Skip to content

L’art electrònic de la Col·lecció BEEP ‘dialoga’ amb Picasso i altres genis al museu Es Baluard de Palma

19/12/2018
es-baluard-colleccio-beep

La Col·lecció BEEP d’Art Electrònic ha cedit peces seleccionades al museu Es Baluard, de Palma (Mallorca), que es mostraran al costat d’obres de la col·lecció del recinte artístic balear. L’exposició que reuneix tots aquests treballs artístics es diu FACES. Un diàleg entre la Col·lecció Es Baluard i la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic. La nova exhibició serà oberta al públic a partir del 31 de gener de 2019 i fins al 29 de setembre del mateix any.

Entre les línies de treball de la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic, es troba la cessió de peces a altres institucions culturals, “per tal d’afavorir i enriquir el discurs artístic amb obres que mostrin l’aplicació de les noves tecnologies a l’art”.

Art contemporani a la capital de Mallorca

Es Baluard és el museu d’art contemporani de la capital de Mallorca. La instal·lació mallorquina acull més de 700 obres, de finals del segle XIX fins a l’actualitat. El 2019, any d’estrena de la nova exposició, el museu celebrarà el seu quinzè aniversari.

Es Baluard, museu compromès amb la divulgació de l’art tecnològic

El 2013, el museu balear va iniciar una nova línia de recerca i de difusió de l’avenç de les pràctiques artístiques que recorren a la imatge i a les noves tecnologies. La iniciativa, que sintonitza amb la filosofia del fons artístic de BEEP, s’ha traduït en una sèrie d’exposicions. La primera d’elles va ser la mostra Reproductibilitat.

es-baluard-palma

Diàleg entre les obres de dues col·leccions

Per tant, Es Baluard i la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic posaran les seves col·leccions a conversar i interactuar en una única exposició. La mostra inclou obres dels següents artistes de la Col·lecció BEEP: Rafael Lozano-Hemmer, Evru (Zush), Daniel Canogar, Eduardo Kac i Lugán. L’obra pionera d’Lugán ha estat escollida com a imatge gràfica del projecte. Els comissaris són Roberta Bosco i Stefano Caldana.

La idea és trobar punts en comú entre les obres d’art contemporani de la col·lecció d’Es Baluard i les peces d’art tecnològic, moltes d’elles interactives, de la Col·lecció BEEP. Es persegueix propiciar lectures noves i inesperades. I es busca també que el públic faci una interpretació creativa de les obres i de la interacció entre elles.

Picasso, al costat de peces d’art robòtic

Un dels grans atractius de FACES és el diàleg entre obres de Picasso, Miró o Barceló, amb peces d’art robòtic i electrònic elaborades, moltes d’elles, a partir dels anys 90.

Aproximació al retrat amb la complicitat del públic

“Volem aproximar-nos al retrat des d’una perspectiva antropològica, perquè aquests rostres ens representen en un determinat moment històric”, expliquen des de la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic.

“A més”, afegeixen, “si fins ara, d’alguna manera, en la pràctica artística el retrat ha estat la representació d’una absència, amb l’art electrònic i digital aquesta absència es replanteja gràcies a la presència constructiva i enriquidora del públic en el procés creatiu “.

Un dels objectius és trencar la “quarta paret” [la paret invisible que separa la peça d’art de l’observador] que separa el públic de les obres d’art. I, a partir d’aquí, fer que els visitants puguin “percebre altres matisos de lectura a les obres tradicionals”. De fet, els organitzadors veuen la nova exhibició com una “oportunitat per injectar nova vida i activar les obres més convencionals”.

L’exposició que s’estrenarà el proper 31 de gener convida el públic a relacionar-se i a mantenir una actitud activa o, millor dit, interactiva. Es busca que el visitant s’enfronti a obres que comparteixen un únic fil conductor: el tema del retrat.

Col·lecció BEEP, un fons artístic de referència

La Col·lecció BEEP d’Art Electrònic és avui un fons de referència a Europa en l’espai creatiu de l’art electrònic. El seu catàleg inclou prop de mig centenar d’obres.

Moltes de les peces del fons de BEEP provenen de la fidel col·laboració amb la Fira Internacional d’Art Contemporani ARCO, que se celebra cada any a IFEMA, a Madrid. Aquest 2018 es va assolir l’edició número 13 del Premi ARCO BEEP d’Art Electrònic.

Entre novembre de 2017 i març d’aquest any, va ser oberta al públic a Reus l’exposició Aproximacions creatives a la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic. L’exhibició reunia per primera vegada en un mateix espai tota la col·lecció BEEP d’Art Electrònic, després de 14 anys des dels seus inicis.

El passat mes de setembre, la Col·lecció BEEP va ser una de les protagonistes de l’última edició del festival Ars Electronica, que es va celebrar a la ciutat austríaca de Linz.

A través de la col·lecció, i a través de la fundació New Art Foundation, s’estan teixint noves complicitats en el món de l’art. L’objectiu és que l’art tecnològic guanyi més estatus, segons explicava en una entrevista a El Blog de BEEP el fundador de la Col·lecció BEEP i president de Ticnova, Andreu Rodríguez.

es-baluard-palma