Skip to content

COVID-19: Tots els consells per netejar i desinfectar el mòbil

11/04/2020

Amb l’emergència pel coronavirus de la COVID-19, el mòbil és el gadget tecnològic que més hauria de centrar la teva atenció. Primer, perquè el toques amb molta freqüència al llarg del dia. I també perquè sempre el portes a sobre, també al carrer. Per aquesta raó, és absolutament prioritari que coneguis les rutines per desinfectar i netejar a fons el mòbil.

Neteja i desinfecció: un hàbit necessari

La neteja dels teus equips de tecnologia hauria de ser un hàbit consolidat. Si et preocupes per la teva higiene personal i per la pulcritud de la teva llar, també ho hauries de fer per equips i dispositius que utilitzes cada dia.

Pantalles netes: millor experiència d’ús

Una pantalla tàctil més neta facilita una millor experiència d’ús (de el mòbil, de la tauleta, de l’portàtil). Bàsicament, una pantalla en estat de revista permet veure millor aquest Excel amb el qual estàs treballant o aquesta pel·lícula amb la qual t’estàs relaxant.

Barrera contra infeccions

Més enllà de la millora de l’experiència d’ús, la neteja dels dispositius pot ser un assumpte molt més seriós, amb impacte en la salut.

Està clar que la neteja efectiva de pantalles tàctils i d’altres dispositius de tecnologia que toques amb les mans, com comandaments de televisió, teclats o ratolins, ha estat sempre una barrera contra les infeccions

En el passat, et podies preocupar per la grip. No obstant això, ara has de tenir també present el coronavirus que causa la malaltia COVID-19. Aquesta patologia presenta riscos per al conjunt de la població, especialment per a les persones de més edat. Per això és tan necessari desinfectar el mòbil quan l’hagis pogut tocar amb les mans brutes o l’hagis deixat en una superfície que podria estar contaminada.

El mòbil el portes sempre amb tu

En aquest contingut t’oferim consells per netejar i desinfectar l’smartphone, el dispositiu que portes amb tu en tot moment.

El mòbil és el dispositiu tecnològic que segur que portes a sobre quan surts una estona a comprar menjar o a treballar. Recordem que aquests són els dos supòsits més prevalents que permeten trencar el confinament imposat per la pandèmia de coronavirus.

[El Reial Decret d’Estat d’Alarma de el passat 14 de març, ja ha estat ampliat. I és aconsellable que estigueu atents a futures modificacions]

A més, el telèfon intel·ligent és un dispositiu que s’ha convertit en una extensió de la nostra anatomia. Sabies que toquem el mòbil amb els dits unes 2.600 vegades al dia, segons un estudi?

Per tant, el mòbil és el gadget sobre el qual potencialment es pot posar el virus de la COVID-19, ja sigui en la funda o a la pantalla.

Per aquesta raó, és extremadament important que cada vegada que tornis a casa, netegis i desinfectis el mòbil. És a dir, hauries d’afegir aquesta rutina de neteja a la de la neteja a consciència de les teves mans

I és que, si després de rentar-te les mans a fons, t’asseus al sofà a consultar el mòbil, podria ser que la higiene a la qual has sotmès a les teves mans sigui en va. I si la pantalla o la funda del mòbil estan infectades? Si fos així, el virus present a la pantalla podria acabar a les mans. I de les teves mans, pot passar a les teves vies respiratòries o ulls.

L’objectiu ha de ser, per tant, netejar i desinfectar tant mans com mòbil. I no t’oblidis tampoc de les claus i de tants altres objectes que hagis grapejat durant tot el temps en què hagis estat fora de casa teva. En aquest mateix article, abundem sobre la neteja d’altres objectes, amb consells i pautes.

El virus de la COVID-19 pot estar viu a la pantalla fins a una setmana

William Keevil, professor de la Universitat de Southampton, al Regne Unit, ha explicat al diari The Telegraph que les superfícies com el vidre, del qual solen estar estar fabricades les pantalles dels smartphones, “són relativament inerts i un entorn ideal perquè proliferin els virus”. Aquest expert considera que el nou coronavirus podria estar viu durant una setmana a la superfície de el mòbil.

