Skip to content

La Col·lecció BEEP, amb el festival Ars Electronica a Barcelona

24/08/2020

Ars Electronica, el festival d’art electrònic més important del món, arriba a la seva edició número 41 amb un nou format virtual i multiseu. Ni més ni menys que 120 ciutats en són amfitriones, entre les quals hi ha Barcelona. La Col·lecció BEEP d’Art Electrònic, un fons de referència a Europa en aquest àmbit creatiu, serà present a Ars Electronica Garden Barcelona Show, l’event d’aquest festival descentralitzat que tindrà lloc a la ciutat catalana.

Barcelona i art electrònic fan una parella perfecta. La metròpoli mediterrània és un referent de negocis tecnològics a Europa. I, és clar, la ciutat del Modernisme i del Gaudí més grandiloqüent és una urbs entusiasta de l’art, que s’ha deixat seduir per la creativitat i l’habilitat per explorar nous horitzons de l’art tecnològic.

Comferència de premsa per a la presentació de l’edició número 41 d’Ars Electronica, que té 120 seus a tot el món.

Garden Barcelona es podrà visitar a l’Arts Santa Mònica durant els dies de festival (del 9 al 13 de setembre) i fins al 20 de setembre. I és que l’exposició participarà en l’edició extraordinària de Sónar+D CCCB, que tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), durant els dies 18 i 19 de setembre.

La pandèmia del coronavirus causant de la Covid-19 va obligar a replantejar el format de la fira arrelada a Linz (Àustria). Així, ja va ser el març, quan la pandèmia va irrompre a Europa, que els impulsors van tenir clar que calia reinventar el model de festival. Tota aquesta reformulació es va fer a partir de les característiques peculiars d’Ars Electronica: “Virtualitat, ubiqüitat i comunitat”.

Das tangible Bild, de Peter Weibel.

Presentació en societat de les obres més recents de la Col·lecció BEEP

Ars Electronica Garden Barcelona Show presentarà les adquisicions i produccions més recents de la Col·lecció BEEP:

  • Das tangible Bild
  • The Endless Sandwich
  • Vestibular_1

Das tangible Bild i The Endless Sandwich són del cèlebre artista i teòric alemany Peter Weibel, fundador i director del ZKM Centre for Art and Media de Karlsruhe. D’altra banda, l’obra Vestibular_1 és una creació d’Albert Barqué-Duran & Marc Marzenit, que s’estrenen en aquesta ocasió.

Tres obres inèdites

Així mateix, s’exposaran tres obres inèdites, produïdes gràcies a les beques concedides a Mónica Rikić per New Home of Mind, Roc Parés per Doble Consciència i Santi Vilanova per Forms – Screen Ensemble.

Els tres projectes han estat seleccionats a través d’una convocatòria pública de producció i exhibició de l’Institut Ramon Llull, NewArtFoundation i Hangar, en col·laboració amb la Col·lecció BEEP

Col·lecció BEEP: Vocació internacional i de foment de la creativitat

La mostra ofereix un exemple representatiu de l’activitat de la Col·lecció BEEP, una col·lecció catalana amb vocació internacional i de foment del talent i la creativitat. D’aquesta manera, la Col·lecció BEEP no només es dedica a atresorar obres. I és que, per sobre de tot, exerceix una rellevant activitat de producció de projectes d’artistes, tant emergents com consolidats. A més, contribueix a la recuperació, restauració i conservació d’obres pioneres, imprescindibles per construir la història de l’art electrònic.

El punt de partida: Kepler’s Garden a Linz, Àustria. Les destinacions: 120 localitzacions per tot el planeta. La durada del viatge: del 9 al 13 de setembre del 2020.

120 ciutats, 120 ‘gardens’

L’aposta per la multilocalització es plasma en 120 gardens o ciutats al voltant de el món. Totes elles se sumen de forma física i virtual a la seu principal de Linz.

Segons els responsables d’Ars Electronica Garden Barcelona Show, aquestes seus coordinades “formen una cosmogonia que articula un mapa de l’art i la creativitat internacional relacionats amb la tecnologia, la ciència, la investigació i l’experimentació, tal com indica el títol d’aquesta 41a edició del festival”.

El títol del festival és In Kepler ‘s Gardens. A global journey mapping the ‘new’ world. Traduït al català, el títol és Als jardins de Kepler. Un viatge global mapejant el ‘nou’ món.

JKU Kepler Hall.

El Garden Barcelona és un projecte de les següents institucions: