Skip to content

BEEP Repte Pimes: Com guardo les dades del meu negoci de forma segura?

05/11/2018

Els documents i arxius digitals que genera la vostra activitat empresarial o professional són un actiu vital per al vostre negoci. Es diu que el big data (els grans cabals de dades que recullen les grans empreses per analitzar-los i conèixer així millor al seu client) és el petroli del segle XXI. Però no es diu prou que la comptabilitat, els documents de seguiment de clients i altres documents sensibles, són molt importants per als autònoms i per a les petites i mitjanes empreses del nostre país.

En aquest contingut d’El Blog de BEEP Informàtica t’expliquem com pots tenir en un lloc segur i fàcilment accessibles tots els documents que es generen en el dia a dia de la teva activitat empresarial o professional.

La cadena de botigues de proximitat BEEP ofereix productes i serveis tecnològics a empreses i centres educatius. Els tècnics experts del teu centre BEEP més proper t’assessoraran i t’oferiran les solucions més adequades a les necessitats del teu negoci.

Per què és una mala idea que cada empleat es guardi els seus arxius en el seu ordinador?

“Un dels grans mals hàbits tecnològics en l’àmbit empresarial és que cada ordinador de treball guardi la informació que genera en el seu disc dur, i que no hi hagi còpies automàtiques i sincronitzades en cap altre dispositiu. Si es fan així les coses i un equip informàtic es trenca, és possible que es perdin les dades que estiguessin allà conservats”, explica Albert Loran, de BEEP Empreses.

Per tant, la idea és sincronitzar les dades de cada unitat de treball d’una oficina a una unitat d’emmagatzematge de nivell superior, un servidor NAS.

beep-servidor-NAS

Què és un servidor NAS?

A nivell particular o professional, és possible que haguei sincronitzat fotos o documents en el núvol d’internet a través de Google Drive.

Els servidors NAS converteixen aquesta tasca de sincronització i de seguretat de fitxers en una rutina eficient, eficaç i segura de preservació a temps real de les dades de l’empresa
A l’hora d’instal·lar un equip NAS, la vostra botiga BEEP en farà la configuració, de manera que tingueu sincronitzades les carpetes que desitgeu de cada equip al servidor NAS.

Segueixen sent els NAS els equips d’alt preu i cara configuració de molt temps enrera?

Hi ha professionals o empresaris que van sentir a parlar dels equips NAS fa 15 anys, i que no van acabar de confiar en aquesta solució pel preu o per altres factors. D’altra banda, també és cert que moltes persones amb activitat empresarial i professional sí que van apostar per aquests servidors.

La gran objecció de llavors és que els servidors NAS eren cars. Equips cars, d’instal·lació cara. Durant aquests últims 15 anys, els equips NAS no han deixat d’incorporar noves funcionalitats. A més, han passat a ser de més fàcil instal·lació (propera al concepte plug-and-play). Alhora, el seu preu s’ha tornat més competitiu. Així, podeu adquirir un d’aquests servidors a partir de 300 euros.

beep-servidor-NAS

Quin és el principal benefici de treballar amb un servidor NAS?

El principal benefici és tenir una còpia sincronitzada a temps real al servidor NAS de totes aquelles carpetes que considereu importants dels diferents ordinadors que formen la xarxa interna de l’empresa.

Si un equip dóna problemes i el seu disc dur es fa malbé, la informació d’aquest ordinador seguirà sent disponible a la unitat NAS

Puc accedir a un equip NAS en qualsevol moment i des de qualsevol lloc?

Sí, és clar que pots fer-ho. Els actuals servidors NAS hi permeten l’accés des de qualsevol lloc del món amb connexió a internet, en qualsevol moment, i des de qualsevol dispositiu (smartphone, tauleta, smart TV, etc).

“Sóc de viatge de negocis a Tòquio. Per què un NAS em posarà les coses fàcils?”

“Si es trobes en un viatge en una zona de diferent fus horari, és probable que demanar un document a l’oficina sigui infructuós perquè els teus companys de treball estiguin dormint. Si l’empresa treballa amb un equip NAS, pots obtenir tota la informació que et faci falta al moment”, explica Albert Loran.

“M’han robat el portàtil a l’aeroport de Manchester. Com faig la presentació que tenia prevista en aquesta ciutat?”

Posem per cas que estem de viatge professional a Manchester, i que perdem el portàtil només arribar a l’aeroport d’aquesta ciutat. En aquest equip portàvem tota la documentació necessària per fer una presentació guanyadora. Amb aquesta documentació, pensàvem guanyar un important nou client al Regne Unit.
“En aquest supòsit”, diu Albert Loran, “un equip NAS a l’oficina central marca la diferència entre el que pots acabar narrant com una anècdota o com un problema. Tens un parell d’hores abans de la celebració de la reunió, així que compres un portàtil nou a Manchester. Tot seguit, et connectes a internet i obtens del NAS tota la informació que necessites en el míting. I sí, la història que podries haver explicat als anglesos com una tragèdia, acaba sent una anècdota que prova que en la teva empresa sou gent professional i de recursos”.

Com m’ajuden els servidors NAS a complir amb la llei de protecció de dades?

Un servidor NAS pot, al seu torn, fer còpies a temps real en un altre servidor NAS situat en una ubicació remota. Per tant, estem parlant de dos o més servidors NAS, cada un d’ells ubicat en una localització remota.

Aquesta funcionalitat dóna resposta a un dels requisits de la Llei Orgànica de Protecció de Dades: que la informació estigui replicada en dues ubicacions físiques distants.

El NAS a l’oficina i el NAS en remot, són el mateix dispositiu?

Sí, els equips NAS són els mateixos. L’únic que canvia és la configuració.

Qui em configura els servidors NAS?

La teva botiga BEEP de confiança s’encarregarà de configurar el servidor o servidors NAS que utilitzis en el teu negoci.

Per què no havia sentit a parlar dels equips NAS fins ara?

No tenim resposta a aquesta pregunta, però sí que sabem que cada vegada més empreses i autònoms se sorprenen  de la manera en què una solució tecnològica tan competitiva pot garantir la salvaguarda de tots els fitxers rellevants per a l’activitat empresarial o professional.


Molts petits negocis van encara amb un pen drive o un disc dur extern, amunt i avall. Es tracta d’una alternativa que no permet l’automatització sincronitzada de les dades. És una opció que avui dia no té cap sentit

Puc utilitzar un servidor NAS per a la meva llar?

Sí, és clar. Els servidors NAS són uns equips molt competitius, que poden funcionar com a unitat per accedir a continguts d’oci des de la smart TV.

Normalment, els equips per a l’àmbit domèstic tenen colors més estètics i amables, com el platejat, en comparació amb el negre de les unitats per a un ús corporatiu.

beep-servidor-NAS