Skip to content

Com controlar el temps dels teus fills amb les pantalles

23/08/2019
ús-pantalles-família-beep

Vacances estiuenques. Molt de temps en família. I moltes activitats aquàtiques i a l’aire lliure. Durant algunes estones, quan els pares es troben enfeinats, els més petits es calmen davant d’una pantalla, sigui la d’una tauleta, un smartphone o un portàtil.

Però aquests estones moltes vegades són extremadament llargues. Els nens són massa temps enganxats a jocs, a vídeos o a altres activitats online.

La meitat dels pares, preocupats per l’excés amb les pantalles

Prop de la meitat dels pares del Regne Unit mostren inquietud per la gran quantitat de temps que els seus fills passen online, segons un estudi de la fundació Internet Matters. En concret, el 47% dels 2.022 pares entrevistats van compartir la seva preocupació per les moltes hores que els seus fills passen davant d’una pantalla.

Internet Matters és una organització sense ànim de lucre que ajuda a les famílies a tenir seguretat a internet.

L’estudi, publicat a finals del 2018, divulga dades preocupants. Així, quatre de cada 10 pares entrevistats asseguren que l’ús de tauletes i smartphones està afectant el somni dels seus fills
Un altre dels neguits dels progenitors és que el consum excessiu de pantalles porta els seus fills a tenir un estil de vida sedentari.

El sistema de salut públic del Regne Unit, el NHS (National Health Service), ha advertit que els menors que passen més temps online presenten més risc de desenvolupar diabetis i d’adquirir sobrepès.

D’altra banda, Cancer Research UK ha avisat que els nens massa enganxats a tauletes i a mòbils tendeixen a consumir més menjar escombraries. El motiu? En passar tantes hores davant d’una pantalla, es troben més exposats a la publicitat d’aliments no saludables.

Després d’aquest impacte publicitari, aquests nens exerceixen la seva capacitat d’influència en la composició de la cistella de la compra dels seus progenitors.

ús-pantalles-família-nens-beep

Un problema més visible durant l’estiu

L’addicció dels petits a les pantalles és un problema més visible durant les època de vacances. A l’estiu, aquest fenomen reclama encara més l’atenció dels pares, perquè els nens disposen de moltes setmanes de temps lliure.
Així les coses, la majoria de pares es pregunten sobre quin és l’equilibri que han de fomentar entre temps online i temps de lleure dedicat a altres activitats (esport, lectura, joc tradicional, etcètera)

Pros i contres

Smartphones, tauletes i Smart TVs són dispositius i equips amb molts beneficis per als més petits de la casa. Els nens poden divertir-se, aprendre, informar-se i estar en contacte amb els amics. Tot això, sempre amb una supervisió dels adults, és clar.

Ara bé, els efectes secundaris també existeixen.

Disrupció del somni

Els dispositius poden perjudicar el somni i fer que els nens estiguin desperts quan haurien de ser ja al llit, dormint.

Pitjor rendiment escolar

L’excés de temps online pot portar a què el nen o nena rendeixi menys a l’escola i al fet que deixi els deures e banda. En l’època estival, uns mesos en què tants escolars tenen assignats quaderns d’estiu, l’abús de pantalles pot fer que aquestes tasques quedin relegades fins ben entrat setembre. I, després, tot són presses.

Menys exercici físic i menys vida social

Les hores davant d’una pantalla es detrauen d’altres activitats tradicionals de l’etapa infantil i adolescent. Així, els nens més enganxats fan molt menys esport i jocs d’activitat física amb els amics. I, és clar, es relacionen menys amb els nois i noies de la seva edat. En definitiva, socialitzen menys.

Continguts no adequats i pressió social

Per descomptat, no podem oblidar-nos de la pressió social que poden exercir els continguts online sobre àmbits importants per a nens i adolescents. Estem parlant d’aspecte físic, moda, consum, estil de vida, relacions afectives, actituds i comportaments.

A més, molts dels continguts poden no ser adequats. Així mateix, en moltes interaccions digitals entre menors, hi ha risc de ciberassetjament.

ciberassetjament

El temps online dels més petits: un difícil objecte d’estudi

Què diuen els treballs d’investigació científica sobre els efectes del temps online sobre els menors?

En els últims anys, s’han realitzat moltíssims estudis, però cap d’ells ha estat concloent. Es tracta d’una matèria tan complexa com controvertida. Per això, haurem d’esperar a investigacions més completes i sòlides.

