Skip to content

8 trucs per bloquejar el teu ordinador Windows 10

23/06/2021

Quan hi ha nens a prop o, senzillament, si et preocupa la teva privacitat i la seguretat dels teus arxius, necessites conèixer els trucs i dreceres per bloquejar el teu ordinador amb el sistema operatiu Windows 10 en un moment. En aquest article et proposem 8 maneres per bloquejar el teu portàtil o PC.

Bloquejar el teu ordinador és una necessitat si treballes a casa i tens fills petits

Si has de teletreballar i tens nens al voltant, et recomanem que et familiaritzis amb les següents formes de bloqueig del teu sobretaula o portàtil amb Windows 10. Els més petits de la casa poden posar-se a tocar les tecles quan no estas amb l’equip, i tancar-te una sessió important o esborrar algun arxiu sense voler.

Apagar l’equip a cada moment: mala idea

Quan estàs teletreballant, el fet d’encentre i apagar el teu equip informàtic cada cop que abandones l’estudi o lloc de treball no afavoreix la teva productivitat. En la majoria dels casos, és probable que tinguis algún procés en marxa, o que tinguis oberta una sessió en un software on treballes.

A més, per norma general, encara que apagar l’ordinador no representi cap interrupció per la teva feina, és dolent per al bon manteniment de l’equip que l’apaguis i l’encenguis cada dos per tres. El que s’hauria de fer és encendre l’ordinador al matí o quan comencis la jornada, començar a treballar, i apagar-lo quan la jornada s’hagi finalitzat per complet, o quan l’ordinador ja no sigui necessari per a cap altra activitat.

Què vol dir bloquejar l’ordinador?

Quan bloqueges l’ordinador, no surts de cap aplicació ni interromps cap procés. L’únic que has de fer quan reprens la teva sessió és escriure la contrassenya d’accés al teu usuari de Windows. A continuació expliquem les diverses formes de bloquejar el teu ordinador.

Bloqueja l’equip des del menú d’inici

El menú Inici té una opció per bloquejar el PC. Fes clic al botó d’Inici (incona de Windows), fes clic a la fletxa al costat del botó “Apagar” i selecciona l’opció “Bloquejar”.

Prem les tecles Windows + L

Molts ordinador amb el sistema operatiu Windows tenen una tecla Windows al teclat. Per bloquejar l’ordinador directament, pots combinar les tecles Windows + L per utilitzar la drecera.

Drecera: Ctrl+Alt+Delete

La combinació de tecles Ctrl+Alt+Delete és una ruta rapidíssima a l’Administrador de tasques, que és fantàstica per donar per finalitzat un software que s’ha quedat penjat. Aquest és l’ús més comú que se li dona a aquesta drecera: quan un programa no respon.

Ara bé, quan fem servir aquesta combinació, a més de l’Administrador de tasques, també ens apareix, entre altres, l’opció de Bloquejar. Simplement cal seleccionar aquesta opció per bloquejar l’equip.

Bloqueja l’ordinador des de l’Administrador de tasques

Pressiona les tecles Ctrl+Alt+Delete alhora per obrir l’Administrador de tasques. També el pots obrir a través de la caixa de cerques de Windows (el buscador que està al costat del menú Inici, en la qual hi apareix una lupa). Si escrius “Administrador de tasques” se t’obrirà directament.

Accedeix a la pestanya Usuaris i busca el teu compte. L’has de seleccionar i llavors fer clic al botó Desconnectar. D’aquesta manera bloquejaràs la sessió que tens en marxa.

Utilitza “Símbol del sistema”

Dins del Símbol del sistema (CMD) pots bloquejar el teu ordinador.

Escriu CMD a la finestreta de cerques de Windows. T’apareixerà l’opció Símbol del sistema, i hi has de fer clic. L’única cosa que has de fer és escriure aquest text: Rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation i prémer la tecla Enter. L’equip es bloquejarà al moment.

Bloqueig des del diàleg Execuar

Una altra forma de fer-ho és prémer les tecles Windows+R, amb les quals obres el quadre de diàleg Executar. Hi has d’escriure el mateix text d’abans: Rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation

Crea una icona d’escriptori per bloquejar l’ordinador

El fet d’utilitzar draceres sempre és una opció ràpida, però encara és més ràpid bloquejar l’equip des d’un accés directe o amb una icona de l’escriptori.

Per crear aquest accés directe has d’anar a la pantalla de l’escriptori, fer clic amb el botó dret del ratolí, seleccionar Crea i escollir l’opció Accés directe. En aquest punt, hauràs d’escriure la següent ubicació: Rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation. Després has de confirmar-ho clicant a Següent, posar-li un nom a l’accés directe (per exemple, Bloquejar ordinador). L’últim pas consisteix en fer clic a Finalitzar, i així és com crees aquest accés directe per bloquejar el teu PC.

A partir d’ara, quan facis doble clic en aquesta icona del teu escriptori, bloquejaràs el teu sobretaula o portàtil.

A través de la configuració del temps de bloqueig automàtic de la sessió

Pots configurar el teu ordinador de manera que es bloquegi quan la pantalla hagi estat en suspensió durant cert temps.

Per fer-ho, has d’anar a l’Inici i fer clic a la opció Configuració (símbol d’un engranatge). En cop en Pantalla de bloqueo, el que s’ha de fer és baixar fins l’opció de Configuració del temps d’espera de la pantalla.

Si treballes a una oficina i cada dos per tres abandones el teu lloc de treball, hauries de posar un temps baix d’inactivitat per tal que la teva pantalla entri en el mode de suspensió.

De totes les alternatives que s’ofereixen per bloquejar un ordinador, aquesta és la menys segura. I és que no estem bloquejant l’equip de forma literal, sino marcant un temps a partir del qual l’equip o només la pantalla es bloquegen.

Bloqueig dinàmic

El Bloqueig dinàmic (Dynamic Lock) és una funció que permet que l’ordinador es bloquegi en el moment en que t’allunyes d’ell. És una bona fórmula per a persones despistades, per als qui s’obliden de bloquejar-ho manualment o no recorden la combinació de tecles per bloquejar l’equip.

L’ordinador detecta la força de la senyal de Bluetooth del mòbil i, quan aquesta intensitat disminueix, el sistema dedueix que has abandonat el teu lloc de treball i que no faràs servir l’equip. A partir d’aquí, el sistema bloqueja el PC.

Per configurar el Bloqueig dinàmic, primer has d’emparellar el teu smartphone amb l’ordinador. Des del mòbil, ves a Configuració i activa el Bluetooth (en el cas que no el tinguis activat).

Per habilitar la funció Bloqueig dinàmic des de l’ordinador, accedeis a Configuració i escull l’opció Opciones de inicio de sessió. Després has de marcar amb un check l’opció de Bloqueig Dinàmic. En concret, has de marcar el requadre que està al costat de la frase “Permet que Windows bloquegi automàticament el dispositiu quan estàs lluny”.