Skip to content

La millor guia per comprar una Smart TV

24/04/2019
smart-tv-beep

De la ‘caixa tonta’ a una ‘tele’ intel·ligent

La televisió convencional, aquesta invenció que va aterrar a les llars en els anys 50 del segle XX, mai s’havia guanyat tan a pols com ara la qualificació de caixa tonta. El deteriorament de la qualitat de l’oferta de continguts generalista (l’oferta que no és de pagament, per entendre’ns) ha contribuït a posar de moda el terme teleporqueria. Abunden continguts d’allò més fluixos. A més, per consumir la tele a la manera tradicional, hem de suportar eterns blocs d’anuncis.

Per fugir d’aquesta dinàmica, aquests últims anys s’han consolidat les televisions intel·ligents, les Smart TV. De fet, avui en dia, totes les televisions noves a la venda ja són smart. Una altra cosa és que li donis o no l’ús per al qual estan pensats aquests televisors. I és que les Smart TV estan dissenyades per consumir continguts online. És a dir, plataformes online nadiues com Netflix, o plataformes o versions online dels canals generalistes de tota la vida. Així mateix, aquests equips també et permeten aprofitar aplicacions i llocs online com Youtube.

Per descomptat, les Smart TV també fan possible que vegis la tele com sempre ho has fet. És a dir, a través del sintonitzador que porta la tele, i gràcies al senyal que t’arriba des d’una antenna.

El televident pren el control i guanya capacitat d’elecció

Amb les Smart TV pots accedir a tot un nou horitzó de continguts gràcies a la connectivitat a internet. Pots consumir pel·lícules o programes sota demanda, pots accedir al teu perfil de Facebook i, també, pots entretenir-te amb els vídeos de Youtube. El televisor deixa de ser tonto i tu cobres tot el protagonisme. En resum, ja no estàs a l’espera del que et doni el canal de torn. En canvi, pots decidir com passar el teu temps davant de la pantalla.

smart-tv-beep

Quines plataformes de TV pots consumir?

Una de les millors formes d’aprofitar una Smart TV és l’accés a plataformes de televisió online.

Plataformes online de les televisions tradicionals. Els canals de sempre han creat llocs web per a l’accés a la carta i en temps real als seus continguts.

Si abans enregistraves programes o pel·lícules en una cinta de VHS o bé en el disc dur de la tele o d’algun dispositiu connectat a aquesta, ara aquest hàbit deixa de ser tan necessari.

Amb les Smart TV, pots veure en qualsevol moment aquest programa que tant t’agrada i que no vas poder veure ahir a la nit. Potser vas tenir un sopar o et vas anar a dormir aviat. No importa, perquè el programador ho posa gairebé tot a disposició dels usuaris en la seva plataforma online. Molts dels continguts que les televisions generalistes són disponibles a la carta.

Plataformes nadiues de televisió online. HBO, Netflix, Amazon i DAZN (emet moto GP) són algunes de les plataformes de televisió online nadiues. És a dir, que han nascut directament a internet, sense tenir un origen en un canal generalista. Així mateix, les operadores de telecomunicacions han creat les seves pròpies plataformes de continguts per fidelitzar els clients.

Per veure la televisió autonòmica de la teva terra d’origen

L’Smart TV et permet consumir canals autonòmics que, mitjançant el sintonitzador, no pots gaudir des de la teva comunitat autònoma. A Espanya, on tantes persones han fet vida lluny de la seva terra d’origen per l’emigració, l’Smart TV obre moltes possibilitats. Qui té orígens gallecs i viu a Madrid, pot veure la tele autonòmica TVG des de la seva seva. I qui té arrels andaluses i resideix a Barcelona, ​​pot seguir la programació de la televisió autonòmica Canal Sur des del seu sofà.

Quines tecnologies fan servir les Smart TV al mercat?

Les Smart TV són televisions amb un sistema operatiu propi, com passa amb un ordinador, un telèfon intel·ligent o una tauleta.

Alguns fabricants compten amb el seu propi sistema operatiu. Per exemple, Samsung i LG (WebOS).

Altres marques integren Android en els seus equips. La disponibilitat d’Android ofereix molts avantatges. I és que moltes d’aquelles Apps o aplicacions que ja tens en el teu smartphone, les pots tenir també en la teva tele.

Quina versió d’Android té l’equip?

