Skip to content

Com organitzar l’embolic de cables del teu ordinador

24/08/2020

Cada vegada que fas un cop d’ull als cables que envolten al teu ordinador, i que es troben per sota de l’escriptori, et poses les mans al cap i et proposes organitzar tot aquest desgavell. Però no acabes de posar fil a l’agulla. El Blog de BEEP t’exposa de forma senzilla les pautes per entrar en acció. L’objectiu és acabar amb l’embolic de cables que tant enlletgeixen tots aquells espais on tens un equip informàtic connectat a tot tipus de perifèrics i accessoris.

Els cables desorganitzats i disposats de qualsevol manera reflecteixen desordre, són desagradables a la vista i dificulten la gestió dels diferents dispositius i equips connectats al teu ordinador. Orbitant l’ordinador, pots tenir una o més impressores, un router, un o més discos durs externs, i molts altres ítems tecnològics

Cables?

Tendim a prescindir dels cables, però no cal oblidar que els cables són garantia de fiabilitat en les connexions. Per posar un exemple, no és el mateix connectar-se per cable al router, que utilitzar internet a partir del senyal de Wi-Fi. Per definició, el Wi-Fi és més inestable.

La idea és trobar un equilibri entre equips amb cables i dispositius sense cables (o wireless).

Per què és important tenir els cables ben ordenats?

La pregunta podria semblar innecessària, però és bo que siguis conscient de la importància de tenir els cables ordenats i al seu lloc.

Un espai de treball a casa agradable

Si treballes des de casa, una eficient organització dels cables és condició necessària per aconseguir un lloc de treball agradable i productiu. I és que un laberint de cables suggereix caos i entorpeix la teva tasca professional.

A favor de l’estètica

En general, una disposició racional i discreta de cables, accessoris i perifèrics, contribueix a la creació d’espais més diàfans i estètics en una llar i en una oficina.

Per entendre el valor estètic d’uns senzills cables, imagina’t una habitació ben decorada i endreçada, que tingui un ordinador atrapat en un embolic de cables. Al final, tot l’esforç per crear una estança bonica i funcional, s’esvaeix per culpa de la negligència a l’hora d’alinear i disposar bé els cables.

Podria semblar que els cables de sota l’escriptori queden molt amagats, però la veritat és que es veuen. I quan hi ha un mar de cables sense ordre ni concert, l’espectacle no és agradable de veure.

Facilitat a l’hora de desendollar un equip o dispositiu

Si quan veus l’embolic de cables no et dones per al·ludit, potser sí que et sentis impel·lit a fer alguna cosa al respecte quan has de desendollar una impressora o un disc dur extern. Però quin embolic! Per què… quin cable correspon a cada cosa?

Més vida útil dels cables

Uns cables posats de qualsevol manera, es poden deteriorar abans d’hora. Una bona organització dels cables pot ajudar a una longevitat més gran d’aquests.

Pas 1: Desendolla-ho tot

No es tracta de posar cap pegat. L’objectiu és ordenar i classificar tots els cables a la perfecció. Per a això, has de desendollar-ho tot i separar tots els cables.

Posats a fer, pots extreure cada cable del seu equip (sempre que l’extracció sigui possible). Així aprofites per deixar-los ben nets, per redreçar i per fer inventari de tots els cables que utilitzes.

Com a resultat d’aquest procés, igual te n’adones que hi ha algun cable que ja no necessites. Si és així, i es tracta d’una connexió que ja s’ha quedat obsoleta, desfés-te’n

Pas 2: Posa la regleta a la paret o en l’escriptori

Les cases o oficines més noves solen tenir molts endolls a les parets. Però és gairebé segur que et caldrà una regleta (base múltiple d’endolls).

La ubicació d’aquest aparell és clau. És recomanable que estigui en un lloc de fàcil accés. Per exemple, penjada (cargolada) a la paret. O bé enganxada (amb velcro) a l’escriptori, a la part inferior de la taula o en un costat interior. Si pot ser, que no es vegi.

El més còmode és situar la regleta a terra. No obstant això, d’aquesta manera els cables queden més escampats i són molt més visibles. Amb una regleta a la paret o en l’escriptori, els cables queden molt més recollits.

Pas 3: Recull els cables per escurçar-ne la longitud

Escurça els cables tant com puguis perquè no pengin i siguin lletjos a la vista. Ho pots fer amb velcros o amb llaços ajustables (brides) per a cables que pots trobar a BEEP. Els llaços ajustables són més fàcils de manipular, però també són més permanents. Si vols tornar a estendre el cable per canviar l’organització de l’espai en què tens l’ordinador, has de tallar la brida preexistent i utilitzar-ne una de nova.

És bo enrotllar els cables amb cura, fins a aconseguir la longitud necessària. La part de cable que has enrotllat en una troca, la pots assegurar amb el velcro o amb la brida.

Recorda que el cèrcol en què recullis el cable, no ha de tenir el diàmetre massa petit, perquè podries fer-lo malbé. No facis troques massa compactes.

La idea és amagar la part de cable que et sobri de la millor manera possible.

No deixis d’endreçar cap cable. Escurça també els cables dels auriculars i dels carregadors.

Pas 4: Etiqueta cada cable

És una idea molt simple, però que et serà de gran ajut. Et proposem que etiquetis tots els cables, i que ho facis en cadascun dels seus extrems.

Així, el cable de la impressora ha de portar sengles etiquetes que posin “impressora” en cadascun dels seus extrems (l’extrem que surt de l’equip i l’extrem que s’endolla a la xarxa elèctrica).

Es tracta d’un consell especialment útil si estàs en tot moment endollant i desendollant coses de la regleta i dels endolls de la paret.

Pots utilitzar cinta adhesiva amb la qual embolicar cadascun dels extrems del cable. Un cop has donat la volta a el cable, deixa una mica de marge per a l’espai d’etiquetatge, per poder escriure-hi amb un retolador permanent el nom de l’equip o dispositiu.

Per etiquetar, també pots utilitzar Washi Tape, o cinta Washi.

Amb la finalitat de diferenciar els cables, una altra idea a tenir en compte és utilitzar-ne de diferents colors.

Un altre avantatge de les etiquetes l’adverteixes quan guardes cables amb la seva corresponent adscripció. Si tots els cables que conserves en una caixa o contenidor estan etiquetats, aclarir-t´hi quan treus la caixa dels cables és molt més fàcil.