Skip to content

COVID-19: Com netejar i desinfectar el teu smartwatch i la teva polsera d’activitat

28/07/2020

La neteja i la desinfecció de l’smartwatch i de la polsera d’activitat (fitness band) s’han convertit en unes rutines prioritàries per evitar el contagi pel nou coronavirus. A El Blog de BEEP en Català t’expliquem com netejar a fons aquests gadgets.

Com el rellotge de canell tradicional, es tracta de dos dispositius que portes gairebé sempre amb tu. Els tens a prop teu, o a les teves mans, allà on vagis. Per tant, si té sentit rentar-te les mans amb freqüència i, sobretot, en haver-te exposat a superfícies potencialment contaminades, el mateix sentit té netejar bé els equips tecnològics que envolten el teu canell.

A El Blog de BEEP ja hem publicat continguts sobre com netejar i desinfectar l’smartphone i altres equips tecnològics.

Els dispositius més a mà, els que més s’embruten

La pandèmia per la COVID-19 ha reforçat l’hàbit de rentar-nos les mans. A més de la distància social (1,5 metres entre persona i persona) i l’ús de mascareta, la higiene a consciència de les mans (i dels canells) és la regla més important per protegir-te d’una infecció.

Per extensió, l’smartphone, que sol estar a les teves mans quan et trobes en llocs públics, ha de ser objecte d’una neteja freqüent. Pensa que pots transferir virus i bacteris des d’una superfície bruta que hagis tocat, fins a la pantalla i la funda del mòbil.

Amb els smartwatch i amb les polseres d’activitat, passa el mateix. Són dispositius que manipules quan et trobes al carrer, en el teu lloc de treball, al supermercat o al gimnàs. Per tant, hi ha risc que els embrutis, o que els hi passis microbis o virus.

El nou coronavirus pot romandre a la pantalla d’un smartphone fins a 96 hores, una estimació que podem donar per bona per a altres petits dispositius amb pantalla

La neteja dels gadgets de polsera és prioritària

El teu smartwatch pot mesurar la teva activitat física, ajudar-te a comunicar-te i ser un mitjà de pagament. Això vol dir que anar al gimnàs, acceptar una trucada i fer un pagament, són accions que poden exposar el teu dispositiu a brutícia i a contaminació. Per tant, si no el neteges bé, hi ha el risc que el teu smartwatch es converteixi en un focus de propagació de gèrmens i virus.

Els microorganismes que causen la grip i la COVID-19 poden sobreviure en superfícies dures de metall fins a tres dies. Per aquest motiu, és bàsic netejar l’smartwatch i la polsera d’activitat cada vegada que tornes a casa. I aquest hàbit és especialment crucial si ets conscient que has tocat el dispositiu al mateix temps que has manipulat altres objectes o superfícies.

Apple actualitza criteris

Coincidint amb els inicis de la pandèmia pel nou coronavirus causant de la COVID-19, Apple va actualitzar els criteris de neteja dels seus productes. Va passar a recomanar la desinfecció dels seus gadgets amb alcohol isopropílic (alcohol de fregar) amb una concentració al 70%. O bé amb tovalloletes amb aquest mateix alcohol. L’alcohol es pot aplicar amb draps de microfibra.

L’alcohol de fregar elimina els microorganismes de forma efectiva. En un instant, s’evapora i deixa una superfície neta i lliure de taques.

Al juny de 2020, la marca de la poma mossegada va publicar una guia de neteja específica per al seu Apple Watch.

Alcohol de fregar

Si bé les recomanacions d’Apple són específiques per als productes de la marca de la poma, la majoria de fabricants utilitzen materials similars. Gairebé tots els smartphones són fets de vidre, acer inoxidable i niló. Per tant, es podria deduir que aquesta guia de neteja d’Apple pot ser aplicable a productes similars.

En tot cas, tota rutina de neteja sense una guia clara del fabricant l’has de fer sent conscient que la responsabilitat sobre el resultat és teva.

L’ideal és que esbrinis les instruccions de neteja definides pel fabricant de la teva polsera o smartwatch.

Productes i accions a evitar

Apple desaconsella l’ús de sabó i de lleixiu, i demana que no submergeixis l’Apple Watch “en cap agent netejador”.

La llista de prohibicions és més exhaustiva. “Els sabons, els productes de neteja, els materials abrasius, l’aire comprimit, la neteja per ultrasons i les fonts de calor externes, poden causar danys i no has d’utilitzar-los amb l’Apple Watch”.

Així mateix, la marca de la poma mossegada exigeix ​​estar alerta per evitar que entri humitat per les obertures.

