Skip to content

Com fer que l’Smart TV sigui segura per als nens

18/05/2020

Des de BEEP Informàtica t’expliquem com garantir que els teus fills no accedeixin a continguts insegurs o inadequats quan utilitzen l’Smart TV.

A BEEP pots trobar l’Smart TV que s’ajusta a les teves preferències i necessitats.

Smart TV: Revolució en la forma de consumir continguts audiovisuals

Les Smart TV dominen el mercat de les televisions. Avui en dia, gairebé totes les vendes corresponen a aquesta categoria, que ha revolucionat per a bé la forma de consumir continguts audiovisuals.

Així que, en l’actualitat, els consumidors amb un equip de tecnologia tradicional (ja sigui de tub catòdic o una pantalla plana sense accés a internet) tenen grans incentius per adquirir una Smart TV

Segons IAB Spain, l’Associació de la publicitat i la comunicació digital a Espanya, el 57,7% de la població espanyola té una Smart TV. Dins d’aquest percentatge, la majoria es connecten habitualment a internet des del seu equip, cosa que ens diu que una minoria de consumidors compren un Smart TV però no li treuen tot el partit.

Smart TV: Connexió a internet i ús d’aplicacions

Però, què vol dir que una televisió sigui smart o intel·ligent? Doncs bé, la condició d’smart d’un receptor de TV ve donada perquè es pugui connectar a internet i perquè sigui capaç de fer funcionar aplicacions. Entre aquestes apps s’inclouen, és clar, les plataformes d’streaming nadiues, com Netflix, HBO o Filmin. I també les plataformes que incorporen continguts dels canals generalistes de sempre.

Així mateix, les Smart TV són ideals per accedir en pantalla gegant a la pàgina web de compartició de vídeos YouTube. I a molts altres llocs web que permeten reproduir ingents quantitats de contingut audiovisual.

Una finestra per accedir a tot tipus de continguts

Les Smart TV obren un increïble món d’oportunitats. Són una finestra a través de la qual accedir a continguts de tot tipus, localitzables en plataformes d’streaming, plataformes de compartició de vídeos, llocs web i xarxes socials.

Ara bé, la disponibilitat de tots aquests continguts també representa una amenaça quan l’usuari de l’Smart TV és un menor. I és que els més petits podrien accedir a vídeos o programes no adequats per a la seva edat i per la seva maduresa

El seguiment d’una sèrie de consells i de pautes t’ajudaran a evitar el consum pels teus fills de continguts no apropiats. Aquestes indicacions són especialment importants si els petits passen llargues estones davant de la televisió sense la supervisió dels pares.

Control parental

Com els ordinadors i els smartphones, les Smart TV et permeten fixar el control parental per evitar que els nens vegin continguts que no haurien de consumir.

Per saber com fer-ho, consulta el manual del teu model de televisió en el lloc web de fabricant. En aquest manual hi ha d’haver una secció o apartat que t’explica com definir el control parental.

Al lloc web Internetmatters.com, t’expliquen com establir el control parental en tot tipus de dispositius mòbils, plataformes d’streaming, xarxes socials i videoconsoles.

Identifica llocs web i continguts per a la seva edat

Plataformes d’streaming

Algunes plataformes d’streaming permeten l’ús d’un perfil d’usuari amb el qual només es pot accedir a continguts infantils o per a tota la família. És a dir, aquest perfil d’usuari només permet consumir els continguts per a nens, i impedeix l’accés a continguts pensats per a públics més madurs i adults.

Plataformes com Netflix i HBO et permeten bloquejar perfils de forma individual.

Continguts a la carta de televisions generalistes

Les televisions generalistes també ofereixen continguts infantils a la carta, a través de plataformes o seccions específiques.

YouTube Kids

Una altra opció interessant és YouTube Kids, una aplicació amb la qual impedeixes que el petit accedeixi als continguts no apropiats que hi ha disponibles a YouTube.

Recorda que, en algunes plataformes i llocs web, pots definir la franja d’edat del teu fill o fills.

Com restringir la navegació per internet des de l’Smart TV

Les Smart TV es connecten a la xarxa de la teva llar. Si fixes filtres parentals des del router, evitaràs que els nens puguin veure continguts inapropiats des dels equips i dispositius (també les Smart TV) que tu decideixis.

Molts models de router incorporen la funció de control parental.

Passes per fixar control parental amb el router

  1. Accedeix des d’un ordinador al router. Escriu a la barra d’adreces d’internet el següent: 192.168.1.1 Aquesta és la porta d’enllaç per entrar a la configuració del router
  2. Obre la configuració del router
  3. Ves a l’apartat d’Administració o Security
  4. Cerca la pestanya de Parental Control
  5. Marca la casella de Enable / Activa
  6. Afegeix la direcció Mac dels dispositius que vulguis que passin pel filtre

Les Smart TV, ¿poden ser víctimes de virus i hackers?

Es tracta d’una pregunta d’interès, sobretot quan l’usuari és un menor. I és que els més petits podrien mostrar menys prudència que els adults.

La resposta tècnica és que una Smart TV podria ser hackejada. No obstant això, els experts apunten que, de moment, les Smart TV no són un objectiu de tots aquells que propaguen malware.

Com escanejar la Smart TV a la recerca de malware

Consulta el manual del teu model de televisió.

En el cas de Samsung, has d’anar a Settings (Configuració), després a General i després a Smart Security. Una de les opcions de Smart Security és Scan. Selecciona Scan, i activaràs un procés d’scanning a la recerca d’arxius maliciosos.

Cada quan fer Scan? Una bona rutina és fer-ho cada cert nombre de setmanes.

Educar en seguretat i privacitat

Més enllà de totes les mesures que com a pare o mare puguis adoptar per restringir l’ús de la televisió intel·ligent, el més important és educar els petits en la seguretat i la privacitat.