Skip to content

Consells perquè el teu ordinador vagi més ràpid

13/08/2020

Et va lent l’ordinador? Et proposem diversos consells per posar remei a aquest problema. Aconsegueix que el teu portàtil o ordinador de sobretaula funcioni amb més rapidesa i amb més reflexos.

Un ordinador lent obstaculitza el teletreball

Un ordinador que va lent o que no respon és una font de frustració. És frustrant en el teu temps d’oci i, sobretot, quan el fas servir per treballar. Amb l’auge del teletreball, encara és més necessari que l’ordinador sigui veloç i fiable.

L’escola a casa també demanda ordinadors àgils. Recordem que l’escolarització des de la llar és un format d’aprenentatge escolar que, fins i tot quan la pandèmia del coronavirus hagi estat superada, seguirà sent important.

Podria ser que l’ordinador s’hagi quedat obsolet, és a dir, que ja tingui uns anyets. En aquest cas, hauràs d’anar pensant en renovar-lo.

L’altra opció és que l’ordinador necessiti una posada a punt. En aquesta guia t’expliquem totes les comprovacions i accions que pots emprendre perquè el teu equip guanyi en velocitat i en prestacions.

Indicis de què l’equip va lent

Com saber si el teu ordinador va lent?

Hi ha una sèrie d’indicis, però t’assegurem que, si el teu equip triga a fer les coses, ho notaràs de seguida.

Un primer senyal l’adverteixes quan executes un programa, i l’ordinador triga una eternitat a obrir-lo. Una altra manera de saber si l’equip es mostra reticent o una mica mandrós, és obrir diversos programes (dos o tres) alhora. Si el portàtil o sobretaula segueix funcionant bé, això vol dir que segueix sent ràpid, que té capacitat de resposta. Si es bloqueja o triga molt a completar les tasques que vas emprenent, l’equip ha perdut velocitat.

Administrador de tasques de Windows: El teu millor aliat

L’Administrador de Tasques del sistema operatiu Windows és com un tauler de control de la salut del teu ordinador personal.

Es tracta d’una eina fonamental. Amb l’Administrador de Tasques pots saber quins programes estan exigint un sobreesforç al processador i quanta memòria està consumint cada cosa

Com obrir l’Administrador de Tasques

Una forma senzilla d’obrir l’Administrador de Tasques és situar el cursor a la Barra de tasques, fer clic amb la part dreta del ratolí i triar Administrador de Tasques en la llista d’opcions.

També pots obrir aquesta eina combinant les tecles Control + Alt + Suprimir.

Tanca un programa que es resisteix

Un dels usos més habituals de l’Administrador de Tasques és el de forçar el tancament d’una aplicació que s’estava executant i que se t’ha quedat penjada. Altres vegades la vols tancar, senzillament, perquè l’aplicació o procés en qüestió t’està alentint l’equip.

Obre el gestor de tasques, et situes a sobre del programa en qüestió, fas clic amb el botó dret de ratolí i selecciones Finalitza la tasca.

Monitoritza el sistema

La llista de tasques es divideix, per defecte, en Aplicacions i en Processos en segon pla. És un tauler de control que s’actualitza de forma constant, amb les diferents columnes refrescant les seves dades i percentatges en tot moment.

Un bon consell és deixar que l’Administrador de Tasques funcioni durant uns minuts. Durant aquesta estona, limita’t a observar com evolucionen els diferents nivells d’utilització de recursos del PC:

  • CPU (Processador)
  • Memòria
  • Disc
  • Xarxa
  • GPU (Unitat de Processament Gràfic)

Quins programes i processos consumeixen més recursos?

Fixa’t en les aplicacions que apareixen a dalt de tot en cada columna, que són les que més recursos consumeixen de cada concepte (CPU, memòria, etc).

Assegura’t que les aplicacions són ordenades, de dalt a baix, des de la que més recursos utilitza (a dalt de tot) fins a la que menys en consumeix (a baix de tot).

Si no fos així, clica a l’encapçalament de cada columna, per exemple, en l’espai on posa CPU i on s’actualitza el percentatge de CPU (capacitat del processador) que està fent servir l’ordinador. Si fas això, totes les aplicacions i processos s’ordenaran, de dalt a baix, segons el nivell de consum de recursos que exigeixin a la CPU. Cada vegada que facis clic, estaràs ordenant aplicacions i processos segons l’ús de la CPU: ja sigui de major ús a menor ús, o bé de menor ús a major ús.

Fixa’t especialment en aquells processos que apareixen a la part de dalt amb un ús més gran de memòria o de CPU. Si el nom d’algun procés et resulta incomprensible, pots buscar-lo a Google per saber de què es tracta.

Principals causes de què el teu ordinador vagi a pas de tortuga

Els motius de què el teu ordinador vagi molt lent poden ser molts. Però hi ha una sèrie de causes que es donen amb més freqüència:

Virus i malware

Si el teu equip té un virus o malware, el rendiment se’n ressentirà. Per tant, una de les primeres accions és passar l’antivirus i programes específics per a l’eliminació de malware.

Escaneig del teu antivirus

Els programes antivirus poden alentir el teu sistema quan estan funcionant a la recerca de virus i malware.

Si pots programar l’hora en què l’antivirus s’activa, fes-ho en un moment en què el més probable és que no acabis fent servir el PC. Per exemple, a la nit o a l’hora de dinar.

Programes que s’obren amb l’ordinador

Si a l’ordinador li costa arrencar, és probable que hi hagi massa programes que estiguin configurats per obrir-se tan aviat engeguis l’equip. Pots decidir la llista d’aplicacions i serveis que arrenquen quan inicies l’ordinador.