Com netejar l’smartwatch

En cas de que la marca et doni unes instruccions de neteja i desinfecció, segueix-les. En cas que no sigui així, pots seguir les nostres indicacions.

Pas a pas

Primer de tot, apaga el rellotge intel·ligent i separa’l del carregador.

Ara ja pots treure la corretja del rellotge del dispositiu en si. Si el rellotge és resistent a l’aigua, renta’l amb aigua calenta (sense sabó) per eliminar la màxima quantitat de brutícia possible abans de desinfectar.

Per treure les taques o acumulacions de brutícia més rebels, utilitza una boleta de cotó mullada amb alcohol isopropílic.

El següent pas és passar un drap de microfibra humitejat en alcohol isopropílic per tot el dispositiu.

Com netejar la corretja

Per netejar la polsera o corretja, has de seguir també les indicacions del fabricant.

En cas de voler utilitzar alcohol isopropílic, no hi hauria d’haver problema. Les polsera fetes de metall, silicona o plàstic, toleren (en principi) l’ús d’alcohol de fregar. Les polseres fabricades amb niló també podrien, en principi, ser netejades amb aquest tipus d’alcohol.

És bo que prenguis nota que Apple desaconsella l’ús de l’alcohol isopropílic per desinfectar les corretges de tela o pell.

Si la corretja és de pell, Apple ofereix les següents indicacions:

1. Neteja les peces de pell de les corretges amb un drap no abrasiu [de microfibra] i sense fils. Si cal, humiteja lleugerament el drap amb aigua corrent.

2. No submergeixis les corretges de pell en aigua, perquè les faràs malbé.

3. Deixa que la corretja s’assequi a l’aire abans d’unir-la amb la peça corresponent al rellotge. No guardis les corretges de pell en llocs a ple sol, a temperatures molt altes o molt humits.

En cas de no tenir la certesa total sobre el bon resultat de la tècnica de neteja escollida, el millor és fer una prova amb una part de la polsera que no sigui visible.

Sigui com sigui, deixa que la polsera estigui totalment seca, i ja la pots acoblar de nou amb el rellotge.

La polsera d’activitat, més exposada a la suor i la brutícia

Les polseres d’activitat són com un smartwatch. La seva singularitat consisteix en què estan dissenyades per a l’esport i l’exercici físic. Per això, poden acumular suor i brutícia amb més facilitat.

Com netejar la polsera d’activitat

Aigua i alcohol isopropílic

Els fabricants més destacats recomanen l’ús de l’alcohol isopropílic com a desinfectant. Passar el dispositiu per l’aigua de la dutxa treu la brutícia, però els gèrmens i els virus només els erradicarás amb un producte desinfectant.

Així mateix, les marques adverteixen sobre l’ús de l’sabó, dels productes de neteja basats en el sabó i d’altres productes que puguin quedar atrapats en la polsera i causar irritació a la pell.

Pas a pas

Netejar una polsera d’activitat és com netejar un smartwatch.

Primer, has de separar la corretja. Si el dispositiu és resistent a l’aigua, el pots posar sota de l’aixeta per eliminar tota la brutícia possible. Per a les taques més difícils, passa una boleta de cotó amb alcohol isopropílic.

Quan el gadget estigui visiblement net, desinféctalo amb alcohol isopropílic o de fregar, fent ús d’un drap sense borrissol.

Per netejar la polsera, presta atenció a les instruccions de fabricant. Si és possible, utilitza alcohol de fregar.

Neteja de gadgets i accessoris

Els smartwatch i les polseres per mesurar l’activitat no són els únics objectes que portes a sobre que hauries  de netejar amb freqüència. Qualsevol cosa que portis amb tu fora de casa, sobretot si t’exposes a ambients tancats, hauria de ser netejat i desinfectat. Per exemple, ulleres, rellotges convencionals, joies, o auriculars. L’smartphone, és clar, també.

Com netejar i desinfectar tota la teva tecnologia

El Blog de BEEP ha elaborat diversos continguts que t’ajudaran a netejar i desinfectar els teus equips i dispositius informàtics i tecnològics.

  • COVID-19: Com desinfectar l’ordinador, els auriculars i tots els teus dispositius
  • Com desinfectar i netejar a fons a fons el teclat
  • COVID-19: Tots els consells per netejar i desinfectar l’smartphone
  • COVID-19: Guia per a netejar i desinfectar els auriculars
  • Com deixar com a nou un portàtil brut i descuidat
  • Se t’ha vessat líquid en el portàtil? Et diem què has de fer