Skip to content

BEEP et dóna 15 consells perquè aprofitis millor la bateria del portàtil

03/01/2020
bateria-portàtil-beep

Ets de les persones que tendeix a fer servir el portàtil sense connectar-lo a la xarxa elèctrica, perquè viatges molt o perquè, senzillament, et resulta convenient? Si és així, és possible que notis en algun moment que l’equip ja no dura tant de temps lluny d’un endoll. Si es dóna aquest cas, BEEP t’ofereix 15 consells per aconseguir que la bateria et duri el màxim temps possible.

Pocs portàtils poden ‘tirar’ tot el dia de bateria

Millores tecnològiques

La tecnologia de la bateria dels portàtils ha millorat molt durant els últims anys. Ara bé, pocs portàtils poden estar en marxa tot el dia sense ser recarregats. A més, cal tenir en compte que la majoria de portàtils no tenen bateries de posar i treure.

Tens un ultraportàtil?

Sí, és cert que molts dels últims models d’ultraportàtils —la subcategoria dels més lleugers i prims de mercat— tenen prou bateria com per durar tota una jornada. Encara que, si estàs llegint aquestes línies, el més probable és que el teu equip portàtil tingui una autonomia més o menys limitada.

Consells per a una millora significativa

Per tot això, pot ser molt útil conèixer alguns consells que t’ajudaran a estirar la durada de la bateria quan no tens on recarregar-la.

Es tracta de pautes que no tindran resultats espectaculars, tot i que sí que contribuiran a una millora significativa

Redueix la brillantor de la pantalla

Els llums brillants que es troben darrera d’una pantalla de portàtil són uns grans cruspidors d’energia. Per aquest motiu, mantingues la brillantor de la pantalla el més baix possible quan depenguis només de la bateria.

Els portàtils solen tenir dreceres de teclat per a disminuir la brillantor de la pantalla. Aquesta combinació de tecles sol començar amb la tecla Fn.

Com reduir (i augmentar) la brillantor en diferents marques

En HP i en altres models, la drecera consisteix a pressionar les tecles Fn + F7 per incrementar la brillantor o les tecles Fn + F8 per rebaixar-la. Amb els equips IBM Thinkpad, les tecles Fn + Home o Fn + End permeten augmentar o reduir la brillantor. Si es tracta d’Asus, les tecles Fn + F6 eleven la brillantor i les tecles Fn + F5 la disminueixen.

pantalla-portàtil-repòs

Pantalla en repòs després d’un minut d’inactivitat

Ajusta la pantalla perquè es posi en repòs (la pantalla s’apaga) després d’un minut d’inactivitat. I per inactivitat s’entén que has deixat d’utilitzar el ratolí o les tecles. Al Windows 10, ves a menú d’Inici, i selecciona Configuració> Sistema> Energia i suspensió.

Pantalla apagada

A Pantalla, selecciona quant de temps vols que esperi el dispositiu abans d’apagar la pantalla quan no l’estiguis fent servir. Un minut d’inactivitat pot ser una bona opció.

Suspensió

En Suspendre, selecciona quant de temps vols que esperi el dispositiu abans de posar-se en suspensió quan no l’estiguis fent servir. Un parell de minuts d’inactivitat és un temps raonable perquè l’equip entri en suspensió. En anglès, parlem de sleep mode, o mode de son.

Desconnecta el WiFi

A no ser que estiguis connectat a una xarxa WiFi quan tens el portàtil desendollat, apaga la connexió WiFi del teu portàtil. Encara que no estiguis connectat a un punt WiFi, la funció de l’equip que et permet accedir a internet sense fils consumeix molta energia. I és que estarà tota l’estona buscant infraestructures WiFi, un esforç que empra molta bateria.

Desconnecta el Bluetooth

Com passa amb el WiFi, el Bluetooth degluteix molta energia. La constant recerca pel portàtil d’altres equips accessibles via Bluetooth, va drenant la bateria. Per tant, si penses utilitzar el Bluetooth, deshabilita’l.

Posa el Mode Avió

Amb el Mode Avió, deshabilites Bluetooth i WiFi. Si pots utilitzar el portàtil sense estar connectat, endavant. La majoria de portàtils tenen una tecla específica per posar l’equip en Mode Avió.

Tanca els programes que no necessitis ara

Els sistemes operatius et permeten utilitzar diversos programes a el mateix temps. Però, si estàs tirant de bateria, és una bona idea tancar totes aquelles aplicacions que no estiguis utilitzant en aquest moment. Quan tens diversos programes oberts a la vegada, estàs assignant una major càrrega al processador. Així mateix, estàs gastant recursos de memòria de forma innecessària. Tot això repercuteix en un major consum de la bateria.

Windows començarà a utilitzar espai de disc dur com una memòria virtual quan la memòria estigui al màxim. Aquest fenomen suposa una despesa d’energia extraordinari

Tanca tots els programes en desús

Per tot el que s’ha dit, tanca tots aquells programaris i pestanyes del navegador que no estiguis utilitzant.

Quina memòria té el teu equip?

Ull amb la memòria del teu equip, pel que dèiem del consum extra d’energia quan aquesta memòria es revela insuficient. Si penses renovar el teu portàtil, exigeix ​​que la memòria RAM sigui de, com a mínim, 8 GB.

antivirus-eficiència-energètica

Deixa l’antivirus per a un altre moment

Si tens programat l’antivirus a una hora determinada, i en aquest moment depens en exclusiva de la bateria, malbarataràs energia de forma innecessària. Posterga l’anàlisi a un altre moment.

