Skip to content

COVID-19: Guia per netejar i desinfectar els auriculars

14/04/2020

T’expliquem com netejar a fons i desinfectar els auriculars, ja siguin auriculars in-ear (els cascos van dins de l’oïda) o amb diadema. La pandèmia de virus de la COVID-19 obliga a reforçar els hàbits de neteja dels teus equips i gadgets.

Neteja i desinfecció de tots els teus equips i dispositius

Som envoltats de tecnologia, i potser no som conscients de la importància de fer un adequat manteniment i neteja d’equips i gadgets de tota mena.

Amb la crisi de salut pública causada pel coronavirus de la COVID-19, hem pres una consciència més gran sobre la necessitat de netejar i desinfectar tota la nostra tecnologia.

La llista d’equips i dispositius és llarga: ordinadors, pantalles, ratolins, perifèrics, impressores, teclats, smartphones, videoconsoles i comandaments. I, és clar, no ens oblidem dels auriculars.

En El Blog de BEEP hem elaborat articles i guies que t’expliquen com mantenir nets i desinfectats tots els teus equips tecnològics:

Els auriculars, uns aliats en el combat contra el coronavirus

El mòbil és un gran focus d’infecció, perquè el toques quan ets al carrer al mateix temps que toques elements exposats a virus. Tant pot ser el pom d’una porta, com la cistella o el carro d’un supermercat.

Amb els auriculars redueixes l’exposició del mòbil a les teves mans

Per això els auriculars adquireixen una importància més gran en la situació d’emergència causada pel coronavirus.

Amb ells, redueixes l’exposició del terminal a les teves mans. És a dir, no has d’estar tocant tant la pantalla o la funda de l’smartphone. Per començar, quan estàs parlant no tens per què estar sostenint el mòbil.

També evites apropar-te el mòbil a les teves galtes

D’altra banda, els auriculars eviten que hagis d’apropar-te el mòbil a la cara, un gest de risc en cas que el dispositiu estigui contaminat.

Recorda que la principal via d’introducció del virus és a través de boca, fosses nasals i ulls. Per tant, has d’evitar qualsevol acció que faci que un potencial focus d’infecció com el mòbil entri en contacte amb el teu rostre.

Importants per a les videoconferències

Els auriculars són un accessori important per a les videoconferències. Amb la pandèmia pel virus de la COVID-19, el teletreball ha guanyat força. I recordem que les videoconferències són molt útils per treballar des de casa.

Si fas servir uns auriculars cada dia, ja sigui per videoconferències o per escoltar música, és bo que els netegis i desinfectis sovint

Els auriculars són un producte tecnològic de preu relativament assequible. Per això és una bona idea reservar uns auriculars per a la llar (fer videocomferències i trucades a casa, i escoltar música) i altres per sortir al carrer.

Per tant, n’hauries de tenir al menys un parell, amb els adaptadors que siguin necessaris (per exemple, per als últims models d’iPhone).

A més de facilitar el teletreball, les videoconferències ajuden a contactar amb amics i familiars a través de la veu i de la imatge.

A El Blog de BEEP, hem preparat 21 consells per fer videoconferències des de casa.

Així mateix, també et pot resultar interessant el contingut 20 consells per treballar des de casa.

Per què és tan necessari netejar i desinfectar els auriculars sovint?

Poden propagar virus i bacteris

Si toques uns cascos contaminats, podries transferir amb les teves mans un virus o bacteris a altres superfícies. O bé contagiar-te si et toques la boca, el nas o els ulls.

Hi ha estudis que asseguren que els cascos dels auriculars tenen una mitjana de 119.186 microorganismes. Això són molts bacteris.

De fet, en uns auriculars podem trobar fins a 2.700 vegades més bacteris que en una taula de tallar de la cuina

Coronavirus de la COVID-19

Els auriculars poden convertir-se en propagadors del nou coronavirus. D’aquí la importància de mantenir-los nets i desinfectats.

S’ha demostrat que el virus SARS-Cov-2, que causa la malaltia COVID-19, pot estar viu fins a tres dies en el plàstic i altres superfícies dures.

Altres virus i bacteris

Així mateix, els auriculars poden acumular bacteris i altres virus.

Alguns estudis han evidenciat que l’ús d’auriculars fomenta el creixement bacterial a l’interior de l’oïda. A més, aquests bacteris poden passar de persona a persona si els auriculars són compartits.

Una varietat de estafilococ és un dels bacteris més comuns que poden passar de la teva oïda als teus auriculars. Un sobrecreixement d’aquest tipus de bacteri podria causar una infecció d’oïda.

Encara que no hagis compartit els teus auriculars, pensa en tot allò que hagin pogut tocar. Per això cal netejar-los i desinfectar-los quan no estiguem segurs sobre si poguessin estar contaminats.

Escoltes música al gimnàs?

En cas de exercitar-te en un gimnàs d’accés públic, has de tenir en compte que si toques una manuelles, una màquina o un banc contaminats per coronavirus, transferiràs aquest virus als teus auriculars en cas de manipular-los.

