Skip to content

Com recuperar els CD on vas gravar dades fa 10 o 20 anys?

24/08/2020

Si tens prou edat, és més que probable que enregistressis infinitat de dades (fotos, documents de text, PDFs, música, etc) en CD-R i DVD-R a la darreria dels anys 90 i durant la primera dècada dels anys 2000. Segur que part d’aquesta informació té un alt valor professional o sentimental per a tu. Doncs bé, hauries de saber que els discos òptics gravables tenen una vida útil limitada, de manera que ara alguns d’aquests suports podrien donar errors o ser il·legibles. El Blog de BEEP t’explica com recuperar i assegurar la integritat de les dades que vas cremar en CD i DVD fa més de 10 anys.

Pots aprofitar els dies de vacances d’estiu per recopilar tots els teus CD-R i DVD-R, i així recuperar fotos que ja ni eres conscient que existien. I és que és probable que tinguis aquestes imatges guardades en un CD-R que, al seu torn, es troba emmagatzemat en una carpeta plena de CD que era en un racó ocult d’un armari que mai obres

Què és un CD-R i un DVD-R?

Un CD-R és un disc compacte gravable (Compact Disc Recordable).

Un DVD-R és un DVD-Gravable ((DVD-Recordable).

El regnat del CD

Cap a finals dels anys 90, el CD-ROM es va popularitzar com un magnífic suport per emmagatzemar dades, fotos familiars i cançons en format MP3. El CD-ROM va adquirir tant protagonisme a la taula-escriptori dels usuaris d’ordinador, que fins i tot la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) va intervenir per donar lliçons sobre com havia d’escriure el nou terme: cederrón.

El CD-R o CD gravable allotja fins a 700 MB (0,7 gigues), una capacitat d’emmagatzematge que, en el seu moment, era enorme.

En uns temps en què els ordinadors tenien discs durs interns de poca dimensió, i en què els discos durs externs eren cars, els CD-R guardaven dades a un preu assequible. Aquells petits discos compactes que tant brillaven permetien alleugerir el disc dur de l’ordinador i conservar de forma organitzada tota mena d’arxius.

Si fas un repàs a la teva col·lecció de CD, hi trobaràs fotos de viatges i familiars, i arxius de caràcter professional. Quant de temps fa que no consultes aquests arxius? Potser ha arribat el moment que recopilis aquests discos òptics, facis inventari de què conserven i t’asseguris que les dades que et resulten importants perdurin.

A. Capa de policarbonat.
B. Capa reflectant metàl·lica en la part de darrera del disc.
C. Capa de laca per evitar l’oxidació de la capa B.
D. Etiqueta d’impressió o d’escriptura.
E. El raig làser que impacta en la capa de policarbonat i es reflecteix sobre la capa metàl·lica, per després tornar i ser llegit pel receptor.

Les dades dels discs òptics es deterioren

Els CD-R i DVD-R emmagatzemen dades en una capa de tint orgànic fotosensible que el làser fon quan s’hi escriuen les dades. L’esmentada capa de tint no és del tot estable. Per aquest motiu, es pot descomposar químicament al llarg del temps, el que provoca una pèrdua de dades.

A més, la capa reflectant a la part superior del disc pot oxidar-se, cosa que pot complicar la lectura de les dades.

Com a resultat, alguns CD i DVD que vas gravar a finals dels anys 90 i a primers dels anys 2000, ara podrien no ser llegits pels actuals lectors de discos òptics. Sobre els discos òptics que encara pots obrir sense problemes, amenaça un compte enrere. És qüestió de temps que acabin sent inservibles, obsolets.

Quant dura un CD-R o DVD-R?

Les estimacions sobre quant pot durar un CD-R o DVD-R oscil·len de forma exagerada, des dels dos anys fins als 100 anys.

Michele Youket, especialista en preservació de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units (EUA), explica per què és tan ample el rang de vida útil d’aquesta tecnologia. “Tothom vol sempre saber la resposta a la mateixa pregunta: Quant duren els CD? Quina és la durada mitjana? [Però] no hi ha una edat mitjana, perquè no hi ha un disc promig”.

El 2004, la Biblioteca del Congrés dels EUA va impulsar un estudi que estimava la vida útil dels discs òptics disponibles en aquell moment. Es va simular l’envelliment de CD-R i DVD-R conservats en condicions ambientals perfectes. Aquests paràmetres ambientals idonis eren:

  • Temperatura d’entre 1 i 10 graus (molt fred, certament)
  • Humitat relativa del 50%
  • Sense impacte de la llum sola
  • Cap manipulació brusca

Aquesta recerca va concloure que la majoria de discos gravables guardats en condicions ideals poden durar un mínim de 30 anys. Ara bé, els resultats variaven molt segons la marca dels discos compactes gravables. L’altra gran conclusió va ser que “els discos exposats a condicions més severes de temperatura i humitat relativa, experimentarien una vida més curta”.

Més factors a tenir en compte

Segons tot el que s’ha dit, si has guardat la teva col·lecció de CD-R i DVD-R en un àtic que s’escalfa en excés a l’estiu, és probable que una bona part dels teus discos s’hagin danyat.