En un estudi publicat al gener a la publicació Journal of Hospital Infection, un equip d’investigació alemany va afirmar que altres coronavirus, com la SARS, poden seguir vius fins a nou dies en superfícies similars.

Pots utilitzar productes de neteja?

En els últims anys, els grans fabricants de smartphones han compartit consells sobre com netejar els seus telèfons de forma segura.

Res de productes agressius o abrasius

A grans trets, les grans marques recomanen utilitzar draps de microfibra o draps que no deixin borrissol. I desaconsellen utilitzar productes químics agressius, productes abrasius i aire comprimit.

Els productes agressius poden accelerar la taxa de desgast del revestiment oleofòbic (repel·lent d’oli) de la pantalla. Aquesta capa ajuda a evitar les taques i empremtes dels dits a la pantalla del mòbil.

Es tracta d’un revestiment que, amb el temps, es va degradant de forma progressiva. Ara bé, si fas servir alcohol o esprais de neteja, podries fer que el dany es produeixi amb més rapidesa.

Apple canvia de criteri arran de la pandèmia pel coronavirus

Apple ha actualitzat fa poc les seves recomanacions per a la neteja dels seus productes. Segons la marca de la poma amb la mossegada, ara es podria netejar l’iPhone amb tovalloletes desinfectants.

Coincidint amb l’inici de la pandèmia global pel virus de la COVID-19, Apple ha canviat de criteri. En el passat, desaconsellava els productes de neteja perquè, com dèiem, poden danyar abans del previst el revestiment oleofóbico.

Ara Apple afirma que pots “passar amb cura tovalloletes impregnades en alcohol isopropílic de el 70% o tovalloletes desinfectants de la marca Clorox per les superfícies dures i no poroses del teu producte Apple, com la pantalla, el teclat i altres superfícies externes”.

La marca aconsella de manera específica “tovalloletes desinfectants”, i no “esprais desinfectants”.

Si tens un esprai o un pot d’alcohol isopropílic, el hauries d’aplicar en un drapet suau i sense fils. Per exemple, un drap de microfibra.

La marca de la poma diu que has d’evitar “draps abrasius, tovalloles, paper de cuina i articles de neteja similars”.

En un article de Howtogeek.com, expliquen com netejar la pantalla de l’iPhone de forma segura.

Desinfecta la funda

No només és important la neteja de la pantalla, atès que estàs sempre passant els dits per la seva superfície. I és que no hem d’oblidar la funda, que també està permanentment en contacte amb les teves mans.

Per tant, has de aplicar-te a fons amb la neteja i desinfecció de la funda!

Aigua calenta amb sabó

Extreu el mòbil de la funda, amb cura de no fer malbé ni dispositiu ni carcassa. La pots rentar amb aigua tèbia o calenta (no bullint) que porti una miqueta de sabó. Evidentment, has concentrar-te en la superfície exterior de la funda, la que està en contacte amb les teves mans i amb altres superfícies. Però, ja posats, pots rentar tota la funda.

Seca amb un drapet sense borrissol (de microfibra, per exemple) diferent.

Alcohol isopropílic

Assegura’t que tens un drap net lliure de borrissol. Per exemple, un drapet de microfibra. Mulla una cantonada o una petita part del drap en l’alcohol isopropílic al 70%, i frega amb cura la funda.

No te’n deixis cap racó. Deixa que l’alcohol s’evapori. Amb l’alcohol, no tindràs les taques que l’aigua sí que podria deixar.

Esprai de neteja amb alcohol

Tingues preparat un drap de microfibra. Ruixa una part del drap amb un esprai de neteja amb alcohol. Passa el drap per la funda, per tota la seva superfície i racons.

Com les fundes són fàcilment substituïbles, no hauries de preocupar-te per l’ús d’alcohols de neteja com els esmentats. En cas que la funda resulti fet malbé (sobretot des d’un punt de vista estètic), sempre la podràs reemplaçar.