Hi ha dues maneres de canviar les aplicacions que s’executaran automàticament en iniciar-se Windows 10:

1. Selecciona el botó Inici i després Configuració> Aplicacions> Inici. Assegura’t que estigui Activada qualsevol aplicació que vulguis que s’executi en l’inici.

2. Si no apareix l’opció Inici a Configuració, fes clic amb el botó dret al botó Inici, selecciona Administrador de tasques i després selecciona la pestanya Inici. (Si no apareix la pestanya Inici, selecciona Més detalls).

Selecciona l’aplicació que vulguis canviar. Després tria Habilitar per executar-la en l’inici, o Deshabilitar, perquè no sigui així.

Sobrecàrrega del navegador

El navegador és moltes vegades el culpable de què l’equip es faci el ronso. Això passa quan tens obertes moltes finestres i pestanyes. Cada finestra i cada pestanya consumeix memòria i capacitat de processador, cosa que acaba redundant en un ordinador lent.

Per veure totes les pestanyes i extensions que tens obertes, ves a Administració de Tasques i fes click a la fletxa que hi ha a l’esquerra del nom del teu navegador.

Si utilitzes el navegador Chrome, és bo que sàpigues que té un administrador de tasques propi. Llança’l combinant les tecles Shift + Esc quan fas servir Chrome.

Una altra opció és anar a menú de Chrome, a Més eines i, després, a Gestor de tasques.

Si t’adones que el teu navegador alenteix sovint el teu PC, prova a canviar de navegador. Així mateix, també és una bona idea que prenguis consciència del nombre de pestanyes i finestres que tens obertes al mateix temps. És necessari tenir obertes tantes coses?

Mesures per imprimir velocitat a l’equip

Hi ha un ampli rang de mètodes per solucionar els problemes de velocitat i per donar agilitat al teu ordinador. Et proposem algunes solucions que acceleraran el funcionament del teu equip, ni que sigui de forma temporal.

Revisa l’espai d’emmagatzematge disponible i la salut del disc dur

Si el teu disc dur o SSD es queda sense espai o s’està fent vell, et pot donar problemes. Per descomptat, l’equip anirà més lent.

Tingues present que, perquè et testegin el teu disc dur, el pots portar a la teva botiga BEEP. El servei tècnic de la botiga t’atendrà gustosament.

En els ordinadors de sobretaula amb torre, el més senzill és ampliar la capacitat de disc dur.

Deixa un 25% de disc dur lliure

Com a regla general, deixa un mínim d’entre el 10% i el 15% d’espai de disc dur lliure. Amb aquest marge, l’equip no experimentarà alentiments exagerats causats per una baixa capacitat d’emmagatzematge. El percentatge ideal és del 25%. Així, si el teu portàtil té un disc dur de 1000 gigues, intenta deixar-ne lliures, al menys, 250 gigues.

Assegura’t que internet funciona bé

Si estàs utilitzant el navegador i et va lent, podria ser que l’origen del problema sigui la connexió d’internet. Fes proves de velocitat per confirmar que tot està en ordre.

Si poses “prova de velocitat d’internet” a Google, et sorgiran diferents llocs web que mesuren la velocitat de la teva connexió.

Tanca els softwares quan ja no els facis servir

Assegura’t que el software o softwares en qüestió no estan funcionant a la safata de notificacions, a la banda dels indicadors de Wi-Fi i de volum. Vigila, perquè hi ha algunes aplicacions que segueixen actives en un segon pla, tot i que les hagis tancat.

Elimina els programes que ja no utilitzis. En el seu moment, vas instal·lar diversos programes que has deixat d’utilitzar. Ha arribat l’hora de suprimir-los, perquè l’únic que fan és ocupar espai de disc, consumir memòria i alentir l’ordinador.

Tanca les pestanyes de navegador que no estiguis utilitzant

Com hem explicat, l’acumulació de finestres i de pestanyes alenteix l’equip.

Pausa el procés de sincronització d’OneDrive

OneDrive és el servei d’emmagatzematge en el núvol de Microsoft.

Passa l’antivirus en hores en què no utilitzis l’ordinador

Ja hem explicat que l’escaneig que fa l’antivirus, fa que l’equip vagi més a poc a poc. Passa’l en hores del dia en què no estiguis utilitzant l’ordinador. Així mateix, l’antivirus pot localitzar amenaces que estiguin frenant la velocitat de l’equip.

Mantingues el software actualitzat

Mantingues el sistema operatiu actualitzat (Windows Update). I mantingues també al dia la resta de programaris i aplicacions. Quan actualitzes un programari, reemplaces arxius de sistemes que poden haver-se tornat corruptes amb el temps.

Desactiva els efectes visuals de Windows 10

Es tracta d’una mesura senzilla per revitalitzar equips antics i de menys potència.

Per desactivar les animacions de Windows 10, clica amb el botó dret de ratolí sobre el botó de Windows i entra en Sistema. Des d’aquí, adreça’t a Configuració avançada de sistema i, a la pestanya d’Opcions avançades, selecciona Rendiment> Configuració.

Si optes per Ajustar per obtenir el millor rendiment, es desactivaran totes les animacions.

Limita el nombre de programes que s’obren amb l’ordinador

Com ja t’hem explicat, pots decidir quins programes s’obren de forma automàtica quan arrenques Windows. Intenta que sigui el menor nombre possible de programes.

Apaga l’ordinador

No et limitis a reiniciar-lo. Apaga’l. Desendolla’l. I deixa que passin uns quants minuts. Així l’ordinador pot netejar la memòria i començar fresc quan el tornis a encendre.