gran, el senyal WiFi pot estar afrontant diferents tipus de dificultats per arribar bé als racons més remots. Però l’origen de la mala cobertura pot ser tan senzill com la incorrecta ubicació del router.

consells-router-wifi-beep

La llar, un ecosistema de dispositius dependents del WiFi

La majoria d’habitatges recorren al WiFi del router per connectar-se a la xarxa. Sí, és cert que sol haver-hi un espai habilitat perquè un portàtil o un ordinador sobretaula es connectin a internet a través de cable. Avui, però, els diferents membres d’una família disposen de diversos dispositius mòbils. I tots aquests equips recorren al senyal WiFi que emet el router. Per tant, en els últims anys ha adquirit molta importància l’accessibilitat d’smartphones i tuletes al WiFi des de qualsevol estança de casa.

Per descomptat, no podem deixar d’esmentar les Smart TV, que accedeixen als continguts de les plataformes (Netflix, HBO, etc) via WiFi. Les Smart TV s’han popularitzat. A més, moltes llars compten amb dues Smart TV o més. D’aquesta manera, el senyal WiFi s’ha convertit en un recurs absolutament estratègic per a serièfils, per a teleaddictes i per als usuaris més intensius de les plataformes online de continguts.

Amb potenciadors de senyal i amb dispositius PLC, es pot millorar la qualitat del senyal. Però moltes vegades, com hem dit, hi ha soluciones més senzilles. Amb una miqueta d’estratègia, amb sentit comú i amb algunes pautes, podem millorar la distribució del senyal de WiFi per a tota la llar. Un dels punts clau és l’emplaçament del router.

Primera comprovació: apagar i tornar a encendre el router

Primer de tot, és bo reiniciar el router. Quan el senyal arribi amb dificultat als teus dispositius connectats via WiFi, la primera acció que has de fer és apagar el router. L’has de tenir apagat durant uns minuts. Bé, per ser precisos, has de deixar l’equip apagat durant un mínim 30 segons. Passat aquest temps, ja el pots tornar a posar en marxa.

Per què aquest temps d’espera, abans de tornar a encendre el router? La raó és que, si apagues i encens de forma immediata, el sistema no es reinicia com tocaria.

Amb aquest senzilla acció, podries recuperar el senyal WiFi. De totes maneres, és una bona idea que comprovis si el teu router es troba en el lloc adequat a casa teva. En aquest sentit, t’oferim algunes pautes per optimitzar-ne l’emplaçament.consells-router-wifi-beep

Posa el router en un lloc central de l’habitatge

Si és possible, sempre és millor situar el router en el centre de la teva llar, i no en un dels extrems. Així t’assegures que el senyal de WiFi no hagi de travessar tantes parets. Sí, les superfícies sòlides (parets i altres obstacles) alenteixen la velocitat de l’internet sense fils.

D’altra banda, i vist des d’una altra perspectiva, si ubiques el router en un racó de la casa, un percentatge significatiu de la teva cobertura d’internet sense cables, del teu WiFi, està marxant cap a fora. O bé cap a les cases dels teus veïns.

Si vols ser realment minuciós o minuciosa, t’has de fixar no tan sols en la geometria o el plànol de l’habitatge, sinó també en altres aspectes. Per exemple, la decoració, els elements que puguin fer d’obstacle i la distribució dels murs de càrrega.

És clar que, més enllà de la recerca d’aquesta centralitat, has de pensar en les estances en què faràs un ús més gran del WiFi. Quines zones són preferents? Probablement és el moment de fer una assemblea familiar i sotmetre la qüestió a vot.

Mantingues-lo lluny de parets gruixudes

Situa el router lluny de parets molt gruixudes. Com més ampla sigui la paret, més difícil serà per al senyal WiFi obrir-s’hi pas.

El material de construcció de les parets també hi juga un paper important. Per aquesta raó, és preferible mantenir el router a certa distància de parets amb materials d’aïllament. O a certa distància de parets de maó, ciment, acer, metall o vidre. Que no se’t passi pel cap posar el router a un lavabo, el lloc amb més miralls de la llar.