Desinfecta el telèfon mòbil

Resistents a l’aigua, però res d’aixetes

La majoria d’smartphones de nova generació són resistents a l’aigua. Ara bé, és totalment desaconsellable posar el mòbil sota una aixeta oberta.

Els fabricants, de fet, et demanen que no submergeixis el mòbil sota cap concepte. El sentit comú dicta que vagis amb compte, però no està de més subratllar-ho.

Millor fer servir draps humits

Posem un exemple. Tots els models iPhone des de l’iPhone 7 són resistents a l’aigua. I, tot i així, Apple recomana que utilitzis un drap humit, i no que submergeixis l’equip.

La resistència a l’aigua és una propietat que només hauria de ser útil en casos d’emergència. Hi és per donar-te tranquil·litat.

D’altra banda, pensa que la capacitat per ser resistent a l’aigua, podria resultar danyada pel dany produït en el dispositiu a causa d’una hipotètica caiguda.

En el cas que, tot i el que et diem, fiquis el mòbil en aigua, has de saber que aquesta aigua entrarà en els ports. I no podràs tornar a carregar i a fer servir el mòbil fins que no s’hagin assecat.

Com netejar la superfície del darrere i els costats del mòbil

Per començar, quan vagis a netejar el mòbil, tanca’l. Si pots extreure’n la bateria, fes-ho.

Per netejar i desinfectar la part posterior i els costats del mòbil, has d’utilitzar alcohol isopropílic al 70% o desinfectant elaborat a partir d’alcohol. No facis servir lleixiu.

Agafa un drap de microfibra i humiteja una part amb l’alcohol. O bé ruixa una secció del drapet amb l’esprai. Passa el drap, de manera exhaustiva, per la superfície del darrere i pels costats. Deixa assecar.

També pot servir una tovalloleta que porti alcohol isopropílic.

Com netejar la pantalla

Drap de microfibra amb alcohol isopropílic

Per a la pantalla, també pots utilitzar un drap de microfibra lleugerament humitejat amb una solució d’alcohol isopropílic. Humiteja només un cantó o part de l’drapet. Repassa bé tota la pantalla, sense deixar-te’n cap racó.

Mou el drap en sentit horitzontal i vertical, una i altra vegada.

Tingues a mà un altre drapet de microfibra, per si et passes amb l’alcohol en l’aplicar-lo i necessites treure’n la quantitat sobrant. Deixa assecar.

Recorda que l’alcohol isopropílic pot contribuir a accelerar el desgast de la pantalla. Per això, és bo que apliquis aquest alcohol amb molta mesura.

És bo que la pantalla tingui un protector. Com la pantalla, aquest protector també té un recobriment oleofòbic. Però, com els protectors de pantalla són tan fàcils de reemplaçar, no te n’hauries de preocupar en excés. És a dir, si l’acabes fent malbé al cap del temps, sempre el podràs canviar per un altre protector nou.

Aigua calenta amb molt poc sabó (si el mòbil és resistent a l’aigua)

Els mòbils d’última generació són resistents a l’aigua, de manera que una altra opció per netejar la pantalla, si el terminal és modern, és aigua calenta (no bullint) amb una miqueta de sabó.

Agafa un drap de microfibra i mulla’l per una cantonada amb aigua tèbia amb una mica sabó. Evita que entri l’aigua en les obertures i ports del dispositiu.

Apple deixa clar que els iPhone 7 i els models posteriors, són resistents a l’aigua. La resta de marques no són tan contundents. Ara bé, els últims models de la resta de marques ofereixen certes garanties i haurien de ser resistents a l’aigua en alguna mesura. En resum, l’aigua pot ser una bona opció, però cal anar amb molt de compte.

Aigua calenta amb molt poc sabó: pas a pas

T’expliquem, pas per pas, com netejar el mòbil (pantalla, altres superfícies i funda) amb aigua calenta amb sabó. En cas que no tinguis a casa alcohol isopropílic.