Per tant, has de netejar-te les mans amb aigua i sabó, o gel, cada vegada que vagis a tocar els auriculars.

En tot cas, la crisi de salut pel coronavirus ha forçat el tancament temporal dels centres esportius.

Si els fas servir per fer ‘running’, s’embruten molt

La neteja a fons dels auriculars és especialment necessària si els utilitzes per sortir a córrer o per fer altres activitats físiques. Molts de vosaltres feu running o feu exercici amb un reproductor de MP3 i amb auriculars.

La suor es pot acumular i pot provocar que els cascos (la part que entra a l’orella) facin mala olor.

Compte amb la cera

La cera de les orelles pot causar obstruccions. Com a resultat, els auriculars transmetrien el so a un menor volum i amb una menor claredat.

Què és un auricular amb diadema?

Els auriculars amb diadema són els que envolten el teu cap.

Els auriculars on-ear o supraaurals tenen una diadema i s’ajusten a la part visible de les orelles.

Els auriculars over-ear o circumaurals tenen un coixinet molt més gran, que cobreix molt més enllà de les orelles. Són perfectes per escoltar música o podcast a casa.

Com netejar uns auriculars amb diadema?

Fixa’t en marca i materials

La neteja dels auriculars amb diadema dependrà del material o materials de què estiguin fets.

Moltes marques dissenyen els auriculars pensant en la necessitat de netejar-los amb freqüència. Per aquesta raó, hi ha cascos que es poden separar i cables que es poden desprendre. En canvi, altres marques ho posen més difícil.

Una bona idea és consultar les instruccions de neteja de la marca:

Apple
Beats
Bose

Què necessites?

Draps o draps suaus que no deixin borrissol

En qualsevol supermercat trobes draps de microfibra. Necessitaràs més d’un. Un, per humitejar amb l’alcohol isopropílic o l’aigua amb sabó. I l’altre, per assecar. També pots utilitzar un sol drap, si és prou gran. Humiteja una cantonada, i assseca amb una altra cantonada.

A més, necessitaràs mocadors de paper o paper de cuina.

Alcohol isopropílic

Alcohol de fregar, al 70%. En cas que no tinguis aquest alcohol, pots utilitzar aigua calenta amb una mica de sabó comú.

Cotó o bastonets de les orelles

Com començar?

Si et preocupa fer malbé algun teixit o material, prova a netejar primer una zona que no sigui visible.

L’alcohol isopropílic difícilment farà malbé materials com el cuir o la pell sintètica si s’aplica en petites quantitats. És a dir, humitejant lleument un drap de microfibra.

Si els auriculars són de de plàstic o de metall, no tens per què preocupar-se.

Pas a pas

Treu la brutícia

 1. Mai t’oblidis de desconnectar els auriculars.
 2. Si és possible, separa els cascos. Així accediràs millor a totes les superfícies.
 3. Amb un drap humitejat amb aigua, elimina la brutícia de cascos, diadema i de la resta d’elements. És important treure tota aquesta brutícia, perquè els bacteris s’hi enganxen.

Neteja totes les superfícies

 1. Humiteja un drap de microfibra amb alcohol isopropílic (o amb aigua calenta amb una mica de sabó). Neteja totes les superfícies.
 2. Mulla amb moderació la punta d’un bastonet de les orelles amb alcohol isopropílic. Neteja tots aquells punts de més difícil accés.
 3. Estén la diadema a la seva màxima longitud, i neteja amb un drap lleugerament humitejat amb alcohol isopropílic o amb aigua calenta amb sabó comú. Passa el drap per tots els racons: botons, dials de volum, etc.
 4. Repassa amb extrema cura l’àrea per on agafes els auriculars quan te’ls poses i quan te’ls treus.

Com netejar la malla dels altaveus

 1. Per a la desinfecció de la malla dels altaveus, podries fer servir paper de cuina o bastonets humitejats amb molt poc alcohol isopropílic. Has de tenir en compte que si entra alcohol a l’interior, podries causar mal en el dispositiu. Per això és important aplicar molt poc alcohol. En tot cas, sobre aquest punt, consulta amb el fabricant.
 2. Apple no aconsella l’ús d’alcohol, i prescriu la utilització d’un bastonet de les orelles sec. Evidentment, l’aplicació d’un bastonet sec no aconseguiria desinfectar. En fer la neteja, la malla ha d’estar cap avall, de manera que qualsevol resta de brutícia caigui (i no vagi cap a l’interior dels cascos).
 3. Si els teus auriculars tenen micròfon (per exemple, un headset de gaming), no t’oblidis de netejar la malla i el braç ajustable.
 4. Desinfecta els cables amb paper de cuina o alcohol de fregar (o aigua amb sabó).
 5. Un cop hagis fet la neteja i tret els excessos d’alcohol o aigua amb sabó, deixa assecar. No tornis a muntar i a usar els auriculars fins que no estiguin secs de el tot.

