Skip to content

Has vessat una beguda en el portàtil? Et diem què has de fer

04/11/2019
cafe-vessat-portàtil

És un ritual per a molts. Prendre un cafè o un te ben calents, o una beguda refrescant ben freda, mentre s’utilitza el portàtil. Aquesta beguda t’estimula i et sacia la set, t’acompanya i et reconforta. No obstant això, si es cau sobre del teclat, aquest líquid tan desitjable et pot donar un enorme disgust.

La beguda, el més lluny possible de l’equip

El gran consell que et podem donar és que, quan posis el got, la tassa o la llauna sobre algun lloc, que aquest lloc no sigui la taula o escriptori on tens el portàtil. D’aquesta manera, et recomanem que busquis un altre moble o lloc sobre el qual emplaçar el recipient. Si disposes d’una taula prou gran, posa el contenidor que porta líquid en el seu interior el més lluny del teu equip informàtic. Així, si el bolques, el líquid segur que tacarà la taula, però no arribarà a les tecles.

liquids-portàtil

“Ups! He vessat el cafè”

Ara bé, pot passar que no sigueu previnguts, que no hagueu pres les precaucions que us hem apuntat una mica més amunt. O, senzillament, pot passar que un dia us descuideu o baixeu la guàrdia. Resulta que aquell dia, poseu el got a tan sols uns centímetres del portàtil. I, en un moviment o gest maldestre, d’una manotada, per un cop de colze o per un indesitjat efecte dòmino, bolqueu l’envàs, la tassa o el got.

Així que el recipient acaba tombat sobre de la taula, a menys d’un pam del portàtil. O bé acaba sobre del teclat. El resultat pot acabar sent el mateix. El líquid acaba penetrant a l’ordinador portàtil, a través de les escletxes entre les tecles i a través dels orificis de ventilació.

Els líquids poden fer malbé un portàtil amb molta rapidesa. Ara bé, si actues amb rapidesa, tens moltes probabilitats de salvar el teu equip

Que no s’estengui el pànic

Abans de res, molta calma. Si entres en pànic, no seguiràs de manera metòdica les passes que descrivim en aquest article. Els nervis tampoc t’ajudaran a procedir amb l’agilitat necessària.

Com evitar una descàrrega elèctrica

Si com a conseqüència de l’accident t’has mullat o estàs trepitjant un bassal d’aigua o del líquid que sigui, el primer que has de fer és tallar l’accés de l’equip a la xarxa elèctrica. Per tant, has de desendollar el portàtil o, si aquest està connectat a un lladre amb interruptor, apagar-lo. L’important és ser ràpid, per evitar una perillosa descàrrega elèctrica.

Davant la més mínima sospita, no manipulis el portàtil

Si aprecies algun indici sospitós en l’equip (material fos, etc) o que surti d’ell (fum, vapor, bombolles, etc.), ni se’t passi pel cap manipular el portàtil.

vi-vessat-portàtil

Apaga el portàtil (sense perdre ni un segon)

Has mullat el portàtil amb aigua, suc, cafè o amb una beguda carbonatada. Calma. El primer que has de fer és desendollar el cable d’alimentació de l’equip. Després, has de prémer el botó d’encesa del portàtil durant entre cinc i set segons, fins que s’apagui del tot.

Sobretot, no perdis el temps guardant aquest document de Word o d’Excel en què estaves treballant.

Si deixes l’equip encès, encara que només sigui per uns segons més, podries causar un curtcircuit. I, com a conseqüència, els components interns del portàtil podrien resultar danyats de forma permanent. Si hi ha líquid i passa l’electricitat, algun component podria sulfatar-se.

De tot el que s’ha dit es dedueix que, com més aviat apaguis l’equip, més probabilitats tens de salvar-lo

Treu la bateria (si és possible)

Si pots extreure la bateria, fes-ho. Alguns portàtils encara tenen bateries que pots treure amb gran facilitat, accionant un senzill pestell. En molts altres casos, has de descargolar la placa que cobreix la part inferior de l’equip per accedir a la bateria.

Si et veus capaç d’extreure la placa inferior, endavant. Si no ho veus clar, no facis res i deixa la tapa al seu lloc.

D’altra banda, has de extreure totes aquelles memòries USB, discs durs externs i dispositius de tota mena que estiguin connectats a l’ordinador. Extreu també el ratolí. Has de assegurar-te que cap aparell estigui intentant utilitzar l’energia procedent del portàtil.

Un cop has verificat que l’equip està apagat i que no hi ha cap tipus de perill, ja pots posar-te a assecar i netejar.

assecar-teclat

Només has esquitxat? Doncs agafa la baieta

Ara és el moment d’avaluar el perjudici que ha causat la beguda vessada. Si veus que ha estat una esquitxada, pren una baieta o un drap de microfibra. Si el tens disponible, recorre a un producte de neteja específic per a ordinadors. Mulla el drap i passa’l per la superfície de l’equip, evitant que caigui més líquid en les tecles.