 1. Prepara un bol d’aigua calenta (no bullint). Posa-hi una miqueta de sabó comú (d’ús domèstic). No utilitzis altres sabons, perquè podrien fer malbé la capa de protecció de la pantalla de l’smartphone.
 2. Apaga el mòbil i treu-lo de la seva funda. Acosta’l al bol.
 3. Agafa un drap de microfibra i humiteja’l per una de les seves cantonades amb l’aigua ensabonada. Tot i que el dispositiu sigui resistent a l’aigua, no l’hi submergeixis.
 4. Amb delicadesa, passa la zona humida del drap per la pantalla, pels costats i per la part posterior. Assegura’t que l’aigua no entri en cap obertura com, per exemple, el port de càrrega o les reixetes de l’altaveu.
 5. Ara subjecta el drap per un cantó o secció que estiguin seques, i repassa de nou totes les superfícies.
 6. Deixa que el mòbil, que mantens apagat, s’assequi del tot. En cosa de minuts, ja el pots tornar a posar en marxa.

Barreja de 60% aigua i 40% alcohol isopropílic

En la publicació Health, el microbiòleg Charles Gerba fa una proposta que pots dur a terme si comptes amb alcohol isopropílic. Aquest científic suggereix netejar el mòbil amb un drap de microfibra lleument humitejat (per tant, no xop) en una barreja de 60% d’aigua i un 40% d’alcohol isopropílic.

Com venim indicant, és crucial no aplicar la barreja de forma directa sobre el dispositiu, especialment a la pantalla.

Has de passar el drap amb suavitat extrema. Per eliminar el líquid sobrant, agafa amb els dits un cantó o secció seques del drapet. Per acabar, deixa que el mòbil s’assequi.

Quan acabis de desinfectar el mòbil, renta’t les mans

Un cop has acabat amb la neteja de el dispositiu, renta’t les mans a fons durant, al menys, 20 segons.

Els polivalents draps de microfibra

Com has vist, els draps de microfibra són essencials, de manera que us aconsellem que els tinguis sempre a mà. A més, són polivalents. Serveixen per a ulleres, pantalles d’ordinador i pantalles de TV.

Tingues present que les ulleres van acompanyades d’un petit drapet d’aquest estil a la funda, per la qual cosa podries tenir-ne un gran nombre d’aquests drapets guardats en calaixos

Important: mantingues els draps de microfibra nets, per poder-los tornar a fer servir amb garanties. Per rentar-los, mulla’ls en una barreja d’aigua calenta i sabó, renta’ls a consciència i deixa’ls assecar.

Sorra i borrissol

La sorra i el borrissol poden obstruir els ports petits de l’smartphone. També poden acabar a dins de les esquerdes que, per raons de disseny, tingui el mòbil.

La millor manera de treure sorra o borrissol és usar cinta adhesiva.

Per als diminuts forats dels altaveus, allà on la cinta adhesiva no pot arribar, fes servir un escuradents. Una altra opció que pots utilitzar, sempre amb tota prevenció i cautela, és una petita eina per aspirar. Hi ha aspiradores diminutes que et poden ser d’ajut.

6 productes que mai hauries usar per netejar el teu mòbil

Netejador de finestres

Un netejador de finestres deteriora de forma seriosa la capa oleofòbica que recobre la pantalla del mòbil. Aquest deteriorament fa que el teu mòbil sigui més vulnerable davant ratllades.

Qualsevol producte de neteja amb agents abrasius, pot fer malbé la superfície de la pantalla.

Netejador de cuina

Ni lleixiu ni altres productes de neteja de la cuina i de la llar.

Paper de cuina

El paper de cuina és genial per netejar una taula. Però se’n desaconsella l’ús en pantalles de mòbils. I és que aquest paper es pot trencar fàcilment i, com a resultat, algun petita bri d’aquest paper podria quedar encallat en alguna esquerda o forat.

A més, els tovallons de paper o el paper de cuina, poden deixar ratlles a la pantalla.

Productes per treure el maquillatge

Els productes per suprimir el maquillatge poden tenir en la seva composició substàncies molt agressives per a la pantalla.

