Skip to content

La Col·lecció BEEP, convidada a l’exposició d’art de la Mobile Week Barcelona 2019

20/02/2019
Friedlander Mobile Week BEEP

Barcelona es prepara per a la fira més important de la tecnologia mòbil, el Mobile World Congress. Així, la gran cita serà entre els dies 25 i 28 de febrer. Els directius de les empreses més rellevants del sector passaran prop d’una setmana a una ciutat que fa ja molt de temps que ha deixat clara la seva vocació per la tecnologia.

Cita amb la cultura i la tecnologia, just abans del Mobile World Congress

Per escalfar motors, aquests dies s’està celebrant la tercera edició de la Mobile Week. Entre els dies 14 i 23 de febrer, els ciutadans podran gaudir d’una setmana d’activitats sobre art, ciència i tecnologia. La idea és reflexionar sobre com les noves tecnologies han transformat les nostres vides.

 L’impulsor d’aquesta trobada amb la cultura i la tecnologia és la fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), que també organitza el Mobile World Congress. Per tant, es tracta d’un esdeveniment cultural coordinat amb la fira del mòbil més important del món

‘La nostra senzilla relació amb la tecnologia’, exposició oberta al públic durant un mes al Disseny Hub

L’activitat de referència d’aquest programa és l’exposició La nostra senzilla relació amb la tecnologia, que serà oberta al públic durant un mes. Podreu visitar-la gratis des del 14 de febrer fins al proper 16 de març, al museu Disseny Hub Barcelona, ​​a Glòries.

Disseny Hub Mobile Week

L’exhibició consta de 10 obres d’art seleccionades per un jurat i de quatre peces de la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic.

“Hem inclòs algunes de les obres de més recent incorporació a la Col·lecció BEEP. Entre novembre de 2017 i març de 2018 vam celebrar una exposició amb totes les obres de la Col·lecció BEEP a Reus. Per aquest motiu, desitjàvem posar en valor les últimes obres que van passar a formar part d’aquest fons artístic. Un exemple és Try Not To Think So Much, d’Eugenio Ampudia“.

D’aquesta manera s’explica Roberta Bosco, comissària de l’exposició de la Col·lecció BEEP que es va celebrar a Reus l’any passat i membre del jurat de l’exposició de la Mobile Week. L’obra d’Ampudia va guanyar el Premi ARCO-BEEP de Arte Electrónico del 2018, un guardó dotat amb fins a 15.000 euros.

Les obres de la Col·lecció BEEP que podem veure en l’exhibició

Les obres de la col·lecció d’art tecnològic de BEEP presents en l’exposició de la Mobile Week són:

A destacar que Tycho: Test One va guanyar la primera convocatòria de la beca ATA per a la creació i formació artística amb tecnologies avançades. L’entitat impulsora d’aquesta beca és New Art Foundation, una fundació agermanada amb la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic.

Friedlander va crear la seva obra a Eurecat, centre que es dedica sobretot a la investigació en comunicació, noves tecnologies i materials. L’artista britànic porta més de dues dècades investigant com fer de la llum una matèria mal·leable i flexible que pugui adquirir qualsevol forma i volum. Aquest autor és llicenciat en Física i Matemàtiques. I va tenir com a tutor personal a Anthony Leggett, que va ser guardonat amb el Premi Nobel pel seu treball sobre la superfluïdesa.

L’exposició de la Mobile Week incorpora per primera vegada un jurat

Les 10 obres triades pel jurat són peces “de qualitat i que ofereixen un panorama variat de la creació contemporània en art elecrónico”, segons Roberta Bosco. Totes elles es van seleccionar a partir d’una convocatòria pública oberta a creadors d’art electrònic o tecnològic.

En aquesta tercera edició de l’exposició, s’ha incorporat per primera vegada la figura del jurat. Els membres són:

 • Olga Subirós, arquitecta i comissària d’art
 • Lívia Nolasc-Rózsás, comissària d’art
 • Roberta Bosco, periodista d’art
 • Rosa Ferré, directora artística
 • Axel Gasulla, cap d’Investigació de Domestic Data streamers
 • Amanda Masha Caminals, fundadora i codirectora de Translocalia
 • Rosa Arredondo, directiva

Una exposició per replantejar-se la relació entre les persones i la tecnologia

A la convocatòria oberta a artistes, l’exposició La nostra senzilla relació amb la tecnologia es va proposar replantejar-se la relació quotidiana que s’estableix entre ésser humà i tecnologia.

“Lluny d’explicitar connexions simples, l’exposició busca traçar les relacions d’influència mútua que moltes vegades no són evidents en tant que quotidianes”, expliquen els organitzadors.

Revestides d’aparent senzillesa i, en molts casos, sentit de l’humor, les 10 obres seleccionades aborden la nostra relació amb la tecnologia en tota la seva complexitat

L’exhibició aborda la intel·ligència artificial, el poder dels bitcoins, la influència de les xarxes socials en els mitjans de comunicació i l’impacte dels robots a la societat.

Data Gossiping Robots Mobile Week

Robots que expliquen acudits

Els visitants viuran escenaris futuristes de ficció. Així, podran veure com un smartphone els escull a ells, i no al revés, com estem acostumats.

A més, podran somiar amb una societat robotitzada. En aquest món, els propis robots evolucionen com a grup. I ho fan fins a tal nivell social i emocional, que són capaços d’adoptar conductes humanes, com explicar acudits. Aquesta hipotètica nova situació ens porta a un nou paradigma. Estem parlant de robots empàtics, que cooperen i que reconeixen els seus companys en un grup. Tal i com fan les persones!

Mobile Week: més de 130 activitats

La Mobile Week Barcelona 2019 ofereix una programació transversal. En total, són més de 130 activitats gratuïtes. Es tracta de xerrades, debats, exposicions, tallers, sessions de cinema o activitats infantils, entre d’altres. Aquestes propostes seran disponibles a Barcelona. A més, també es faran activitats a Girona, Igualada, Lleida i Reus, i a la comarca de Ribera d’Ebre (Tarragona).

La programació del Mobile Week Barcelona compta amb:

 • CONFERÈNCIES, un àgora oberta de reflexió
 • TALLERS, experiències participatives i inclusives sobre el món digital
 • EXPOSICIÓ, 14 creacions artístiques que es podran veure durant un mes al Disseny Hub Barcelona
 • FAMÍLIES, un entorn tecnològic on nens, joves, adults i mentors exploren, investiguen i creen de manera conjunta

“La Mobile Week va més enllà de la trobada comercial, de l’aparador de novetats de telefonia que representa el MWC. Es tracta de fer un programa cultural que complementi al saló del mòbil”, assegura Roberta Bosco.

Mobile Week

La Col·lecció BEEP d’Art Electrònic, un referent a Europa

El fons d’art electrònic de BEEP és la principal col·lecció privada d’aquestes característiques a Europa. Aquest catàleg s’ha consolidat com un fons de referència en l’espai creatiu de l’art tecnològic.

La Col·lecció BEEP d’Art Electrònic ha estat impulsada per Andreu Rodríguez, president de Ticnova, grup a què pertany la cadena de botigues BEEP.

La col·lecció va donar els seus primers passos fa 14 anys. Moltes de les peces del fons de BEEP provenen de la fidel col·laboració amb la Fira Internacional d’Art Contemporani, ARCOmadrid, que se celebra cada any al recinte firal IFEMA. Aquest any s’arriba a l’edició número 14 del Premi ARCO BEEP de Art Electrónico. El guardó es falla a finals de febrer.

soliman mobile week