Skip to content

BEEPBOX patrocina la vuitena edició de TEDxReus

10/03/2021

BEEPBOX ha estat un dels patrocinadors de la vuitena edició de TEDxReus. L’esdeveniment es va celebrar el passat 27 de febrer, i va ser la primera vegada que es va fer amb un format telemàtic. TEDxReus és la llicència TEDx per a organitzar esdeveniments amb el segell TED (Tecnologia, Entreteniment i Disseny) a Reus.

BEEPBOX: tecnologia per a inspirar

L’ensenya de botigues BEEPBOX comparteix amb TED la passió per la tecnologia i per la seva capacitat per a inspirar i per a millorar la societat.


Josep M. Martorell.

L’audiència de TEDxReus 2021: igual de curiosa, però des de casa

Aquesta vuitena edició arriba després de l’aturada forçada en 2020 per l’inici de la pandèmia de coronavirus. Al 2021, TEDxReus ha tornat a la càrrega amb la finalitat de continuar posant idees transformadores i inspiradores en circulació.

Com a novetat, enguany el model d’esdeveniment ha estat telemàtic, sense públic presencial. Aquest format va ser tot un repte. Des d’un punt de vista de definició i de desenvolupament de l’esdeveniment. I també pel desafiament que representa fer un acte sense audiència presencial. Elisabet Vilella, llicenciatària de TEDxReus, ho explica així: “Hi ha hagut ponents [idonis per a l’esdeveniment] que, si no tenen públic davant, ens han dit que no són capaços de parlar”.

TEDxReus 2021, que va tenir com a eslògan A contracorrent, es va poder seguir per streaming. Si no ho vau gaudir en directe, ho podeu veure ara mateix en el següent enllaç.

Fes clic aquí per veure la TEDxReus 2021

Una altra novetat d’aquesta edició va ser la celebració d’un col·loqui al final amb tots els ponents.

D’esquerra a dreta, Mònica Roca, Xavier Graset i Josep M. Martorell.

Conferenciants de luxe: Josep M. Martorell, Ada Parellada i Mònica Roca

TEDxReus 2021 va ser conduït pel periodista Xavier Graset i va comptar amb l’actuació musical de l’actriu i cantant Núria Llausí.

Els ponents van ser:

Josep M. Martorell

Físic i director associat del Barcelona Supercomputing Center, un projecte tecnològic d’abast internacional. En la seva conferència es va proposar demostrar que la vida actual seria impossible sense la microelectrònica, és a dir, sense els xips.

Ada Parellada

Emprenedora de la restauració i propietària del restaurant La Semproniana. Va explicar com innovar des del món dels fogons.

Ada Parellada.

Mònica Roca

Ingeniera superior de Telecomunicacions i presidenta en funcions de la Cambra de Comerç de Barcelona. Va reflexionar sobre com des de Catalunya es pot aspirar a participar en ambiciosos projectes a l’espai. Roca és directora general de isardSAT, una empresa proveïdora de serveis i solucions en l’àmbit de l’observació de la Terra.

Mònica Roca.

El lema de TEDxReus 2021: ‘A contracorrent’

El tema de l’edició 2021 ha sigut ‘A contracorrent’. L’organització ha triat aquest lema “per a transmetre coneixement, experiències i vivències que ens parlin de com nedar a contra corrent, trencar els esquemes del que està establert o, simplement, fer o veure les coses de manera oposada o contrària a com sempre s’han fet”.

L’escenari de TEDxReus 2021: Gaudí Centre

Enguany, l’acte (en streaming) s’ha fet des del Gaudí Centre, centre dedicat a l’arquitecte Antoni Gaudí. L’espai de ponències on es va fer l’esdeveniment va ser decorat per alumnes de la Escola d’Art i Disseny de Reus (EADR).

En les anteriors edicions, la personalitat dels escenaris també ha contribuït a l’objectiu de les xerrades TEDx d’inspirar a les persones. TEDxReus s’ha celebrat en el pavelló modernista del Institut Pere Mata, a la sala d’actes del nou hospital i en el Teatre Bartrina.

Què és TEDxReus?

TEDxReus és la llicència TEDx per a organitzar esdeveniments TED a Reus. L’acte més rellevant és TEDxReus, amb intervencions en viu (enguany, en streaming) i amb vídeos gravats de TED Talks.

L’objectiu dels esdeveniments TEDxReus és “promoure la connexió, la reflexió i el debat entre els ponents i el públic, fomentant el canvi i la innovació a la ciutat”.

TEDxReus va arrencar en 2012 com a llicència TEDx pionera al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. Amb el temps, ha anat creant una comunitat local de seguidors, compromesa amb les capacitats d’inspiració i canvi social de la tecnologia, l’entreteniment i el disseny

Què és TED?

