Skip to content

COVID-19: 10 consells perquè la gent gran estigui connectada

18/05/2020

Les persones grans poden utilitzar la informàtica i la tecnologia per combatre l’aïllament social causat pel coronavirus causant de la COVID-19. Videoconferències i moltes altres idees basades en la combinació d’internet, ordinador i/o smartphone, permeten que les persones de més edat se sentin acompanyades i recolzades.

Per facilitar l’equipament tecnològic i informàtic de la gent gran i la necessitat de limitar les sortides al carrer durant l’emergència per COVID-19, la botiga online de BEEP serveix el producte i servei que necessites sense despeses d’enviament.

Gent gran: Col·lectiu de risc enfront de la COVID-19

La gent gran són el principal col·lectiu de risc davant del coronavirus causant de la COVID-19. Per aquest motiu, és fonamental que les persones de més edat passin la major part de temps possible a casa seva.

En cas de sortir al carrer en els horaris permesos, han d’extremar les precaucions. Així, han de complir de manera estricta les mesures que s’exigeixen a el conjunt de la població. És a dir, han de portar mascareta, evitar tocar-se la cara amb les mans i practicar el distanciament social (distància de dos metres). Quan tornin a casa, s’han de rentar a fons les mans amb aigua i sabó abans de tocar cap moble o element de la llar.

Així mateix, fills, néts, veïns i amistats, han de tirar-los un cable. Aquesta ajuda consisteix, sobretot, en portar la compra de queviures, en portar els fàrmacs necessaris i en fer-los companyia virtual, a través de trucades i videotrucades.

La Generalitat ofereix un gran nombre de continguts sobre la malaltia especialment dissenyats per a la gent gran.

La tecnologia, un poderós aliat contra la soledat

Els grans han de passar tot el temps possible a casa per evitar la infecció pel nou coronavirus. Es tracta d’una situació que s’allargarà fins que hi hagi disponibles fàrmacs per tractar la nova malaltia i fins que es llanci una vacuna.

Ara bé, la restricció de les sortides i la impossibilitat de ser a prop de fills, néts i amics, causen solitud. I aquesta soledat pot ser font de problemes mentals, com ansietat i depressió.

Per això, cal fer tot el possible perquè les persones grans se sentin acompanyades. En la consecució d’aquest objectiu, la tecnologia ens serà d’enorme ajuda.

La majoria de llars compten amb servei d’internet. I en aquelles llars en què no hi ha internet domèstic (moltes d’aquestes cases són de persones d’edat avançada), sol haver-hi, al menys, un telèfon mòbil connectat a internet. Un smartphone permet utilitzar serveis de missatgeria instantània com WhatsApp, fer videotrucades i utilitzar aplicacions de salut i de tota mena.

En el millor dels casos, una persona gran té a la seva llar un o més ordinadors connectats a Internet, i un smartphone.

Amb el portàtil, el telèfon intel·ligent o la tauleta, una persona gran se sent menys sola, sobretot si viu sense cap companyia.

Què permet la tecnologia a una persona gran en temps de pandèmia?

  • Trucades de vídeo amb la família i amb els amics
  • Trucades de vídeo amb metges (en els casos en què aquesta pràctica estigui habilitada)
  • Missatgeria instantània (WhatsApp, Telegram i altres Apps) per reforçar la comunicació amb les persones de l’entorn al llarg del dia i de la setmana
  • Enviament i recepció d’emails
  • Participació en xarxes socials i fòrums de comunitat
  • Realització de la compra online i de gestions online
  • Consulta de notícies i informació en internet
  • Consum de plataformes televisives d’streaming, com ara Netflix o HBO (es necessita una Smart TV, una televisió intel·ligent)
    trucades convencionals

No importa l’edat: És l’hora d’aprendre noves tecnologies

L’aïllament social forçat per la COVID-19 obliga a aprendre encara més sobre noves tecnologies. I és que cal ser connectats per mantenir les relacions socials amb l’entorn.

Aquest aprenentatge és, si cap, més important per a la gent gran, que han de practicar de forma molt estricta les mesures de distanciament social.

Les persones de més edat són cada vegada més hàbils amb la informàtica i amb les noves tecnologies. Però no hi ha dubte que són el col·lectiu, en termes generals, amb menys coneixements en aquest àmbit. Per això s’imposa ensenyar-los a treure més partit a ordinador, mòbil, tauleta i altres equips i dispositius

Per tant, la tecnologia és fonamental. Però no cal oblidar que les persones grans no han d’oblidar de portar un estil de vida saludable, de manera que l’ús de pantalles i dispositius ha de ser compatible amb una dieta equilibrada i amb la realització d’activitat física.

Videoconferències

Sobretot és important que coneguin les noves eines per a la comunicació per vídeo. Pot ser Facetime (preinstal·lat en l’iPhone o l’iPad) o les trucades de vídeo de WhatsApp (en qualsevol smartphone amb l’esmentat programa de missatgeria) o Hangouts (programa preinstal·lat en els terminals Android).