No emplacis el router a terra

L’ideal és trobar-li lloc al router damunt d’una taula o prestatge. El senyal WiFi es dirigeix ​​tant cap amunt com cap avall. Per aquest motiu, si el router es deixa a terra, part d’aquest ample de banda es desaprofitarà.

Posats a triar, és millor situar el router en un lloc elevat, com ara un prestatge. I és que els routers tendeixen a projectar el senyal cap avall.

consells-router-wifi-beep

Assegura’t que tens el dispositiu a la vista


Com més a la vista tinguis el router, millor serà la qualitat del senyal. Si situes l’equip una mica amagat a la prestatgeria d’un moble, el senyal de WiFi se’n ressentirà. Serà més lent i assolirà menors distàncies.

Evita finestres

Si col·loques l’aparell a prop d’una finestra, part del senyal s’anirà cap a l’exterior. D’altra banda, aquesta finestra o aquesta obertura cap al carrer o cap a un pati interior, és un llindar pel qual poden entrar altres senyals procedents de l’exterior. I aquests senyals poden interferir amb el senyal de WiFi.

Col·loca’l a certa distància de teles i electrodomèstics

Els objectes de metall poden reflectir el senyal, dispersant-lo. Per això, els electrodomèstics són poc amics del WiFi. La cuina, per tant, és un mal lloc. Pel mateix motiu, no convé emplaçar el router molt a prop del televisor.

Un electrodomèstic a evitar de manera especial és el microones. Per quin motiu? El microones emet un senyal fort en la banda de 2,4 GHz, la mateixa freqüència en què opera el router.

D’aquesta manera, quan escalfes un plat o una tassa de llet, estàs alterant el funcionament del teu senyal d’internet sense fils.

Hi ha altres equips, com sistemes d’alarma o telèfons fixos, que poden estar fent servir la mateixa freqüència de teu router.

No deixis el router prop de la peixera


És un consell que pot sonar a broma. Però, per molt estrany que et sembli, no li trobis un lloc al teu router prop de la peixera. I és que l’aigua pot absorbir el senyal de WiFi, de manera que se’n reduiria el radi d’abast.

Tens un dúplex?

Si el teu habitatge és de dos nivells, una bona idea és situar el router al terra de la planta de dalt, prop de l’escala que connecta els dos pisos. També pots posar el router a prop del sostre de la primera planta.

En cas de tenir una casa de tres plantes, el millor és emplaçar el dispositiu al centre de la segona planta.

Com oriento les antenes?

Molts routers tenen les antenes integrades dins. Però molts altres, tenen antenes externes, que podem orientar de manera adequada per optimitzar el senyal. Les antenes ajuden a dirigir el cabal d’ample de banda sense fil. Si hi ha dues o més antenes, no les posicionis totes cap a la mateixa direcció.

jason-cole-wifi

Un físic crea una fórmula per optimitzar la ubicació del router

El 2018 vam llegir que al Regne Unit un físic havia creat una fórmula per calcular de forma científica el millor lloc per posar el router.

El físic Jason Cole es va emprar a fons en aquest repte matemàtic per, precisament, resoldre la seva necessitat domèstica de posar el router en el millor lloc.

Segons Sciencealert.com, Cole “va mapejar la planta del seu habitatge, assignant valors de refracció a les parets, i després va emprar l’equació Helmholtz”. Aquesta equació li va permetre “fer un model de les ones electromagnètiques emeses pel seu router”.

La seva hipòtesi inicial de treball va ser previsible. La forma òptima d’optimitzar el senyal és ubicar el router just al centre de l’habitatge. Però, com ja hem après en aquesta guia, molts més factors hi intervenen.

Per aprofundir més, Cole va modificar el seu model, tenint en compte la capacitat d’absorció dels diferents materials de les parets. Així mateix, va aconseguir que el seu algoritme recollís amb més fidelitat el comportament dels senyals WiFi.

Si voleu gaudir de l’optimització que assegura aquesta equació, us podeu baixar l’App en Android creada per Cole.