Però hi ha altres factors en joc:

  • Qualitat del disc (que depèn de fabricant)
  • El tipus de tint o colorant emprat en la producció del disc
  • La velocitat a la qual es va gravar el CD-R

El 2010, el Canadian Conservation Institute va publicar una anàlisi minuciosa que va desglossar la vida útil estimada en funció del tint i de la composició de la capa reflectant. Com passava amb l’estudi de la Biblioteca de Congrés dels EUA, les estimacions variaven molt, des dels cinc fins als 100 anys de longevitat. L’estudi canadenc va determinar que els discos que duraven fins a 100 anys eren els CD-R de més alta gamma, que molt pocs consumidors utilitzaven.

Fins i tot en les millors condicions, els teus CD-R es deterioraran aviat

Si tens en compte els estudis esmentats, fins i tot havent-se conservat la teva col·lecció de CD-R en les millors condicions, no pots quedar-te amb els braços plegats.

Si has guardat un disc òptic de qualitat mitjana en el lloc perfecte, la seva vida podria ser d’uns 30 anys. Com alguns CD-R acumulen ja 25 anys de vida, hauries d’actuar ja. En el cas que el teu CD-R tingui un quart de segle, només li restarien (hipotèticament) uns cinc anys de vida útil.

Com fer còpies de CD-R i DVD-R

Per fer còpies dels teus CD-R i DVD-R vells, et caldrà un lector òptic compatible amb els discos. Els ordinadors, especialment els portàtils, tendeixen a no incorporar lector òptic. Però sempre pots comprar un lector extern, que llegirà les dades sense problemes (sempre que els discos no hagin començat a degradar-se).

Se’t podria acudir la idea de llegir les dades dels teus discos antics amb un lector que també sigui vell. Però un lector vintage podria no funcionar en un ordinador modern.

Hi ha diverses maneres de copiar els arxius existents en els teus CD-R i DVD-R.

Opció 1: Copiar les dades de forma directa

Si el teu ordinador reconeix els arxius que hi ha en el teu CD-R o DVD-R, la fórmula més fàcil és copiar manualment les dades al teu disc dur o SSD.

L’única cosa que has de fer és posar el CD-R o DVD-R en el lector, i obrir-lo amb el teu equip informàtic.

Si has de copiar molts discos, el recomanable és que bolquis el contingut de cada un d’ells en una carpeta diferenciada. Important: descriu el contingut de cada CD-R. Per exemple: “CD 1 – Fotos del casament de Maria 2001”

Opció 2: Crea imatges de disc

De vegades, et pots trobar que el contingut del CD-R o DVD-R correspongui a un programari o plataforma que ja no utilitzes. Per aquesta raó, podria ser impossible llegir aquestes dades de forma adequada en l’entorn Windows del teu equip. En aquest cas, pots fer un imatge de disc.

Una imatge de disc còpia l’estructura completa d’un disc òptic, incloses totes les dades d’arxiu i del sistema d’arxius (si és que n’hi ha).

Per fer una imatge de disc, pots emprar el WinImage de Windows i l’app Disk Utility del sistema operatiu d’Apple.

Fes còpia de seguretat de la informació que has extret

Tots els suports d’emmagatzematge, absolutament tots, tenen una vida limitada. És només qüestió de temps que un CD-R, un disc dur o un pen drive es deteriorin. Si tens present aquesta obsolescència, has de ser una persona activa en la conservació de les dades.

Així que, un cop has fet còpies de tots els continguts rellevants de les teves CD-R o DVD-R, assegura’t de fer còpies de seguretat d’aquestes dades en el futur.

Utilitza el núvol, un disc dur extern, un servidor NAS, o el suport que tinguis a mà i que t’ofereixi garanties.

Hauries d’anar fent còpies de seguretat de forma regular de la informació més crucial que desitgis preservar per sempre.


Què fer si no pots llegir un CD-R?

Estàs fent còpies de seguretat de CD-R o DVD-R, i trobes un disc que no es pot llegir o que dóna errors. En aquest supòsit, còpia tantes dades com puguis, i intenta llegir el disc en un altre lector òptic. Prova tants lectors com tinguis a mà.

Alguns discos es van gravar en el seu moment a altes velocitats, amb altes taxes d’error que el programari de gravació anava corregint. Aquests discos compactes o DVD amb errors són de més difícil lectura per als lectors d’avui dia. Per això hauries de provar amb una unitat de lectura antiga, en cas de tenir-la disponible.

D’altra banda, hi ha programaris que reivindiquen la capacitat de recuperar dades de suports òptics.

En el cas que les dades siguin de importancial vital, et caldrà un servei professional de recuperació de dades. Per a això, posa’t en contacte amb la teva botiga BEEP de confiança.

BEEP recupera les dades del teu disc dur

Recorda que la botiga BEEP que tens més a prop t’ofereix el servei de recuperació de discs durs interns i externs. Si has perdut dades o no pots accedir al teu disc dur, et recomanem que vagis al teu establiment BEEP de confiança per recuperar aquests continguts.

El futur dels CD

“Hi ha gent a la qual li agrada tenir-lo a les mans. En particular, el CD és fantàstic com a regal. És bonic, brilla, és el motiu pel qual la gent encara el compra”, explica el pare d’aquesta tecnologia en una entrevista en un mitjà en línia espanyol. En la seva opinió, el futur és el núvol.

En aquest contingut es parla sobre el “Apocalipsi CD” i sobre com “van saltar les alarmes”. No, certament els CD no són per sempre.