Les possibilitats són moltes. Des de l’inici de la pandèmia per la COVID-19, ens hem familiaritzat amb molts sistemes de videoconferència per utilitzar al mòbil o a l’ordinador connectat a internet.

Si et connectes des del ordenadors, dues bones opcions són Skype i Zoom. La gràcia d’aquests dos sistemes és que faciliten la presència de diversos usuaris en una mateixa trucada vídeo. Per això, són ideals per a connectar a familiars i amics dispersos per tot el país o arreu del món.

Donar un cop mà

No cal ser cap expert, però en molts casos cal ajut per configurar o per començar a fer servir alguna d’aquestes eines tecnològiques.

Moltes vegades es tracta de crear un compte d’usuari i, altres vegades, de saber quins passos seguir. Per descomptat, pot ser de molt útil l’accés de qui ajuda (un fill, nét o amic), en remot, a l’ordinador de la persona gran.

Hi ha programes d’accés remot de senzilla instal·lació. Aquests programaris permeten que la persona gran pugui donar accés al seu equip informàtic a una persona de confiança amb més coneixements informàtics

1. Informàtica i tecnologia per estar a el dia amb família i amics

Les persones grans poden aprofitar les noves tecnologies, bàsicament ordinadors i mòbils, per ser en contacte amb família i amics.

Trucades i videotrucades

Cada dia o de forma periòdica, és bo fer una trucada de telèfon o realitzar una videoconferència. És important mantenir la relació amb les persones més estimades de forma virtual. Així és com es combat l’aïllament social.

Una trucada d’uns minuts a el dia significa molt per a una persona gran que està més sola que mai per culpa de la pandèmia de la COVID-19.

Les trucades i les trucades de vídeo són vitals per a les persones de més edat, perquè les trobades presencials han deixat, de moment, de ser una opció. Recordem que són un grup de risc. Per tant, han de limitar les seves sortides al carrer i, quan ho facin, limitar les relacions socials al màxim per no exposar-se a situacions de risc (per molta màscara que portin).

Una gran idea és posar en el calendari videotrucades amb pares o avis. Una, dues, tres vegades per setmana. O les que es puguin.

Vols saber com fer que les videotrucades siguin un èxit? Consulta el contingut COVID-19: 21 consells per fer videoconferències des de casa.

Si aquestes cites estan programades en un calendari, es generarà una expectativa per a la gent gran i per a tothom en general. Aquesta és una motivació molt positiva

Xarxes de solidaritat entre persones grans

També és bo que les persones grans creïn xarxes de suport mutu. Aquelles persones d’edat amb una millor salut i que estiguin més capacitades des d’un punt de vista tecnològic i informàtic, poden donar un cop de mà a altres persones properes d’aquesta franja d’edat que siguin més vulnerables.

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC), l’agència nord-americana de prevenció i control de malalties, està recomanant la creació de “buddy systems”. El podem traduir com “xarxes de col·legues”. L’objectiu és que les persones més vulnerables i aïllades estiguin connectades.

Per descomptat, aquestes xarxes es poden vehicular a través de grups de WhatsApp i de trucades i videotrucades.

La idea és esmorteir la soledat i reforçar els vincles emocionals. També es tracta d’ajudar a combatre les notícies falses, que poden causar més impacte en les persones més vulnerables i desinformades. Està clar que amb aquestes xarxes també es poden organitzar sistemes d’ajuda per portar la compra i cobrir altres necessitats.

La responsabilitat de les persones més joves

En tots aquests entramats de relacions virtuals, el paper de les persones més joves és crucial. Perquè són aquestes persones les que tenen més llibertat de moviment i tenen menys riscos en exposar-se al nou coronavirus.

Per tant, són les persones més joves les que han de prendre la iniciativa en moltes ocasions i preguntar per les necessitats de familiars, amics, coneguts i veïns de més edat. Aquest oferiment d’ajut és molt important, perquè moltes vegades les persones grans que es troben en una situació de més aïllament social i de major fragilitat, tenen dificultat per demanar un cop de mà.

L’ajut pot consistir en portar la compra o en informar sense alarmisme sobre la malaltia.

El distanciament social no ha de significar aïllament social.

2. Aplicacions de salut

Les administracions de salut pública han llançat Apps específiques sobre la COVID-19 que poden ser molt útils.

Així mateix, han posat en marxa canals amb informació de qualitat en entorns com Telegram o WhatsApp.

Per descomptat, també és bo seguir els perfils en xarxes socials de les autoritats de salut.

Llocs web de referència

3. ‘A dieta’ amb les notícies

Ser connectat no significa estar enganxat als canals de notícies durant hores, o pendents del Time Line (els missatges que van publicant i repiulant els perfils que segueixes) de Twitter durant hores.

Els experts aconsellen restringir la dieta informativa a un parell de dosis diàries (matí i nit, per exemple). La gent gran, com el conjunt de la població, també han de seguir aquesta pauta.

