Skip to content

Com desinfectar i netejar el teclat a fons

08/04/2020

El teclat és la part de l’ordinador de sobretaula o del portàtil amb la qual el teu cos es troba més en contacte. Per això és tan important, en la situació d’emergència pel coronavirus de la COVID-19, netejar a fons i desinfectar les tecles del teu portàtil o ordinador de sobretaula.

El teclat està molt exposat a la brutícia, als bacteris i als virus. Els teus dits teclegen en tot moment. O bé llisquen pel touchpad (panell tàctil) del portàtil.

I, és clar, les teves mans reposen sobre les tecles i sobre la superfície del teclat que no són tecles. En el cas dels portàtils, les mans descansen en les immediacions del touchpad.

I no ens oblidem del ratolí, que tens agafat quan no tens els dits a sobre de les tecles.

En aquest contingut t’expliquem com netejar i desinfectar el teclat. Però, és clar, és una excel·lent idea aprofitar i fer una neteja a fons de tots els teus dispositius tecnològics. Amb aquesta fi, et proposem que llegeixis la guia Com netejar i desinfectar l’ordinador i tots els teus altres dispositius.

Per molt net que siguis, el teclat s’embruta

És probable que siguis molt acurat. Que evitis menjar i fumar davant de l’ordinador. I que, abans de seure davant del teu equip, hagis sotmès teves mans a una exhaustiva neteja amb aigua i sabó. Però, igualment, el teclat acabarà acumulant brutícia.

Bons hàbits contra brutícia, bacteris i virus

Per descomptat, és molt recomanable que allunyis begudes, menjar i tabac del teclat. I que comencis a utilitzar l’equip amb les mans netes. D’aquesta manera, reduiràs molt l’acumulació de brutícia en les tecles i la resta de superfície del teclat. Així mateix, reduiràs la càrrega de bacteris i evitaràs que s’hi acumulin virus, com el de la grip o el virus de la COVID-19.

Begudes: ben lluny

El consell d’allunyar les begudes de l’equip informàtic és especialment rellevant. I és que, quan es tracta d’un portàtil, et pots jugar la integritat de l’equip.

Els líquids poden malmetre el vostre portàtil amb moltíssima rapidesa. En El Blog de BEEP ja t’hem explicat com actuar amb rapidesa davant de estar emergència, per així poder salvar el teu equip.

Per tot això, quan posis aquest got, aquesta tassa, aquesta ampolla o aquesta llauna sobre algun lloc, que aquest lloc no sigui la taula o escriptori on descansa el teu portàtil. Així, et recomanem que busquis un altre moble o lloc sobre el qual emplaçar el recipient de líquids, sigui el que sigui.

Si disposes d’una taula molt gran i àmplia, posa el got o recipient el més lluny possible del teu equip informàtic. D’aquesta manera, si el tires, el líquid segur que tacarà la taula, però no afectarà les tecles.

Primer, neteja l’interior

Pot ser temptador posar-se a netejar el teclat de bones a primeres. Sí, ja hem dit que és la part de l’ordinador (al costat de la pantalla) on la brutícia és més evident. I també hem dit que és la part que més en contacte està (sense comptar les pantalles tàctils) amb el teu organisme, amb les teves mans, canells i dits.

Ara bé, és bo començar per l’interior, com ja hem explicat en aquest article que trobaràs en El Blog de BEEP: Tens el portàtil molt brut? BEEP t’explica como deixar-lo com nou.

De manera molt resumida, podem dir que és bo començar amb l’interior, perquè tota la brutícia que estigui acumulada a l’interior (engrunes, pèls …) i que n’extraguem, acabarà dipositada en el teclat extern del sobretaula o en el teclat del portàtil.

Apaga l’ordinador i desconnecta cables

Anem a fer neteja. Apaga el portàtil o sobretaula. I desconnecta tots els cables que hi hagi.

Si tens un sobretaula i el teclat té cable, desconnecta’l de l’ordinador.

Recorda que els teclats USB es poden desconnectar abans de tancar l’ordinador. Els teclats PS / 2, que no són USB, no es poden desconnectar d’aquesta manera. En tot cas, el millor és apagar l’ordinador primer.

Si el teclat és sense fil, treu-li les bateries.

Dóna-li la volta i sacseja’l amb delicadesa

Dóna la volta a el teclat i sacseja’l amb gentilesa per extreure’n els petits residus que es puguin haver colat entre les tecles.

Per petits residus entenem engrunes, brutícia, pèls de l’usuari i d’algun animal domèstic, entre altres coses.

Per ajudar a expulsar tota aquesta brutícia, mou el teclat o portàtil en diferents direccions. Fins i tot pots donar uns copets suaus per ajudar-te.

