Skip to content

Consells per a la compra del primer ordinador del teu fill adolescent

03/01/2020
adolescents-portàtil

Si penses comprar un ordinador per al teu fill o filla adolescent (13-18 anys), és bo que tinguis en compte algunes pautes i indicacions. Per descomptat, a la teva botiga BEEP t’ajudaran in situ a trobar el portàtil o l’ordinador de sobretaula que és idoni per al menor.

Un ordinador que encaixi amb els interessos de l’adolescent

Més enllà dels mínims requisits que has de exigir a un ordinador i més enllà del pressupost que tinguis, la primera pregunta que t’has de fer és quin ús li pensa donar el nen o la nena a l’ordinador. I, més enllà d’aquesta reflexió, has de concretar la següent pregunta. Quins interessos i aficions té el teu fill?

Com tots sabem, d’una passió o un hobby, pot sorgir una atractiva vocació professional. I si aquesta afició la pots potenciar a través d’un ordinador, al mateix temps que incentives la creativitat i el desenvolupament de la seva personalitat, estàs facilitant que millori les seves habilitats informàtiques

Si l’adolescent és un amant de el disseny, hauries prioritzar la compra d’un equip sobretaula amb una pantalla generosa (unes 24 polzades, com a mínim). En cas que mostri passió per escriure (xarxes socials, un bloc) o per publicar fotos (Instagram) en qualsevol i en tot moment, el dispositiu adequat és un portàtil lleuger.

adolescents-portàtil

Si és un portàtil, pensa ja en la universitat

Al teu fill només li falta un o dos anys per anar a la universitat? Optareu per un portàtil? Hauries de pensar a mitjà termini i adquirir un equip que s’ajusti a les seves necessitats per a aquesta etapa.

Què li has de demanar a l’equip?

De 13 a 15 polzades

L’equip ha de ser tot el lleuger possible, sobretot si el menor l’ha de moure amb molta freqüència. Tot i així, no hauries de renunciar a una mida d’entre 13 i 15 polzades, adequada per a la realització de treballs escolars i per a altres tasques que l’adolescent es proposi.

Prioritza la durabilitat

Per a aquestes edats, és important trobar portàtils resistents, pensats per ser traslladats molt sovint. Per dir-ho d’una altra manera, portàtils que puguin sobreviure a una caiguda o, al menys, a la majoria de les caigudes.

Gaming i edició de vídeo

És probable que el menor faci servir l’equip per jugar. En aquest cas, l’equip ha de tenir una sèrie de caraterístiques. A molts adolescents també els agrada fer edició de vídeo, una afició que pot quallar en el futur com a vocació professional.

Per tant, no pensis que ja n’hi ha prou amb què l’equip permeti crear documents de text o navegar per internet.

¿Windows o Mac?

Una plataforma familiar

Quan compres un equip per a un adolescent, aquest dispositiu s’afegeix a un ecosistema d’ordinadors preexistent.

L’ideal és apostar per una plataforma única per a tota la família. Si a la família hi ha o predominen ordinadors amb sistema operatiu Windows, tria un ordinador Windows. Si la família és usuària d’equips Apple, aposta per un altre equip Apple

Els nens es poden adaptar a qualsevol sistema operatiu

Els adults mostren prejudicis en relació als sistemes operatius. Però els nens i els adolescents, s’adapten a tot. I seran capaços d’usar equips amb un o un altre sistema al llarg del dia i de la setmana. Potser utilitzin un Mac a casa, i un ordinador Windows a l’escola. O a l’inrevés.

En tot cas, el millor és que tinguin un ordinador amb el sistema operatiu predominant a la llar. Així serà més fàcil ajudar-los i compartir jocs i activitats.

Una altra reflexió interessant sobre els sistemes operatius és que fins i tot els més petits poden gestionar amb èxit els menús i les finestres. Fins i tot els nens en edat preescolar poden aprendre a trobar opcions de menú per la seva posició a la pantalla i fixant-se en la primera lletra de la paraula.

Els nens que encara no llegeixen poden reconèixer paraules, de la mateixa manera que identifiquen icones. Paraules com Desar, Sortir o Imprimir.

Consells perquè l’equip duri més temps

Un cop el nen o adolescent tenen el seu propi equip, cal ensenyar-los a cuidar-lo, a ser-ne responsables.

“Tingues cura”. Res de donar cops o de bastonejar les tecles. I compte en traslladar el portàtil d’un lloc a un altre. Un ordinador és un equip delicat, que mereix tota la nostra cura.
“No mengis ni beguis davant de l’ordinador”
“Renta’t les mans abans de fer servir l’ordinador”. Sobretot, després dels àpats.
“Utilitza la protecció antivirus”
“Ull amb elements emergents, banners i amb baixar-te fitxers”. Ensenya al teu fill a evitar fer clic en anuncis pop-up i en banners. D’altra banda, digues-li que és important que et demani permís cada vegada que es baixi un arxiu.

Regles

Un cop l’adolescent compta amb l’equip, cal establir unes regles. Així mateix, cal reforçar el coneixement d’unes normes amb les que segur que ja està una mica familiaritzat.

Cal seguir unes regles acordades en família. Cal marcar unes normes: horari d’ús dels equips, supervisió de l’ús pels pares, menjars sense mòbils ni ordinadors, què s’espera d’ells, etc.

“Aixeca’t de la cadira de tant en tant”. Cal incentivar els descansos de la pantalla i el teclat. El menor ha de estirar-se, fer exercici físic, separar la mirada de la pantalla de tant en tant i sortir a passejar…

Presta atenció a l’ergonomia. Cadira i pantalla s’han de situar pensant en l’ergonomia i salut de l’usuari.

Habilita filtres d’internet. Hi ha programaris que permeten filtrar l’accés a internet. En el cas dels adolescents, han de tenir un accés ampli a internet per realitzar projectes escolar i activitats creatives.

Prioritza la privacitat. Has de deixar clar a l’adolescent que mai ha de compartir informació personal. Per exemple, nom, telèfons, data de naixement, escola, adreça o municipi i contrasenyes.