Skip to content

El nostre expert: Què cal saber sobre les Smart TV

24/05/2017
Smart TV

Smart TV

El concepte d’Smart TV ha anat al rescat d’una televisió de continguts cada vegada més anodins i vulgars. Si més no, pel que fa a les televisions generalistes.
En aquest article pretenem explicar les claus que converteixen l’Smart TV en un producte útil i amb grans prestacions per al consumidor. Un producte que facilita un consum més intel·ligent de la televisió.
Així mateix, t’oferim consells per ajudar-te en la compra d’una tele intel·ligent.
Per què parlem de ‘caixa tonta’?

La televisió, aquesta gran invenció que va arribar a les llars en els anys 50 del segle passat, mai s’havia guanyat tan a pols com ara la qualificació de caixa tonta. El deteriorament de la qualitat de l’oferta de continguts generalista (l’oferta que no és de pagament, per entendre’ns) ha contribuït a posar de moda el terme teleporqueria.


Abunden continguts d’allò més fluixos. I, a més, per consumir la tele a la manera tradicional, hem de suportar eterns blocs d’anuncis.
Per fugir d’aquesta dinàmica, han sorgit aquests últims anys les televisions intel·ligents, les Smart TV. Els continguts televisius tradicionals segueixen sent els mateixos. No obstant això, amb les Smart TV podem accedir a tot un nou horitzó de continguts gràcies a la connectivitat a internet.D’aquesta manera, podem consumir pel·lícules o programes sota demanda, accedir al nostre perfil de Facebook o Twitter, entretenir-nos amb els vídeos de Youtube, i llegir premsa online. I moltes més coses. Amb aquests nous equips, el televisor deixa de ser ximple i l’usuari pren tot el protagonisme.En resum, gràcies a internet, el consumidor de continguts ja no es troba a l’espera del que tingui a bé oferir-li el canal de torn. Ben el contrari, pot decidir com passa el seu temps davant de la pantalla.

Avui dia es poden adquirir Smart TV molt complets a preus molt competitius. Però la primera pregunta que ens hem de fer a l’hora de valorar la idoneïtat de fer-nos amb una d’aquestes televisions, és si tenim connexió a internet a la nostra llar.

Es tracta d’una pregunta molt important. I és que, sense internet, l’Smart TV perd bona part (francament, una immensa part) del seu sentit. Li podrem donar l’ús tradicional que li donem a una televisió. Però, amb aquesta finalitat, ja en tenim prou amb una bona tele que no sigui una Smart TV.

La següent pregunta a la qual hem de donar resposta, és si pensem donar ús al seu potencial. És a dir, volem navegar per Internet, fer servir Apps, entrar en xarxes socials o consumir continguts en streaming?

Si no ho tenim molt clar, potser no valgui la pena. Sempre serem a temps de comprar més tard un reproductor multimèdia que ens doti d’alguna de les funcions característiques de les Smart TV. Ara bé, la veritat és que les televisions Smart TV són aquí per quedar-se. I també és cert que, per relació qualitat-preu, són una excel·lent oportunitat de millorar la nostra experiència d’oci al saló.

Pensem que amb aquests nous equips passarà alguna cosa similar al que ha passat amb els mòbils, amb el pas des de la terminal convencional al telèfon intel·ligent. Així, gairebé sense adonar-nos, el telèfon intel·ligent ha arribat a mans de milions de persones. Fins i tot els més suspicaços i escèptics davant els avenços tecnològics s’han apuntat al telèfon intel·ligent.

Amb sistema operatiu propi

Les Smart TV són televisions amb un sistema operatiu propi, com passa amb un ordinador, un telèfon intel·ligent o una tauleta. Així mateix, disposen de connectivitat (per cable o sense fils) per accedir a internet i a altres dispositius connectats a la xarxa domèstica mitjançant el protocol DLNA.

Com passa amb les tauletes o smartphones, el sistema operatiu ens garanteix que podrem emprar un gran nombre d’Apps o aplicacions (si bé no tantes com les que estan disponibles per a dispositius mòbils). Així és com podrem accedir a xarxes socials, a jocs i a altres opcions.

A destacar que algunes aplicacions de certa entitat, com Youtube, Facebook, Flickr, Vimeo o Twitter, les trobarem en tots els models de Smart TV. Sempre és bo revisar el catàleg de les aplicacions disponibles en els models que atreguin el nostre interès. A ressenyar que encara no hi ha un sistema operatiu hegemònic: cada marca sol emprar el seu propi sistema operatiu.

Smart TV

La connectivitat és un dels aspectes clau. De fet, aquesta característica és un element definitori de la Smart TV. Una Smart TV sense connectivitat, no és Smart. Caldrà comprovar quin tipus de connectivitat hi ha disponible. Com la televisió no sol estar al costat del router, és important que la Smart TV compti amb connectivitat Wifi integrada en el mateix equip.

No ens val que l’equip sigui Wifi Ready. Això vol dir que podem incorporar un adaptador Wifi per USB. Aquest adaptador és un dispositiu que moltes vegades hem de comprar a part i que ens ocuparà de manera permanent un dels ports USB del televisor.Així mateix, és bo que comprovem que hi hagi diverses connexions HDMI (ja anem per les 2.0) per poder connectar, amb la major qualitat d’imatge i so, altres dispositius, com consoles o reproductors de Blu-ray.

A tenir en compte: la compatibilitat amb WiFi Direct fa possible enllaçar dispositius de forma directa, però amb un major abast i velocitat de connexió que el Bluetooth. Per a això, televisor i dispositiu han de ser compatibles WiFi Direct.

Un altre dels grans atractius de les Smart TV és el seu potencial per convertir-se en un equip de videoconferència per al saló de casa nostra. I és que un bon nombre d’aquests televisors poden emprar Skype, una aplicació d’èxit en sobretaules i tauletes per fer trucades i videotrucades a través d’internet. Perquè li traguem el màxim profit a Skype, l’Smart TV ha de disposar de micròfon i de cambra. Així, el nostre interlocutor ens podrà escoltar i també ens podrà veure.

Si l’Smart TV encaixa amb les teves expectatives, ara és un bon moment per fer-te’n amb un. Ara hi ha disponibles a preus molt atractius equips d’altíssimes prestacions. Després de diversos anys d’evolució del concepte, el mercat ens ofereix televisors intel·ligents que revolucionaran la forma en què entenem el consum televisiu i l’oci a la sala.

 

Trobaràs Smart TV a la botiga online de BEEP:

http://www.beep.es/catalogo/television__0-13-2-1