En cas que estiguis fent aquest procediment amb un portàtil, utilitza les dues mans. Una mà per sostenir la pantalla que està desplegada, i l’altra mà per aguantar la part de el teclat.

Utilitza aire comprimit

A la teva botiga BEEP pots trobar aire comprimit per netejar el teclat.

En cas que sigui un teclat de sobretaula, has de sostenir el flascó en un angle de 45 graus. I, és clar, has d’apuntar a les tecles. Si el teclat és de portàtil, has de dibuixar un angle de 75 graus.

Sempre has de traçar una lleugera inclinació, perquè si apliques l’aire de forma frontal, el que estaràs fent és escampar la brutícia.

Important: mantingues el broquet a una petita distància, a uns 1,3 centímetres de el teclat.

Més consells. Agafa l’esprai d’aire comprimit, i dispara una ràfega ràpida lluny del teclat, per desfer-te de la condensació acumulada. Ara ja pots aplicar l’aire en tots els racons, forats i esquerdes. És a dir, el perímetre de les tecles, orificis de ventilació, ports USB …

Realitza descàrregues breus, per evitar que s’acumuli la humitat a l’interior de l’equip.

Neteja les tecles

Alcohol isopropílic

Una bona manera de netejar les tecles és emprar alcohol isopropílic, també conegut com alcohol per fregar. No té res a veure amb l’alcohol per curar ferides! El trobaràs a hipermercats i en grans botigues de bricolatge.

Una bona opció és l’alcohol isopropílic al 70%. En tot cas, sempre és recomanable que ho provis sobre algun punt de l’equip que no sigui visible, per assegurar-te que no hi causes cap dany o alteració estètica.

Utilitza un drap de microfibra amb delicadesa

Mai apliquis l’alcohol de fregar de forma directa. En cas que utilitzis aigua amb una mica de sabó, tampoc. Sempre heu d’utilitzar un drap de microfibra. Mulla el drap amb unes poques gotes d’alcohol (o d’aigua calenta amb una mica de sabó comú), comprova que no degoti, i a netejar.

Bastonets per als espais entre les tecles

Els bastonets de cotó són idonis per a l’espai que hi ha entre les tecles. I per als costats de les tecles. També et poden ser d’ajuda per a la superfície de les tecles.

Per a una neteja eficaç, els has de mullar amb l’alcohol per fregar.

Tingues en compte que per a una neteja a consciència, hauràs d’emprar uns quants bastonets de cotó.

Amb cura, fins i tot hi pots utilitzar un escuradents per a les dents.

Neteja la pantalla amb un drap de microfibra

Si la pantalla és tàctil, és extremadament important que estigui neta. Sobretot, per eliminar gèrmens o virus com el que causa la COVID-19, el coronavirus que està estenent entre la població.

Per eliminar la pols i marques de dits, empra un drap sec de microfibra. Ara bé, per netejar a fons, algunes marques proposen utilitzar una barreja al 50% d’alcohol de fregar i d’aigua. En tot cas, sempre és bo que consultis amb el fabricant.

El que mai has de fer amb la pantalla és recórrer a productes de neteja.

El ratolí, també

El ratolí és un altre element de l’equip que acumula molta brutícia.

Per netejar-lo, has d’utilitzar draps de microfibra, bastonets, alcohol de fregar i escuradents.

Desconnecta el ratolí. I, si és sense fil, treu-li la bateria.

El procediment és el que ja hem explicat per a altres parts de l’ordinador. Posar unes gotes de l’alcohol de fregar en el drap de microfibra, passar el drap i assecar amb un altre drap (sec). Hi haurà racons o zones on et serà de més utilitat un bastonet o un escuradents.

Neteja a fons de tots els teus equips i dispositius

A El Blog de BEEP hem dedicat diversos continguts a explicar-te com netejar i desinfectar tots els teus equips informàtics i tecnològics.

Coronavirus de la COVID-19

Recordeu que netejar tots els dies les superfícies de contacte freqüent és una mesura de prevenció de la propagació de virus de la COVID-19.

Per descomptat, el primer pas per a un entorn net és la higiene de les mans, si pot ser amb sabó.

Segons una guia publicada per una agència pública dels Estats Units, “telèfons”, “teclats” i “pastilles” es compten entre les superfícies de contacte freqüent a les de prestar atenció. Altres d’aquestes superfícies d’interès són taules, poms de la porta, claus, inodors i tauletes de nit.

Encara hi ha debat sobre el temps que el virus de la COVID-19 sobreviu en una superfície.

En tot cas, és una bona idea netejar a fons la superfície de la taula en la qual tens l’ordinador sobretaula, la tauleta o el portàtil.