Skip to content

COVID-19: Com netejar i desinfectar l’ordinador i altres equips tecnològics

08/04/2020

La pandèmia del virus que causa la malaltia de la COVID-19 fa que sigui prioritari netejar a fons i desinfectar l’ordinador personal, el ratolí i tots aquells accessoris informàtics que utilitzes cada dia. Per descomptat, també has de netejar de forma minuciosa i desinfectar tots els dispositius i equips tecnològics que facis servir amb freqüència. En aquesta llista es troben el mòbil, la tauleta, els auriculars i molts altres gadgets.

Les mans, netes

La situació d’emergència provocada pel virus de la COVID-19 obliga a extremar les mesures d’higiene, sobretot amb el focus posat en les nostres mans. Toquem tot tipus de superfícies i, en cas que una d’aquestes superfícies contingui el virus, acabarà a les nostres mans. I, de les mans, podria passar a les nostres vies respiratòries o ulls (d’aquí la importància de no tocar-nos la cara).

El consell més important és rentar-se les mans a consciència i sovint. Aquest hàbit és especialment crucial quan haguem estat al carrer per als dos supòsits que l’estat d’alerta preveu: anar a comprar menjar o altres productes essencials (com articles informàtics, necessaris per a poder fer teletreball o l’escolarització online), i anar de casa a la feina, i de la feina, a casa. En el darrer supòsit, el de la feina, recordeu que, des del dia 30 de març, només hi poden anar a treballar els empleats dels sectors essencials.

Les teves mans estan tocant tecnologia en tot moment

En tot cas, més enllà de la higiene de les nostres mans, també hem d’extremar la neteja de tots aquells objectes que passin per les nostres mans. Entre aquests ítems, es compten els dispositius i equips de tecnologia.

L’obligació de confinament és una oportunitat per netejar i desinfectar els teus ordinadors i gadgets de tota mena. Et proposem, per tant, fer una desinfecció a fons de tots els teus equips, tant per protegir-te del nou coronavirus com per donar un aspecte rejovenit a totes les teves pantalles i dispositius.

Un cop hagis netejat i desinfectat a fons tots els teus productes tecnològics, et recomanem que incorporis l’hàbit de cerciorar-te que t’has rentat bé les mans abans d’utilitzar aquests equips i dispositius. Aquest consell és especialment important si has arribat a casa procedent del carrer.

En el cas d’aquells dispositius que portes amb tu quan surts a comprar o a treballar (per exemple, el telèfon intel·ligent), és vital que cada vegada que tornis a la teva llar els netegis a fons, segons les indicacions que et suggerim en aquest contingut i d’altres que tenim a la teva disposició en aquest blog.

En cas que estiguis passant la infecció pel coronavirus a casa, sí que hauries de netejar i desinfectar de manera periòdica tots aquells equips i dispositius tecnològics que manipulis.

Netejar amb freqüència

Un consell elemental a l’hora de netejar i desinfectar tot tipus de dispositius tecnològics, és que ho facis de manera freqüent. Si neteges sovint, la brutícia no s’acumularà.

En una conjuntura amb pandèmia, com l’actual, la higiene dels productes informàtics i electrònics és, si cap, més important

Amb la pandèmia de coronavirus, Apple canvia de criteri: permet l’alcohol isopropílic al 70%

Canvis d’hàbits

El nou coronavirus, SARS-CoV-2, que causa la malaltia COVID-19, ha obligat a canviar molts hàbits quotidians. Per començar, el confinament i la limitació temporal de les relacions socials.

A Espanya, aquestes restriccions han estat imposades per llei per un període temporal.

Però hi haurà canvis que molt probablement perduraran. Així, segurament deixaran de ser tan habituals l’encaixada de mans o els petons amb amics o coneguts.

Noves recomanacions per netejar productes tecnològics

En el món de la informàtica i la tecnologia, el nou coronavirus ha portat a Apple a veure els teus recomanacions per a la neteja dels seus productes.

Abans del virus SARS-CoV-2, la companyia del logo de la poma advertia als seus clients que no utilitzessin res més agressiu que un drap humit. No obstant això, aquesta tècnica de neteja és poc eficaç enfront de bacteris i virus com el de la malaltia COVID-19.

Amb el començament de la pandèmia, Apple ha modificat els criteris a seguir per a la neteja dels seus dispositius.

Ara proposa utilitzar “tovalloletes d’alcohol isopropílic al 70%”, aplicant-les amb delicadesa per totes les superfícies de l’iPhone.

Si tens un esprai o un pot d’alcohol isopropílic, hauries d’aplicar l’alcohol en un drapet suau i sense borrissol (microfibra). Mai has d’aplicar aquest alcohol de forma directa sobre la pantalla.

“Evita que la humitat penetri en les esquerdes, i no submergeixis l’iPhone en cap líquid de neteja”.

En El Blog de BEEP hem publicat un article explicant amb més detall tots aquests nous consells de neteja. Pots llegir ja el contingut COVID-19: Tots els consells per netejar i desinfectar l’smartphone.

Com netejar i desinfectar els equips de tecnologia?

Quins productes pots emprar per netejar i desinfectar ordinadors i altres equips?

Sabó i aigua

Pots utilitzar les mateixes substàncies que empres per rentar-te les mans. La millor opció és mullar (no xopar) un drap sense borrissol (microfibra) amb aigua calenta que contingui una mica de sabó. Amb una secció del drap que estigui neta i sense humitejar, asseca la pantalla o el dispositiu.

Els draps de microfibra són disponibles en els supermercats. I, sense necessitat d’anar a una botiga, és molt probable que tinguis a casa un o més d’un d’aquests draps. Són els draps que van dins de les fundes de les ulleres.