L’objectiu és no obsessionar-se, no caure en l’alarmisme i no desenvolupar ansietat. Un altre tema és el dels mitjans de comunicació a través dels quals es recull la informació, ja que hi ha alguns que són eminentment alarmistes

Una connexió o dues al dia als noticiaris televisius, o una cerca al dia als diaris online, són dosis més que suficients. I és que les coses canvien poc en qüestió d’hores. Sobretot, cal ser atents a les noves indicacions de les autoritats de salut.

4. Activisme social online

Les persones grans que millor es mouen amb la informàtica poden aprofitar les hores que passen a casa per comprometre’s amb causes socials i esbrinar de quina manera poden ajudar. Hi ha plataformes, com Change.org, que promouen aquestes causes. I en xarxes socials, si tens temps, pots dedicar-te a fomentar la conscienciació sobre algun tema que t’interessi: una patologia, una injustícia, un dret, etc.

La veterania és un plus quan es tracta d’impulsar reivindicacions socials. Es tracta de tot un capital que pot beneficiar a causes de tota mena.

5. Fòrums d’internet

Una bona manera de contrarestar la sensació d’aïllament social és participar en fòrums online sobre temes d’interès per a l’usuari. Pot ser qualsevol matèria. Per exemple, cinema clàssic, modelisme, jardineria, bonsais, segells o literatura. Hi ha milers d’aficions i interessos al voltant dels quals es creen comunitats a internet.

Gràcies a aquests entorns onlie, la gent gran passarà de forma més amena les hores a casa. I sentiran que formen part de comunitats amb interessos compartits.

Aquests fòrums només requereixen donar-se d’alta, usualment amb una adreça de correu electrònic. A partir d’aquí, es tracta de llegir el que publiquen els altres usuaris i de donar la nostra opinió quan ens sembli bé.

6. Grup de WhatsApp per parlar de films i llibres

Què tal crear un grup de WhatsApp integrat per persones gran afins per parlar sobre pel·lícules o sobre llibres? Ja que els clubs de lectura i de cinema no es poden organitzar de forma presencial per la COVID-19, l’alternativa és posar en marxa un grup amb un nombre reduït de persones per comentar llibres o films. El grup, és clar, pot ser intergeneracional, reunint a avis i néts.

El grup pot servir perquè cada usuari comenti quins continguts televisius o de cinema a casa li han agradat. O per recomanar una novel·la o un assaig.

Els usuaris del grup també es poden proposar veure la mateixa pel·lícula durant la setmana, per comentar-la després. I també poden fer el mateix amb un llibre que, un cop llegit, donarà peu a una tertúlia en el grup de WhatsApp.

Les persones grans amb més dificultats visuals poden accedir a un gran catàleg de llibres en format àudio. Es tracta dels audiobooks, que es poden reproduir a l’ordinador o en reproductors MP3.

7. Jocs online

Mitjançant el mòbil o l’ordinador, les persones grans poden accedir a jocs online. Per reforçar les capacitats cognitives (per exemple, jocs de memòria) o per passar l’estona.

8. Televisió per streaming

En els últims anys, moltes persones grans s’han subscrit a plataformes de televisió per streaming. Gràcies a aquestes plataformes, poden accedir a continguts de qualitat en el moment que vulguin i des de l’equip o dispositiu que vulguin (Smart TV, ordinador o tauleta).

Per a les persones de més edat que estiguin jubilades, aquestes plataformes tenen molt sentit, ja que disposen de molt de temps lliure a casa. Ara la gent gran disposa encara de més temps a la llar, donada la situació de confinament i de restricció dels moviments causada per la COVID-19.

Els canals de TV generalistes també ofereixen continguts a la carta, per facilitar el consum de programes sense ser pendents dels horaris de la programació.

Per poder-te subscriure a una plataforma d’streaming, cal tenir internet a casa. Així es pot connectar la televisió al router, ja sigui via cable o via Wi-Fi.

9. Tours virtuals en museus i concerts a YouTube

Les persones grans amb una vida cultural més dinàmica poden compensar l’absència temporal de tota aquesta oferta participant en tours virtuals en museus d’art. El tour virtual és disponible al lloc web de molts museus.

Una altra idea és veure concerts i actuacions teatrals que teatres i auditoris han pujat a YouTube per fidelitzar els seus seguidors i ajudar-los a passar el temps de confinament.

En el cas d’aquelles persones que no vagin tant a museus, al teatre o a concerts, ara és una oportunitat magnífica per fer-ho de forma virtual.

10. Compte amb les xarxes socials

Les xarxes socials tendeixen a la sobrepresència de notícies falses quan es tracta de temes amb tanta alarma social i capacitat de polarització com la pandèmia de COVID-19. Per això és bo anar amb molta prevenció.

En xarxes socials com Twitter, cal seguir perfils oficials i experts contrastats. D’altra banda, cal evitar seguir tots aquells usuaris abonats a l’alarmisme o de la desinformació. A Facebook cal anar amb especial prevenció, ja que moltes fake news es propaguen a través d’aquesta xarxa social.

El contacte amb amics i familiars ben informats ha de servir per tranquil·litzar i aclarir aquells dubtes sorgits per informacions de dubtosa qualitat