Què és un auricular ‘in-ear’?

Els auriculars in-ear o intraurales són els que et introdueixes en les teves orelles. El contacte tan directe amb l’orella fa que s’embrutin molt i amb molta rapidesa.

Com netejar uns auriculars ‘in-ear’?

Què necessites?

 • Draps suaus de microfibra, i paper de cuina o mocadors de paper
 • Alcohol isopropílic a l’70%
 • Bastonets de les orelles
 • Escuradents
 • Blu-Tack o un adhesiu de l’estil
 • Aigua calenta i sabó (especialment per a les puntes de silicona)

Auriculars amb puntes de silicona extraïbles

Si els auriculars tenen puntes de silicona que es puguin treure i posar, treu-les i neteja-les per separat. Utilitza un drap de microfibra lleugerament mullat en aigua calenta amb sabó.

Quan acabis, deixa’ls en un lloc segur (són unes peces molt delicades i petites) perquè s’assequin per si soles.

Si les cobertes dels cascs són d’escuma, treu-les i renta-les amb aigua calenta i sabó comú.

Pas a pas

 1. Desconnecta els auriculars.
 2. Passa un drap humitejat amb aigua per totes les superfícies. Elimina qualsevol resta de brutícia, cera o brutícia.
 3. Amb un escuradents de dents, neteja amb extrema cura la malla dels altaveus. Suprimeix restes de zero o brutícia. Vés amb compte en no fer malbé aquestes reixetes.
 4. Escalfa a les teves mans una petita bola de Blu-Tack, o un adhesiu semblant. Prem aquesta bola amb delicadesa contra la malla dels altaveus. Separa amb rapidesa aquesta massa adhesiva per extreure qualsevol resta de cera o brutícia. Si neteges bé la malla dels altaveus, millorarà la qualitat del so.
 5. Humiteja un drap o un paper de cuina amb una mica d’alcohol isopropílic. Passa’l per totes les superfícies, menys per la malla dels altaveus.
 6. Mulla un bastonet de les orelles en una mica d’alcohol isopropílic, i passa’l per la malla dels altaveus.
 7. No t’oblidis de passar un drap amb alcohol o amb aigua calenta amb sabó per cables i comandaments (per pujar i baixar el volum, per exemple).
 8. Deixa que l’alcohol i l’aigua s’evaporin abans d’utilitzar els auriculars una altra vegada.

Sabó i aigua: sí, però no per a les reixetes dels altaveus

L’aigua calenta amb una mica de sabó fa miracles. Si no tens alcohol isopropílic a mà, és una bona elecció.

Bol d’aigua amb sabó comú

Omple un bol amb aigua calenta i tira-hi unes gotetes de sabó de mans o de líquid detergent. Introdueix la cantonada d’un drap de microfibra en la solució. Escorre fins que no goteee. I, llavors, posa’t a netejar.

Això sí, no utilitzis aquest drap per netejar la reixeta dels altaveus, perquè si entra aigua dins, podries inutilitzar els auriculars.

Ull amb reixetes, orificis i esquerdes

Mantingues també allunyada l’aigua d’orificis de connexió i altres esquerdes. També pot ser un punt delicat la part per la qual surten els cables des dels dos cascs.

A l’hora de deixar assecar els auriculars, recorda deixar-los en una posició que impedeixi que entri aigua a l’interior.

Es recomana deixar assecar durant una o dues hores. Per tant, és bo fer l’operativa de neteja quan sapiguem que no necessitarem els auriculars de forma immediata.

Els trucs d’Apple

Coincidint amb l’inici de la pandèmia de virus de la COVID-19, Apple va actualitzar el 10 de març de 2020 els seus consells de neteja d’AirPods i EarPods.

Podeu fer servir alcohol de fregar

Segons la marca de la poma, pots utilitzar “una tovalloleta impregnada en alcohol isopropílic al 70% o tovalloletes desinfectants Clorox”. Amb aquestes tovalloletes, pots fregar de forma suau les superfícies exteriors d’AirPods o EarPods.

Segons Apple, no has de fer servir alcohol per netejar la reixeta o malla de l’altaveu.

La marca també proposa usar “un drap suau, sec i sense borrissol”.

Un bastonet per a micro i altaveu

Per netejar les reixetes del micròfon i l’altaveu, Apple proposa emprar un bastonet de cotó sec.

El fabricant del logotip de la poma desaconsella emprar objectes esmolats o materials abrasius. I subratlla que cal evitar que entri líquid per les obertures.

Renta’t les teves orelles

La neteja i la desinfecció dels auriculars són necessàries i s’han de convertir en un hàbit.

Ara bé, també és bo que mantinguis netes les teves orelles, perquè això revertirà en uns auriculars més nets

Els experts desaconsellen l’ús de bastonets. Per netejar la part exterior de l’oïda, pots utilitzar un drap humitejat amb aigua amb sabó. Per evitar que s’hi acumuli cera, pots trobar gotes. També hi ha solucions salines.