Skip to content

El nostre expert: Vacances cibersegures

03/08/2017
ciberseguretat en vacancesEls ciberatacants no s’agafen vacances. Per molt que nosaltres estiguem de vacances, i tinguem, lògicament, sensació de vacances, els cibercriminals són de guàrdia.
Una prevenció bàsica consisteix a no posar la catifa als pispes, en anunciar a bombo i platerets, en xarxes socials, que ens anem fora. És una pèssima idea dir que estem uns dies o setmanes a la platja, a la muntanya, en una ciutat de moda o en un país exòtic. Unes fotos a Instagram o més informació del compte a Facebook, poden posar sobre la pista als amics de l’aliè.

Una enquesta a ex-lladres, que es va fer pública fa uns anys, concloïa que el 80% dels criminals revisen els comptes de xarxes socials de les potencials víctimes. A ZDNet.com es feien ressò d’aquesta informació. L’article, que està en anglès, incorpora una més que interessant infografia.

Abans de sortir
Si ets a punt de reservar una ganga d’apartament a Londres a través d’un lloc web al qual entres per primera vegada, és probable que sigui una estafa. Els dies anteriors a les vacances, els cibercriminals s’aprofiten de les ganes dels usuaris d’aconseguir el millor viatge, al millor preu, el més aviat possible.

En aquest cas, és bo seguir les indicacions generals a l’hora de comprar online: si ens arriba una oferta, comparem el nom que es mostra del remitent, amb l’adreça de correu electrònic. Els delinqüents juguen moltes vegades a la confusió, aprofitant-se del bon nom d’una empresa coneguda.

Per descomptat, cal anar amb molt de compte amb els links que no sabem a on van a parar. Si hi ha la més lleugera sospita, prohibit clicar. I, és clar, res de baixar-se arxius adjunts mínimament sospitosos.

Antivirus i passwords
En dies de vacances i viatges, és especialment important que tinguem un programari antivirus totalment actualitzat i que protegim els nostres dispositius amb passwords i altres mecanismes d’autenticació.

Protecció enfront de la pèrdua o robatori d’equips
Què passa si perdem el mòbil o la tauleta? “La seguretat física”, explica Kaspersky al seu bloc, “és el primer pas per protegir la nostra informació personal i les nostres credencials financeres. No podem encadenar el terminal al nostre canell, però hi ha mètodes que sí podem utilitzar. Per exemple, si activem la funció de GPS podrem localitzar el telèfon perdut o eliminar, de forma remota, les dades emmagatzemades en ell”.

Prudència amb el wifi
L’accés a internet mòbil pot ser una altra font de disgustos. Un consell interessant és adquirir una targeta de prepagament que puguem emprar en un segon terminal que faci les funcions de hotspot per al nostre portàtil o smartphone habitual.

Si podem evitar els wifis públics, millor. Però no sempre és possible. Així que és bo que configurem la nostra pròpia xarxa privada virtual per accedir a aquests punts. Ja sabem que els cibercriminals empren les xarxes de hotels, aeroports i altres llocs públics per cometre delictes.

Molt important: verifiquem que la xarxa wifi és legítima.

Sigui com sigui, mai entrem en llocs web que allotgin informació personal. Ni Facebook, ni el lloc web del nostre banc.

Per descomptat, també hem d’evitar de forma contundent entrar en webs sensibles (banca online) des d’un ordinador públic.

Quan tornem de vacances, és una bona idea fer un repàs als nostres principals comptes. L’objectiu: detectar alguna activitat que desconeguem, o que ens sembli estranya.

Gmail, per exemple, ens dóna l’opció de veure l’última activitat del nostre compte, amb luxe de detalls (navegador, adreça IP…).

Et recomanem que llegeixis un article publicat aquest mes al blog de Kaspersky, 9 consells per a unes vacances segures.
https://www.kaspersky.es/blog/9-consejos-para-unas-vacaciones-seguras/6403/

Traductor de Google per a empreses:Translator ToolkitTraductor de llocs web