TED és una organització sense ànim de lucre consagrada a la difusió d’idees. El format més habitual són xerrades breus (de menys de 18 minuts) i plenes d’energia.

Aquesta ensenya va néixer en 1984 com una conferència en la qual convergien tres conceptes: Tecnologia, Entreteniment i Disseny. Avui cobreix tots els temes possibles —des de ciència fins a emprenedoria, passant per apressants problemes globals— en més de 100 idiomes.

TED creu en el poder de les idees per a canviar actituds, vides i, finalment, el món.

Quina diferència hi ha entre TED i TEDx?

TEDx és un esdeveniment TED organitzat de manera independent. Té el mateix format que una TED Talk. La principal diferència entre TED i TEDx és que TEDx posa el focus en un àmbit local, sigui una ciutat o un barri d’una gran ciutat.

Els esdeveniments TEDx se celebren amb una llicència TED, però de manera independent, en comunitats humanes repartides per tot el planeta

Elisabet Vilella es dirigeix a l’audiència de l’esdeveniment.

El llicenciatari TED, un catalitzador d’idees

Què és un llicenciatari TED?

Un llicenciatari TED és el responsable de TED a l’entorn d’una comunitat, habitualment una ciutat. Es tracta d’un càrrec no remunerat, ja que la franquícia TED no té objectius de lucre.

Qui és el llicenciatari TEDxReus?

Elisabet Vilella és l’actual llicenciatària de TEDxReus. Anteriorment ho havien estat Ernest Benach, que va ser president del Parlament de Catalunya, i Xavier Menduiña, directiu i impulsor d’iniciatives culturals.

Tots els llicenciataris TED, a Reus i a tot el món, són persones obertes a les noves idees. No valen les persones conformistes, al contrari. Es necessiten esperits lliures, que creguin en la capacitat de la cultura i d’una tecnologia humanista per al progrés.

Per a Vilella, investigadora en biomedicina, aquesta és la seva primera experiència TEDxReus com llicenciatària. Són temps de COVID-19, així que a ella li ha tocat coordinar un nou format, fins ara inèdit. I el resultat ha estat molt positiu. Les idees dels ponents han arribat a moltes persones, aquesta vegada a través d’una emissió en streaming amb una excel·lent realització.

Requisits per a ser un llicenciatari?

Per a ser llicenciatari, cal fer arribar a la seu de TED a Nova York el teu perfil, una descripció de l’equip que t’acompanya, i una exposició de la teva motivació. “Què et motiva?”, li preguntem a Elisabet Vilella. “M’apassiona la cultura, i m’agrada reflexionar sobre l’estat de les coses, sempre amb una mentalitat que canviïn per a bé. Crec que hi ha moltes idees que val la pena compartir”.

“La tecnologia ha d’impulsar la nostra creativitat, no apagar-la. Mentre hi hagi humanitat, continuarem tenint idees, i moltes d’elles ens ajudaran a ser millors”

Elisabet Vilella investiga la genètica de les malalties psiquiàtriques. És directora de recerca de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata i professora de la Universitat Rovira i Virgili.

Discursos curts i poderosos: des de Pèricles fins a Steve Jobs

Les xerrades TED són de menys de 18 minuts. Els millors discursos dels últims 2.500 anys d’humanitat han estat breus. Des del potent i sintètic (unes 2.800 paraules en la seva traducció a l’anglès) discurs fúnebre del polític atenès Pèricles, fins a la xerrada de 15 minuts de Steve Jobs a Stanford University en 2005.

La famosa frase de Jobs, “Stay hungry, stay foolish”, reverbera 16 anys després en el cor de molta gent. Es tracta d’una invitació a no acomodar-nos i a assumir riscos, sense pors ni complexos, perquè la vida és curta. Aquella conferència que el fundador d’Apple, mort en 2011, va escriure des de les seves entranyes, continua captivant a nous públics gràcies a Youtube i a les xarxes socials.

També va durar 15 minuts el discurs d’inauguració de mandat de John Fitzgerald Kennedy (JFK), en 1961. “Pregunta’t què pots fer tu pel teu país”, és una de les frases més americanes pronunciades mai. El discurs de Martin Luther King des de les escales del Lincoln Memorial, a Washington, en 1963, en què va dir “I have a dream”, va durar 17 minuts.

L’al·locució d’Abraham Lincoln en Gettysburg, en 1863, a penes va sobrepassar els dos minuts. En tan breus paraules va deixar per a la posteritat el concepte del “govern del poble, pel poble i per al poble”. El bo, si bé breu, dues vegades bo.