Skip to content

Càmera del mòbil: característiques i significat dels termes bàsics

29/04/2021

La càmera del mòbil pot fer unes fotos magnífiques, sobretot si el dispositiu és d’última generació. De fet, si es té la suficient habilitat, es poden conseguir fotografies d’aspecte professional. Però potser encara no t’has familiaritzat amb tots els termes i característiques més destacades de les càmeres que porta el teu smartphone. T’expliquem les paraules, expressions i sigles més importants.

Càmeres del mòbil: fotos cada vegada de més qualitat

En els últims 10 anys, la qualitat de les fotos que es poden fer amb un smartphone ha millorat de forma espectacular. La tecnologia de les càmeres de mòbil ha donat un salt impressionant.

El lloc web de fotografies Flickr, amb més de 112 milions d’usuaris, va dir al 2017 que la meitat de les seves instantànies ja s’havien fet amb telèfons mòbils. Avui, aquesta proporció és molt superior.

I t’has fixat en les fotos que es pugen a Instagram? Moltes de les imatges s’han fet directament amb smartphone i son autèntiques joies de la fotografia. Tècnicament són molt bones. També ajuda, és clar, el talent del fotògraf per captar la composició, la textura, els colors i el to adequats.

És cert que els paràmetres tècnics de la imatge son millors amb una càmera reflex digital, però la qualitat que pots aconseguir amb un mòbil d’alta gama és al·lucinant.

HDR de la càmera del mòbil

HDR és la sigla corresponent al terme High Dynamic Range. Es tracta d’una tecnologia que permet crear imatges amb millor contrast i amb un millor equilibri d’ombres i llums de la foto. El rang dinàmic és la capacitat de la càmera del teu mòbil per aconseguir aquest equilibri.

Quan es fa una foto d’una persona que té al seu darrere una posta de sol, la seva figura acostuma a aparèixer més enfosquida, tant, que es fa difícil apreciar la seva cara o la seva roba. La funció HDR el que fa és fer diverses fotos amb diferents exposicions i després les fon en una de sola utilitzant un software del mòbil. El resultat: a la pantalla hi pots admirar tant la posta de sol com la persona fotografiada, que passa a estar ben il·luminada.

AI: mode d’Intel·ligència Artificial

En el món de la fotografia, la Intel·ligència Artificial (AI, les seves sigles en anglès) fa referència al software que pot interpretar l’entorn que es fotografia (no és el mateix un cel blau que un paisatge de cultius), per així millorar la foto de forma automàtica.

Segons els paràmetres de l’entorn, el que fa la intel·ligència artificial és canviar de forma automàtica els paràmetres de la càmera del mòbil per aconseguir la millor fotografia possible.

Lent de gran angular del mòbil

Els mòbils de major nivell tenen una càmera gran angular o ultra gran angular. Aquestes lents permeten incorporar a la foto el màxim nombre d’elements de l’entorn, pel que son ideals per a selfies de grup o per a fotografiar paisatges amb grans edificis o estructures.

Càmera de temps de vol (ToF)

La càmera de temps de vol (ToF, de l’anglès Time of Flight) és una càmera especial que crea un mapa en 3D de la imatge que es vol fer. Així com un submarí hi veu en tres dimensions amb un sònar, una lent ToF medeix la profunditat de l’escenari que es vol fotografiar amb una llum làser. Aquesta senyal retorna i permet establir les distànices. D’aquesta manera, es poden fer excel·lents retrats, ja que la tecnologia sap què mantenir enfocat i què pot quedar més borrós.

Càmera de teleobjectiu de l’smartphone

Les lents de teleobjectiu del mòbil estan pensades per a fer fotografies a gran distància sense perdre qualitat.

En el passat, la majoria de càmeres dels smartphones utilitzaven el zoom digital per poder-se apropar amb l’ús de la lent a una escena que quedava una mica lluny. Però la imatge que s’aconsegueix d’aquesta manera no és altra cosa que una ampliació de la imatge que s’ha fet inicialment. En altres paraules, estàs obtenint una fotografia de pitjor qualitat.

Amb la càmera de teleobjectiu el zoom es fa amb una lent dedicada. D’aquesta manera, es garanteix que la imatge resultant tingui una bona resolució.

Obertura dual de la càmera del mòbil

L’obertura (f) deixa passar la llum al sensor de la càmera de l’smartphone. Com més llum hi entra, més brillant serà la imatge.

L’obertura dual és una tecnologia creada per Samsung que deixa escollir entre dos tipus d’obertures: f1.5 i f2.4.

Com que s’altera de forma física la quantitat de llum que entra a la càmera, pots obtenir fotografies més il·luminades en entorns més foscos sense haver de sacrificar qualitat d’imatge.

Fotografia “time-lapse”

El time-lapse és just el contrari a la càmera lenta. En comptes de relentitzar, el que fa és accelerar la imatge.

Aquest efecte s’utilitza per resumir en un vídeo curt esdeveniments o activitats que es duen a terme durant llargs períodes de temps. En concret, és una seqüència d’instantànies fetes cada cert interval de temps que, a posteriori, s’uneixen per formar un vídeo. La sensació que dóna al visualitzar-lo és de càmera ràpida.

És probable que hagis apreciat aquesta tècnica amb postes de sol accelerades o amb l’evolució apresurada del trànsit de la ciutat.

Vídeo 4K

El terme 4K es refereix al nombre de píxels dels vídeos que es filmen amb la càmera. Les pantalles Full HD tenen una resolució de 1920×1080 píxels, mentre que les 4K ofereixen una resolució de 3840×2160 ppxx. Si es grava a 4K, la imatge resultat es veurà amb molta més qualitat.

Els vídeos que es filmen amb aquesta qualitat d’imatge ocupen molt d’espai al mòbil, pel que t’aconsellem que et primer et preguntis si aquest contingut el reproduiràs a una Smart TV amb una definició 4K. Si no és així, no val la pena que utilitzis aquesta qualitat de gravació tan elevada.

Vídeo “slow-motion” amb la càmera de l’smartphone

Ja fa molt de temps que les retransmissions esportives repeteixen jugades d’impacte o controvertides a càmera lenta. Els mòbils més moderns ofereixen aquesta possibilitat amb la funció de slow-motion. Així, pots gravar a càmera lenta per a poder capturar amb tota la nitidesa possible, detalls que, a velocitat normal, passarien desapercebuts.

L’smartphone de mitja captura el vídeo a 30-60 frames per segon (fps). Això significa que fa entre 30 i 60 fotos cada segon i les ajunta per crear un vídeo. A partir de 30 fps, la imatge en moviment es percep com a fluïda.

  • Càmera lenta. Els vídeos en slow-motion es graven a 240 fps.
  • Super càmera lenta. Hi ha smartphones que ofereixen una opció de super càmera lenta (super slow motion): l’acció es grava a un mínim de 960 fps, quatre vegades més lent que amb el slow motion estàndard.

Estabilització d’imatge (OIS) de l’smartphone

L’estabilització òptica de la imatge (OIS) ajuda a estabilitzar la càmera de l’smartphone quan s’està filmant un vídeo o fent una fotografia.

L’estabilització de la imatge es fa mitjançant uns micromotors, que compensen les sacsejades del dispositiu. Es tracta d’una funció especialment interessant quan es viatja en cotxe o quan es fa esport. La tecnologia OIS també és ideal si és te un zoom molt potent, ja que ajuda a estabilitzar la càmera a mesura que es va fent zoom.

Troba el teu Smartphone a BEEP