En el Blog de Lenovo, ens ofereixen consells. “Descarta”, llegim en aquest blog, “els productes fets de paper com els mocadors i els papers de cuina absorbents, ja que podries ratllar la superfície. Per als llocs més complicats, fes petits cercles amb la mà però mai freguis “.

Has abocat tota la tassa? Dóna la volta al portàtil i deixa que s’escorri

Agafa un drap sec i absorbeix el líquid que hi ha a la superfície del teclat. Fes-ho amb cura, intentant absorbir el líquid. Evita arrossegar-lo. Presta atenció a tots els ports, orificis de ventilació i altres racons on hi pugui haver restes del líquid vessat.

Dóna la volta al portàtil i mou-lo amb molta delicadesa, per acabar de treure les restes de líquid que hi pugui haver.

No sacsegis l’equip. No el moguis com si fos un còctel.

A continuació, posa el portàtil obert sobre de la taula, a sobre d’una tovallola. Però, com hi posem l’equip? Doncs et recomanem que el portàtil, obert en un angle de 90 graus, descansi sobre els costats. És a dir, estarien tocant la taula el costat més estret de la pantalla i el costat més estret del panell del teclat. No posis l’equip en forma de V i del revés, com si fes la forma d’una tenda de campanya.

A partir d’aquí, la gravetat farà la seva feina. Deixa que surti el líquid que encara pugui quedar.

Per a un assecat impecable, l’ideal és assecar els components que hi ha dins de l’equip amb una tela o drap lliure de borrissol. Per a això, cal obrir el portàtil per sota, descargolant. No ho facis si no et veus capaç o no et sents segur.

portàtil-cafè

24 hores d’espera

T’aconsellem que esperis 24 hores abans de tornar a encendre l’equip. Si per la raó que sigui no pots esperar tant de temps, el recomanable és deixar passar, com a mínim, quatre hores.

Com més hores amb el portàtil apagat, millor

Com més temps passi l’ordinador apagat, millor. Aquest temps d’espera és necessari perquè s’acabi de dissipar el líquid que no s’hagi aconseguit assecar.

Asseca l’equip a l’aire lliure

És probable que hagis sentit la recomanació de submergir el portàtil en un recipient o bossa segellada plens d’arròs sec no cuit. Doncs bé, millor no ho facis, perquè pot ser contraproduent. I és que l’arròs podria acabar danyant algun component.

La millor opció és deixar assecar a l’aire lliure. És recomanable que l’ambient de l’habitació on deixis l’equip sigui sec i que l’estança estigui ben ventilada.

S’ha mullat la bateria?

Si la bateria ha entrat en contacte amb qualsevol líquid, hauries reemplaçar-la. El líquid no només pot deteriorar la bateria, sinó que pot fer que utilitzar el portàtil sigui insegur.

Porta el portàtil a la teva botiga BEEP

Han passat 24 hores de rigor. Poses la bateria i tot el que calgui al seu lloc. Connectes l’equip a la xarxa elèctrica i l’encens. En moltes ocasions, se’t dibuixarà un somriure: ‘El portàtil funciona!

En tot cas, és recomanable portar l’equip a la botiga BEEP més propera. Que l’equip funcioni després de seguir totes les pautes que hem descrit, no treu que el problema estigui solucionat.

Un cop el líquid penetra a l’interior, fins i tot després d’haver-se assecat, pot deixar minerals que porten l’electricitat a llocs on no ha d’arribar. Amb el temps, es pot incrementar el dany per corrosió.

Cal estar especialment alerta si has abocat alguna cosa que no és aigua. L’aigua és menys corrosiva. En canvi, el cafè i les begudes amb sucre o alcohòliques, són les més nocives.

Al taller de la botiga BEEP de confiança, netejaran els components amb dissolvents eficaços i màquines de neteja especialitzades.

cafè-vessat-portàtil

Errades freqüents

Prohibit utilitzar l’assecador dels cabells

Un dels grans errors és intentar assecar l’equip amb un assecador. I és que, d’aquesta manera, estem empenyent el líquid cap a l’interior de l’ordinador. Amb un assecador, podries acabar derretint alguns components clau per al funcionament del dispositiu. El portàtil, insistim, s’ha d’assecar a temperatura ambient.

No obris el portàtil si no ets expert

No et recomanem que obris el portàtil si no ets un expert. Només un especialista sabrà obrir bé l’equip, sabrà quines peces són més sensibles a la humitat i sabrà com netejar tots els components.

Submergir l’equip en arròs

Ja ho hem dit més amunt. Cobrir el portàtil en arròs és un altre truc inservible. Malbarataràs una enorme quantitat d’arròs. I per rematar-ho, és possible que algun dels grans d’arròs acabi colant-se en l’interior de l’ordinador, fent-lo malbé.