Alguns dels estudis elaborats fins ara, se centren en els riscos i s’obliden dels beneficis. Altres presten més atenció a la dimensió física, i deixen de banda els aspectes més emocionals.

Algunes conclusions dels experts

Al Regne Unit, una institució tan prestigiosa com el Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH), ha arribat a algunes conclusions. I ho ha fet a través d’una guia, disponible en anglès. Es tracta de la guia The health impacts of screen time: a guide for clinicians and parentsEl pdf es troba disponible a internet.

En aquest document, l’RCPCH assegura que la recerca és molt difícil de dur a terme en aquest àmbit. La raó és que l’ús que nens i adolescents fan de les pantalles evoluciona amb molta rapidesa.

D’altra banda, la literatura científica disponible tendeix a posar el focus en el temps que nens i joves destinen a veure la televisió.

En tot cas, aquesta institució ha arribat a dues conclusions:

Indicadors d’obesitat

“Els nens que passen més temps en línia tendeixen a seguir una dieta menys saludable, a ingerir més aliments i a mostrar indicadors més pronunciats d’obesitat”.

Més símptomes depressius

“Els nens que passen més temps online, especialment més de dues hores al dia, tendeixen a tenir més símptomes de depressió. No obstant això, alguns estudis han descobert que una mica de temps davant de la pantalla és millor per a la salut mental que no tenir-ne cap estona”.
temps-online-menors

La pregunta del milió: Quant de temps hauria de passar el nen online?

No hi ha guies oficials per a pares que ajudin a donar resposta a aquesta pregunta.

La Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) assegura que és incapaç d’oferir una quantitat de temps aconsellable.

En lloc d’això, proposa que les famílies arribin a un consens sobre aquests límits a partir de les necessitats de cada nen. Perquè cada nen és un cas diferent. I perquè, al final, del que es tracta és de tenir sentit comú.

Per ajudar a aquest propòsit, la RCPCH ha creat un set de preguntes que poden ajudar a fixar unes normes en el context familiar.

  • ¿Controleu el temps que la família passa davant de les pantalles?
  • Interfereix l’ús de les pantalles amb els plans que voleu fer en família?
  • Interfereix l’ús de les pantalles amb les teves hores de son?
  • Pots controlar els menjars entre hores quan estàs davant d’una pantalla?

Consells

La fundació Internet Matters proposa els següents consells als pares.

Doneu exemple

Els nens emulen el que els pares fan. Així que, com a pares, assegureu-vos que no esteu enganxats a una pantalla cada vegada que els vostres fills us veuen.

Fixeu un temps límit

Heu de fixar uns límits, que es poden consensuar. Aquests límits també poden ajudar els membres adults de la família.

Instal·leu-vos l’aplicació Forest app, que permet que els nens facin créixer un bosc a canvi d’usar el telèfon només durant el temps permès.

Arribeu a un consens sobre unes zones lliures de tauletes i smartphones

Amb quin propòsit voleu el telèfon intel·ligent o la tauleta a la piscina o a la platja? Els escenaris a l’aire lliure característics de les vacances d’estiu són l’excusa perfecta per ser una mica analògics. Per què no portar a la bossa de bany una revista impresa, una novel·la en paper o un joc de cartes?

El menjador és un espai d’ús quotidià, que empreu durant tot l’any, on els dispositius mòbils no haurien de tenir cabuda.

Si lleveu els mòbils de la taula del dinar, guanyareu un temps familiar d’alta qualitat. Per xerrar, per posar-vos al dia, per riure i per a moltes altres coses
Una altra idea a tenir en compte és mantenir smartphones i tauletes ben allunyats dels dormitoris. D’aquesta manera garantiu que les hores per dormir són del tot reparadores.

Comenteu les regles en família

Ajunteu-vos i arribeu a acords sobre l’ús de pantalles i de plataformes online com, per exemple, Netflix. En aquest debat és bo decidir sobre com usar la tecnologia. Un altre interrogant a resoldre en família és sobre per què i per a què feu servir les pantalles.

Passeu temps en línia de qualitat amb els vostres fills

Els teus fills passaran temps online, així que pots intentar que aquestes estones siguin de més qualitat i que els ofereixin nous estímuls. Si el nen està enganxat a un joc, per què no proposar-l’hi d’altres que puguin ser del seu interès?

Els pots ensenyar als teus fills apps, llocs web i jocs. Per què no? I és que, gràcies a aquest temps en comú de qualitat, pots ensenyar-los continguts i eines que els permetin aprendre noves habilitats o que els ajudin a explorar les seves aficions o a descobrir la seva identitat.

família-temps-qualitat