Si la televisió que vols adquirir porta Android, has de preguntar de quina versió es tracta. En l’actualitat, ja anem per la versió 9. Per tant, si l’Smart TV té una versió una mica antiga, com 4 o 5, hauries de preguntar si aquest Android és actualitzable.

Li arriba el WiFi a la ‘tele’?

Pot semblar obvi, però és important remarcar que per a un bon aprofitament d’una Smart TV necessites accés a internet. A partir d’aquí, i quan tinguis la tele ja instal·lada, has de comprovar si li arriba bé el senyal de WiFi. Com esbrinar-ho? Molt fàcil: si no arriba bé, no pots veure els continguts online, o els veus amb talls o de forma defectuosa.

“Si la teva tele no accedeix bé al WiFi (podria ser que el router estigui molt lluny), et recomanem situar un emissor de WiFi a prop. Pot ser un repetidor. Es tracta d’una situació més habitual del que et penses. I és que en moltes cases hi pot haver diverses Smart TV, i alguna d’elles podria ser molt allunyada del router”, explica Albert Loran, de BEEP.

Per què has de saber què és el protocol DLNA?

Les Smart TV disposen de connectivitat (per cable o sense fils) per accedir a internet i a altres dispositius connectats a la xarxa domèstica mitjançant el protocol DLNA (Digital Living Network Alliance). “Et descarregues una aplicació DLNA al teu Smart TV. I ja pots compartir tots aquells continguts que tinguis al teu portàtil i mòbil a la tele”.

Quines connexions ha de tenir el teu Smart TV?

Connexions HDMI. És bo que comprovem que hi hagi diverses connexions HDMI (com a mínim, 2) per poder connectar, amb la major qualitat d’imatge i so, altres dispositius, com consoles, descodificadors o reproductors de Blu-ray. Com més folgat vagis de connexions HDMI, millor. Així no has de desconnectar cap equip quan vols connectar la càmera de fotos a la tele.

Connexions USB. Com a mínim, hauria de comptar amb una connexió USB.

Un equip amb certa edat podria no suportar algunes versions d’Apps

Has de tenir en compte que, a partir de certa edat, el teu Smart TV podria deixar de suportar certes Apps. Un exemple: qui ara tingui una televisió intel·ligent de 8 anys, no pot accedir a Youtube. I és que la versió actual de Youtube exigeix ​​uns recursos que aquesta televisió no ofereix.

smart-tv-beep

T’animes a parlar per Skype?

Un dels grans atractius de les Smart TV és el seu potencial per convertir-se en un equip de videoconferència per al saló de casa teva. I és que pots utilitzar Skype, una aplicació d’èxit en sobretaules i tauletes per fer trucades i videotrucades a través d’internet.

Perquè treguis el màxim profit a Skype, el Smart TV ha de disposar de micròfon i de cambra. Així, el teu interlocutor et podrà sentir i també et podrà veure.

Com convertir la teva tele no ‘Smart’ en una tele ‘Smart’

Si tens una tele no Smart i no creus que sigui el moment d’adquirir una Smart TV, sempre pots optar per un aparell Cast. Es tracta d’una Smart TV externa, que pots controlar des del teu smartphone. Són dispositius, com el Chromecast, que pots connectar a la teva tele via HDMI.

Pantalla: ¿LED o OLED?

La tecnologia LCD de les pantalles ha donat pas a les tecnologies LED i OLED.

LED. La pantalla deixa passar la llum blanca que es projecta des de la part de darrere. Cada subpíxel és un filtre de color. A causa d’aquesta funció de filtre, mai s’obté el color negre pròpiament dit. En canvi, s’aconsegueix un gris molt fosc.

OLED. Aquesta tecnologia ofereix una millor imatge i uns amples de pantalla de mil·límetres. Cada subpíxel s’obté amb una bombeta diferenciada.

Compte amb el canvi al sintonitzador DVB-T2

Si encara consumeixes hores de televisió a través del sintonitzador de TDT, has de saber que en els pròxims mesos hi haurà un canvi de tecnologia. Així, es passarà del DVB-T al DVB-T2.

Els Smart TV que es comercialitzen i s’ha comercialitzat últimament, ja preveuen aquest canvi. Però si el teu equip és antic, hauràs d’aconseguir un sintonitzador extern, que connectaràs al teu televisió a través d’una connexió HDMI. Si et sonen els inicis de la TDT, ja recordaràs que, llavors, els televidents compraven dispositius de TDT externs. El motiu és que les televisions més velles no disposaven d’aquest sintonitzador.

smart-tv-beep