Per tant, intenta que, quan l’antivirus analitzi l’equip, tu estiguis prop d’un endoll.

Desinstal·la programes innecessaris

Podem tancar els programes que no utilitzem en el moment. Però la veritat és que moltes vegades és millor fer un pas més i desinstal·lar, sempre que el programa hagi deixat de ser útil o necessari per a tu.

I és que, encara que no tinguem cap aplicació o programa obert, si accedim a l’administrador de tasques podrem veure que hi ha coses en marxa que no sospitàvem. La raó és que en moltes ocasions els programes han estat dissenyats per ser executats quan vam iniciar la sessió.

Així, sense ser conscients, estan consumint disc dur, memòria i gràfics, entre altres recursos de sistema.

Desactiva les actualitzacions de Windows 10

Windows 10 descarrega les actualitzacions de sistema operatiu. Així mateix, ofereix l’opció de compartir aquestes actualitzacions amb altres equips de la xarxa local usant la xarxa Wi-Fi. Això incrementa de manera notable el consum d’energia.

Utilitza programari gratuït de Microsoft

Al Windows 10, Microsoft ofereix algunes aplicacions gratuïtes senzilles i molt útils per a l’estalvi d’energia i de recursos. Destacarem les següents.

Aerize Optimizer
Save Battery
Hacked?

Amb Save Battery, per exemple, podrem ajustar paràmetres per a l’estalvi d’energia.

Evita que el dispositiu se sobreescalfi

Els portàtils han estat dissenyats per mantenir-se ben refrigerats quan estan treballant a tota màquina. Ara bé, els ventiladors espremen la durada de la bateria. Per tant, assegura’t sempre que el teu portàtil està ben ventilat quan depenguis només de la bateria.

Així mateix, revisa que cap orifici de ventilació de l’equip (als costats, per sota) estigui obstruït. T’aconsellem fer un manteniment de neteja, per evitar que l’acumulació de pols interfereixi en el bon funcionament de sistema de refrigeració. A El Blog de BEEP ja t’hem explicat com deixar el teu portàtil en estat de revista.

Una bona rutina de neteja contribueix a treure més partit a la bateria.

Desconnecta els perifèrics

Si el teu portàtil porta incorporat un lector de CD o DVD, renuncia al seu ús quan tinguis l’equip lluny de la xarxa elèctrica. Per descomptat, el mateix val per als lectors externs. O per a qualsevol altre tipus de perifèric.

Dispositius connectats a través de port USB

Qualsevol dispositiu connectat a través d’un port USB, empra alguna quantitat d’energia. Per tant, quan no tinguis opció de recarregar, prioritza l’ús del Trackpad del portàtil i no connectis cap ratolí.

Memòries USB: desconnecta-les després d’usar-les

Extreu les memòries USB tan aviat has deixat d’utilitzar-les.

Desactiva el teclat il·luminat

Els teclats il·luminats són estètics, però devoren molta bateria. Si ets bo en l’ús de les tecles i estàs en un lloc amb poca llum, desactiva la funció d’il·luminació de el teclat.

No t’oblidis el carregador

Pot semblar un consell obvi. Però, no per obvi, cal deixar de dir que has de portar el carregador sempre amb tu. Quan vagis de viatge amb el portàtil, per oci o per negoci, intenta connectar-sempre que puguis a la xarxa elèctrica. Allà on preguntis, és molt probable que et deixin utilitzar un endoll.

Si t’has fixat, molts centres comercials, cafeteries, avions i trens, ofereixen endolls per a aquest fi.

Per tant, val la pena carregar una miqueta més de pes, perquè podrem recórrer a el carregador quan es doni o propiciem l’ocasió.

Revisa l’edat de la teva bateria

Per moltes accions de bona conservació i optimització que emprenguis, podria ser que la teva bateria estigui ja al final de la seva vida útil. Totes les bateries recarregables tenen una expectativa de vida limitada. I aquesta vida limitada es redueix amb cada recàrrega de l’equip que fas.

Quan comença la bateria a donar símptomes d’esgotament?

Si el teu portàtil té més de dos anys, i el fas servir desendollat ​​de forma freqüent, la bateria podria estar a la franja final de la seva vida útil.

Compra una altra bateria i passa’t als discos durs SSD

Aquests dos consells, que et donem de propina, no persegueixen un millor aprofitament de la bateria. Més aviat es tracta de propostes per al cas en què el portàtil es quedi en mínims d’energia.

Segona bateria

Si el teu portàtil té una bateria extraïble, val la pena comprar una segona bateria. Alguns portàtils més antics et permeten treure la unitat lectora de CD o DVD, i instal·lar una segona bateria en el seu lloc.

Bateria externa

En cas que el teu portàtil no tingui bateria extraïble, hauries de considerar fer-te amb una bateria universal per a portàtils. La carregues i la connectes al teu equip quan aquest es quedi sec d’energia.

Pots aconseguir power banks USB-C per a la càrrega dels portàtils més moderns.

Discos durs SSD

Els discos durs mecànics, que encara són habituals en els portàtils, requereixen més energia que els discs durs SSD. És molt fàcil d’entendre, ja que els discos SSD no tenen parts mòbils que s’hagin de posar en acció.