Alcohol isopropílic

Mulla una cantonada o una petita part del drap en l’alcohol isopropílic al 70%, i frega amb cura l’equip.

Deixa que l’alcohol s’evapori.

Aigua i sabó: per què és una bona combinació?

L’aigua no desactiva o acaba amb els virus, simplement els treu de la superfície sobre la qual s’aplica.

El sabó és molt més efectiu. Les seves propietats garanteixen l’èxit en l’eliminació d’un virus

Els virus estan compostos de material genètic, proteïnes i greixos. Quan el sabó interactua amb els virus, les substàncies similars als greixos que conté el sabó competeixen amb els lípids virals. Així és com el sabó aconsegueix destruir el virus.

Líquids i tecnologia

Ull amb els equips resistents a l’aigua

Alguns dispositius, com els smartphones, poden ser resistents a l’aigua. Especialment, quan es tracta de les últimes generacions de mòbils.

Dit això, no és una bona idea submergir un mòbil a propòsit.

Passar un drap lleugerament humitejat amb cura

Sempre cal aplicar amb molta cura l’aigua amb sabó, l’alcohol isopropílic o el líquid de neteja triat.

Per començar, no cal xopar el drap o camussa de microfibra. Només cal mullar-lo lleugerament per un cantó o tros. Llavors, el que cal fer és passar-lo amb extrema delicadesa per pantalles, tecles o carcasses.

L’entrada de líquid pot ser greu

Així mateix, cal vigilar que no entri líquid en les esquerdes dels gadgets. Per exemple, el port de càrrega o el diminut altaveu del mòbil. O els buits que hi ha al voltant de les tecles d’un portàtil.

Convé anar amb especial cautela amb els teclats dels portàtils. La raó és que l’abocament d’un líquid, o una tècnica de neteja imprudent, podrien inutilitzar algunes tecles o totes elles.

A El Blog de BEEP tenim disponible una guia sobre com actuar quan es vessa o penetra algun líquid a l’interior de el teclat d’un portàtil.

Mòbils i tauletes

Alcohol isopropílic

Pots netejar i desinfectar el teu smartphone o tauleta amb tovalloletes desinfectants o amb alcohol isopropílic aplicat amb un drap de microfibra.

Si disposes d’aquest material, l’única contraindicació és que els productes desinfectants desgasten la capa oleofóbica que protegeix les pantalles.

Una manera perquè l’acceleració d’aquest deteriorament no sigui un problema, és utilitzar protectors de pantalla. En cas que el protector es desgasti, només cal canviar-lo per un altre.

Aigua amb sabó

A El Blog de BEEP t’hem explicat, pas a pas, com netejar i desinfectar un mòbil o smartphone amb aigua amb sabó.

L’aigua ha d’estar calenta. I el sabó ha de ser comú. Has de passar un drap lleument humitejat pel dispositiu i també per la funda.

Portàtils

A El Blog de BEEP ja t’hem explicat com netejar a fons el teu portàtil. Et convidem a llegir ara mateix el contingut Tens el portàtil molt brut? BEEP t’explica com deixar-lo com nou. Es tracta d’una guia detallada per rejovenir el teu equip i per desinfectar-lo.

En aquests temps marcats pel nou coronavirus, aquesta guia de neteja és molt útil.

Un altre contingut recomanable d’El Blog de BEEP és Com desinfectar i netejar el teclat a fons.

Per posar-t’hi, necessites draps de microfibra, bastonets de cotó i també et pot anar bé aire comprimit.

Com a producte de neteja i desinfecció, pots utilitzar alcohol isopropílic (alcohol per fregar) o aigua amb sabó.

Teclats

El teclat és la part més exposada a la brutícia o virus que hàgim pogut captar amb els nostres dits.

A El Blog de BEEP, descrivim en un contingut Com desinfectar i netejar el teclat a fons.

És una guia de neteja exhaustiva. A efectes de la desinfecció, hauries de comptar amb draps de microfibra i amb alcohol isopropílic al 70%. Una altra opció, és clar, és fer servir aigua calenta amb una miqueta de sabó.

Ratolins

Amb el ratolí, el procediment seria similar a l’emprat amb el teclat.

Com el teclat, el ratolí es troba en tot moment a les nostres mans. De fet, segons quins usuaris toquen molt més el ratolí que el teclat. Així, per exemple, si fas edició de vídeo, tocaràs molt més el ratolí que les tecles del sobretaula o portàtil.

Per tant, és fonamental netejar i desinfectar el teclat a fons. Per a això, recorre a un drap de microfibra lleument humitejat amb alcohol isopropílic al 70%. Una altra opció és humitejar el drap amb aigua calenta amb una mica de sabó.

Com sempre, passa el drap amb cura.

Per a la neteja del ratolí, és recomanable l’ús de bastonets per a les orelles. Mulla’ls amb una miqueta d’alcohol isopropílic al 70%.

Si vols extreure brutícia d’esquerdes i punts de difícil accés, utilitza un escuradents.

El ratolí és un dels accessoris que has de netejar i desinfectar amb més freqüència. Es tracta d’un dispositiu que tens a la mà hàbil durant bona part de les hores que et passes davant de l’ordinador.

Comandament de videojoc

Els comandaments de videojueogos poden acumular molta brutícia i, per descomptat, bacteris i virus.

Pots emprar un drap de microfibra humitejat amb alcohol isopropílic. També pots fer servir bastonets de les orelles lleugerament humitejats en aquest tipus d’alcohol.

Per netejar aquelles parts de difícil accés, utilitza un escuradents de dents.