Aire comprimit

Els smartphones són delicats, de manera que aplicar aire en els seus ports, pot provocar danys. El micròfon és la part més fràgil. Apple demana de forma específica que no es faci servir aire comprimit.

Vinagre

El vinagre farà malbé la capa de protecció de la pantalla.

Ara bé, Android Central proposa fer una barreja al 50% de vinagre i d’aigua destil·lada per netejar els costats i la part posterior de l’aparell.

Nous hàbits de neteja i d’ús del mòbil

Un dispositiu molt exposat a la brutícia

No cal ser un expert per saber que la higiene el mòbil és crucial a l’hora de contenir l’expansió de virus de la COVID-19.

El mòbil és gairebé una extensió de la nostra anatomia

L’smartphone és un dispositiu d’ús diari. Més ben dit, d’ús constant. El tens a mà en tot moment. Al llarg del dia, passes els dits per la pantalla i per la funda infinitat de vegades.

Els mòbils de les últimes generacions s’han convertit en ordinadors de butxaca. Amb ells pots fer activitats que fa 10, 15 o 20 anys només podies fer amb l’ordinador de casa o de l’oficina.

Per això diem que el telèfon intel·ligent s’ha convertit en una extensió de la nostra anatomia.

Amb un mòbil pots:

 • Gestionar emails
 • Enviar i rebre missatges per missatgeria instantània (WhatsApp, Telegram i altres)
 • Fer videoconferències
 • Utilitzar programes d’ofimàtica, com processadors de text
 • Fer banca en línia
 • Filmar i gravar so
 • Editar vídeos
 • Escoltar música i veure pel·lícules
 • Consultar xarxes socials
 • Jugar a jocs
 • Utilitzar Apps de tot tipus (d’oci, educatives, de salut, financeres, de serveis públics, etc.)
 • Llegir llibres o còmics
 • I moltíssimes coses més

Pensa en les moltes vegades al llarg del dia que prens el mòbil per fer alguna d’aquestes tasques.

Focus de brutícia

El fet que portis el mòbil sempre a sobre, a casa i fora d’ella, converteix el teu terminal en un focus de brutícia i, per tant, en un potencial propagador de bacteris i virus.

El mòbil es pot embrutar o contaminar a través de les teves mans o de les superfícies en les que el diposites.

La neteja de l’smartphone s’ha posat en valor més que mai. Però la veritat és que ja sabíem que els smartphones són dipositaris de bacteris i d’altres amenaces invisibles, com la grip o, a partir d’ara, el nou coronavirus.

El 2012, la Facultat d’Agricultura i Ciències de la Vida de la Universitat d’Arizona, va concloure que els smartphones acullen 10 vegades més bacteris que la “majoria de tasses de vàter”.

Per què passa això? Doncs perquè toquem els mòbils molt sovint, i perquè dediquem massa poc temps a netejar-los.

Per tot això és tan rellevant que incorporem l’hàbit d’una neteja minuciosa del mòbil.

El mòbil pot propagar el virus a les teves mans i en la teva cara

Un smartphone contaminat pot contagiar el coronavirus de la COVID-19 de dues maneres:

 • Transferència de virus des del mòbil a les teves mans, i de les teves mans, als teus ulls o vies respiratòries. Per això és tan important no tocar-te la cara amb les mans.
 • Transferència de virus des del mòbil a la teva cara, quan t’acostes el telèfon a les galtes. Per això l’ús dels auriculars és tan important.

Renta’t les mans abans de fer servir el mòbil

Un consell bàsic per mantenir el mòbil net és rentar-te les mans amb sabó abans d’utilitzar-lo.

També has de tenir en compte que, si tornes a casa després d’haver utilitzat el dispositiu, és fonamental que el netegis i desinfectes. Perquè, per molt que et rentis les mans, quan agafis el mòbil potencialment contaminat, podria haver-hi una transferència de virus de la pantalla o de la funda a la teva pell.

