Skip to content

Com preparar un portàtil vell per als teus fills

18/05/2020

T’expliquem com aprofitar aquest portàtil vell que tenies guardat per a l’educació dels teus fills i per a l’escola a casa.

Tecnologia per educar

La tecnologia és cada vegada més important en l’educació dels infants. En primer lloc, perquè els ordinadors i altres equips són poderoses eines per a l’aprenentatge. I en segon lloc, perquè els coneixements informàtics i tecnològics són cada vegada més necessaris en el món laboral en què els escolars d’ara s’inseriran en el futur.

L’escola a casa: Necessitat d’un equip personal

La implantació de l’escola a casa per la pandèmia del nou coronavirus causant de la COVID-19 és un altre factor que impulsa cap a un ús més gran de la informàtica per part dels estudiants. Evidentment, els ordinadors i les pantalles interactives ja tenien presència a les aules. Però amb el model d’escola a casa els alumnes necessiten un equip personal per utilitzar des de casa.

Molts estudiants d’ESO ja compten amb el seu propi portàtil, subministrat per l’escola. Ara bé, l’escola a casa obliga a què tots els escolars amb capacitat per usar un ordinador, en tinguin un. A partir dels nou anys, els nens ja poden fer servir amb certa autonomia un equip informàtic.

Tens un ordinador sense utilitzar que encara arrenqui?

El primer que has de fer és mirar si tens algun ordinador vell que encara arrenqui. Probablement, n’has deixat algun de banda perquè ja no oferia el rendiment que necessitaves.

Recordem que, a mesura que els programaris s’actualitzen, exigeixen una capacitat de treball més gran als equips, que s’acaben quedant obsolets

Si encara conserves algun equip que havies descartat, prova de posar-lo en marxa.

En cas que no tinguis un ordinador en desús, pots adquirir un portàtil nou que s’ajusti a les necessitats de l’infant a BEEP.

Neteja’l

Deixa l’equip lliure d’arxius

Quan decideixes donar-li un ordinador de segona mà al teu fill, has d’assegurar-te que a l’equip no hi ha cap contingut inadequat.

Se suposa que en el seu moment ja vas traslladar a un nou ordinador tots aquells arxius que et resultaven útils. Per tant, el més fàcil és actualitzar l’ordinador (Windows Update), desinstal·lar tots aquells programes que el menor no necessitarà, i esborrar tots els arxius.

Restaura l’ordinador al seu estat de fàbrica

Un cop has traslladat a un altre equip o disc dur tots els arxius que et són útils, la forma més eficaç de fer que l’ordinador sigui ideal per a l’ús dels nens és restaurar-lo a la seva configuració de fàbrica.

Fes una ullada a la bateria

Si la bateria està inflada o deformada, l’hauries de canviar.

¿Tot bé?

Si el disc dur funciona bé, totes les tecles responen i l’equip informàtic treballa amb normalitat, ja tens un ordinador per als teus fills. En cas que detectis algun problema seriós, hauràs esbrinar si surt més car arreglar l’equip d’adquirir un de nou. Has de saber que a la teva botiga BEEP et repararem el sobretaula o portàtil que vols passar al teu fill o filla.

Protegeix-lo

Antivirus

Un cop el portàtil està net i funciona bé, hauràs de garantir que està protegit.

La majoria d’equips amb Windows tenen Windows Defender, que és un antivirus fiable. Si cerques un nivell de protecció addicional, pots adquirir un antivirus.

Un cop l’ordinador compta amb un antivirus, fes una anàlisi completa de l’equip per descartar malware.

Control parental

Quan els nens utilitzen un portàtil connectat a internet, els pares s’han d’assegurar de fixar un control parental.

Així, cal restringir el temps d’ús, certes funcions, i l’accés a llocs web i a continguts inapropiats.

Els Macs permeten crear comptes d’usuari específiques per a nens, amb límits per a l’ús d’aplicacions i per al temps d’utilització de l’equip.

Tant Windows 7 com Windows 10 tenen controls parentals molt sòlids. Windows 10 permet crear i monitoritzar el compte del menor, per aconseguir un nivell de seguretat més gran

Ara bé, per moltes mesures de control i seguretat que posis, no has d’oblidar d’anar fent un control visual sobre l’activitat de l’menor.ç

Omple’l de programes interessants

Ara que el portàtil està net i és segur, és el moment de dotar-lo dels programes necessaris per a l’activitat lectiva.

Programes necessaris

 • Programa antivirus (Seguretat de Windows i molts altres antivirus comercials)
 • Navegador (Windows 10 ve amb el nou navegador Microsoft Edge)
 • Programes d’ofimàtica (Word i Power Point són fonamentals)
 • Lector de PDF (per exemple, Adobe Acrobat Reader)
 • Reproductor de vídeo (per exemple, Windows Media Player)
 • Programa de captura de pantalla. També es pot fer servir alguna combinació de tecles, com les tecles de Windows i la d’Imprimir pantalla. Quan prems aquestes dues tecles al mateix temps, es genera una captura. Les captures es guarden automàticament a Nom de l’usuari / Imatges / Captures de pantalla

Llocs web educatius i estimulants

Al navegador, guarda a Favorits els llocs web de més interès per al menor. Tingues en compte que la major part de continguts gratuïts, solen anar acompanyats de publicitat. Trobar continguts d’alta qualitat per a nens no és una tasca fàcil. Aquí et proposem alguns llocs web bons per educar el teu fill o filla.

 • Minecraft. Es tracta del joc d’ordinador més popular entre els nens. Per estimular la creativitat.
 • Scratch. Un recurs del MIT, Massachusetts Institute of Technology, per ensenyar a programar a partir dels quatre anys d’edat.
 • Code. Per ensenyar als més petits a programar.
 • Cristic. Més de 500 jocs educatius online que permeten a l’alumne aprendre al mateix temps que es diverteix.
 • Jocs infantils del Super3. Jocs online del Super3, de TV3.
 • Jocs infantils Clan. Jocs online de canal infantil de RTVE.
 • PBS Kids. Lloc web de la televisió pública nord-americana que ofereix una gran gamma de jocs, vídeos i activitats.

Dóna-li velocitat

Posar un sistema operatiu actual a un equip antic, pot ser contraproduent. L’equip pot quedar sobrepassat. En comptes d’usar un sistema operatiu exigent, com Windows 10, pots instal·lar sistemes operatius com Chrome US, de Google. Aquest sistema operatiu està pensat per funcionar en ordinadors amb un rendiment limitat.

El vell equip en el qual has instal·lat Chrome US potser no podrà fer funcionar moltes Apps de Chrome, però sí que es podrà utilitzar el navegador Chrome. Amb un navegador que funcioni amb agilitat, el nen podrà accedir a un gran nombre de llocs web interessants.

Consells per al primer ordinador i per a l’escola a casa

A El Blog de BEEP hem elaborat articles sobre el primer ordinador dels més petits de la família, sobre com familiaritzar-los amb la informàtica i sobre l’escola a casa.