No es tracta que netegis i desinfectes el telèfon intel·ligent de manera obsessiva, diverses vegades a el dia. I és que, podries ser la persones més previnguda de l’món i, tot i així, contagiar. Ara bé, si ets previngut o previnguda, és menys probable que això passi.

El més important és seguir les indicacions bàsiques. És a dir, rentar-te les mans de forma regular, no tocar-te la cara, i desinfectar objectes personals (com el mòbil) que siguin potencials dipòsits de bacteris i virus.

Un altre consell és no utilitzar el mòbil si no és necessari quan surts al carrer. Si tornes a casa i et rentes les mans de forma rigorosa, no caldrà que netegis el mòbil. La raó és que el dispositiu està net (no l’has tocat en el temps que has estat fora) i l’estàs tocant amb unes mans netes.

No enviïs missatges de WhatsApp o juguis amb el mòbil en un lavabo públic

No facis servir l’smartphone als lavabos públics, ja que els excrements podrien ser una potent font de propagació de virus.

Segons una investigació del Centre Xinès per al Control i Prevenció de Malalties, les persones portadores també tenen el virus de la COVID-19 viu en els seus excrements.

En resum, el virus no només es contagiaria a través del contacte o l’exposició a secrecions respiratòries (per tos i esternuts) de persones infectades. Un altre mecanisme de contagi podria ser el fecal-oral.

Per aquesta raó, el virus pots passar de persona a persona si algú infectat no es renta bé les mans després de passar pel lavabo.

Per tot això, els cultius rectals podrien ser una forma més eficaç de detectar el virus de la COVID-19 que les proves orals. Segons una investigació publicada al febrer a Emerging Microbes & Infections, els cultius rectals poden detectar el virus fins i tot quan els tests orals donen un resultat negatiu.

Fes servir auriculars

Fes servir auriculars per realitzar o rebre trucades, i per gravar o escoltar àudios de WhatsApp. Així evitaràs que el mòbil entri en contacte amb la teva cara i faràs que es mantingui lluny de les principals vies d’entrada de virus: boca, nas i ulls.

L’ús dels auriculars també facilita que toquis menys el dispositiu. Gràcies als auriculars, no tens per què sostenir el terminal amb les teves mans.

No comparteixis el mòbil amb altres persones

Compartir el mòbil amb altres persones comporta dos riscos. En primer lloc, aquesta acció moltes vegades t’obliga a acostar-te a l’altre usuari a una distància no prudencial (inferior a 1,5 metres). En segon lloc, si l’altra persona sosté el teu smartphone amb les seves mans, podria transferir el virus a la superfície de l’aparell.

Si desitges ensenyar un vídeo a un company de treball, el millor és que l’hi reenviïs perquè el mòbil no hagi de passar d’unes mans a unes altres.

Limita l’ús de l’smartphone quan siguis fora de casa

Si no és estrictament necessari, és millor que no utilitzis el mòbil quan surts de casa. En cas d’haver d’utilitzar-lo, assegura’t que t’has desinfectat les mans amb gel, o amb aigua i sabó.

Ull amb el maquillatge

Tingues present que, si tens maquillatge a la cara, el transferiràs a la pantalla cada vegada que t’acostes el mòbil a la cara.

Per treure les taques de maquillatge, pots utilitzar un drap de microfibra lleugerament humitejat.

Superfícies amb “alt nivell de contacte”

Centers for Disease Control and Prevention és l’agència d’Estats Units que està divulgant informació contrastada sobre el virus de la COVID-19. En les seves comunicacions, trasllada la necessitat de netejar totes aquelles superfícies amb “alt nivell de contacte”.

Entre aquestes superfícies, inclou smartphones, tauletes i teclats.

Per llegir tot el que aquesta agència ha de dir sobre el nou coronavirus i sobre com protegir-te, pots obrir el següent enllaç:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index-sp.html

Com desinfectar el teclat i l’ordinador

Us recordem que en El Blog de BEEP hem elaborat continguts sobre com desinfectar l’ordinadors i altres equips informàtics i tecnològics: