Skip to content

25 consells per fer durar més la bateria del teu mòbil

26/08/2019
bateria-mòbil-beep

Allargar la vida de la bateria és clau a l’hora d’allargar la vida de l’smartphone. Sobretot si es té en compte la dificultat per reemplaçar les bateries de ions de liti en molts models de telèfons intel·ligents. En molts smartphones, l’accés a la bateria és tot un repte. Per exemple, en els iPhone i en molts mòbils de gamma mitjana i alta de marques com Samsung. En aquests casos, el recanvi de la bateria pot sortir molt car.

En aquest contingut d’El Blog de BEEP Informàtica et proposem diversos consells per ampliar el cicle vital del teu smartphone. Es tracta de recomanacions que t’ajudaran a augmentar el nombre d’anys i de mesos de durada de la bateria, abans que aquesta hagi de ser reemplaçada.

bateria-mòbil-beep

Com es deteriora la bateria del mòbil?

Amb cada cicle de càrrega, la bateria del mòbil es deteriora lleugerament.

La ciència confirma que les bateries perden força amb el pas del temps

Segons dos papers de la publicació Nature Communications, divulgats el 2014, les bateries de liti dels smartphones es desgasten amb el temps.

Cicle de càrrega

Per cicle de càrrega entenem la descàrrega i càrrega total de la bateria, des del 0% fins al 100%. Les càrregues parcials compten com una fracció d’un cicle. Així, per exemple, carregar el mòbil des del 50% fins al 100% representaria la meitat d’un cicle de càrrega. Si fas aquesta mateixa acció dues vegades, estàs portant a terme un cicle de càrrega complet.

Alguns usuaris realitzen més d’un cicle de càrrega al dia. D’altres, fan menys d’un cicle de càrrega cada 24 hores. Tot depèn de l’ús que li donis al mòbil. De quant l’empres (hores d’ús) i de com ho fas (activitats que realitzes amb el dispositiu).

20% de pèrdua de capacitat després de 400 cicles de càrrega

Els fabricants de bateries afirmen que la capacitat es redueix en un 20% després de 400 cicles de càrrega. Per tant, després de totes aquestes càrregues, la bateria passa a emmagatzemar el 80% de l’energia que era capaç de retenir quan vas encendre el mòbil per primera vegada.

I el procés de deteriorament no s’atura aquí. Amb el cicle de càrrega número 401, la bateria de l’smartphone segueix degradant-se. I amb el cicle de càrrega número 402. I amb el cicle de càrrega número 403.

Per a alguns, aquesta estimació de desgast (20% després de 400 cicles de càrrega) podria quedar-se curta i seria més gran en realitat.

El procés de desgast és tan evident, que Apple ha admès haver alentit models antics d’iPhone per compensar el deteriorament de les bateries.

Objectiu: menys cicles de càrrega sense renunciar a la teva forma d’usar el mòbil

Per tot el que s’ha dit, es dedueix que, a menys cicles de càrrega, més anys i mesos de vida li estàs donant a la vida del teu bateria. Per tant, es tracta d’aprofitar encara millor la bateria, de manera que et cundeixi més.

En altres paraules, com menys vegades la buidis i la recarreguis, més et durarà la bateria com a component crucial del teu smartphone.

A la recerca d’un feliç equilibri entre estalvi energètic i gaudi del mòbil

En tot cas, no es tracta de renunciar a cap dels usos que li donis al mòbil. Perquè, si vas comprar un smartphone, el vas comprar per fer-lo servir.
La idea més aviat és buscar un equilibri entre l’estalvi i la longevitat de la bateria, i la teva forma de fer servir el dispositiu. Has de poder emprar el mòbil com i quan vulguis

Alguns dels consells que us donarem impacten de forma directa en l’eficiència energètica del mòbil. D’aquesta manera, afavoreixen uns cicles de càrrega més espaiats (cosa que, al seu torn, contribueix a la longevitat del dispositiu). Un exemple d’aquest tipus de recomanacions és reduir la brillantor de la pantalla.

Altres indicacions persegueixen treure estrès i tensió a l’smartphone. Aquestes accions incideixen molt directament sobre la longevitat de l’equip. Un exemple? Evitar les temperatures extremes.

bateria-mòbil-beep

Ni fred, ni calor

Per assegurar una llarga vida de la bateria, has d’evitar les temperatures extremes. Ni fred, ni calor. Ni a l’hivern ni a l’estiu és una bona idea deixar-te el mòbil al cotxe.
En l’època estiuenca, cal anar amb especial cura. I és que és molt fàcil oblidar-se el mòbil al sol, a sobre d’una tovallola o sobre de la taula d’una terrassa.
A El Blog de BEEP Informàtica hem elaborat un article a fons sobre els perills del sol i de les altes temperatures per a mòbils i altres dispositius de mobilitat.

Evita la càrrega ràpida

Alguns smartphones faciliten la càrrega ràpida. Es tracta d’una tecnologia que pot ser molt útil quan és estrictament necessària. Ara bé, aquest tipus de càrrega posa la bateria sota estrès i en contribueix al deteriorament. En altres paraules: les càrregues normals són millors per a la longevitat de la bateria.
bateria-mòbil-beep

Ni al 0%, ni al 100%

Et desaconsellem deixar caure la bateria al 0%, o carregar-les fins al 100%.

Un ‘vici’ heretat del passat

Es tracta d’una mala pràctica heretada d’un temps passat, quan les bateries recarregables tenien memòria. Si no les carregaves i descarregaves del tot, les bateries recordaven i en veien reduïda la capacitat. Per tant, el millor era deixar la bateria a zero. I recarregar fins arribar al 100%.

Càrrega ideal: entre el 45% i el 75%

Les noves bateries funcionen de forma diferent. De fet, descarregar i carregar del tot, són accions nocives per a la bateria. En un món ideal, l’objectiu és mantenir el nivell de càrrega entre el 65% i el 75%.

Ara bé, ningú va pendent en tot moment de la barra de càrrega, així que una forquilla idònia més realista és la del 45% -75%.

¿Segueix sent un espectre de càrrega difícil de mantenir en el teu dia a dia? Bé, doncs has de saber que també és bo mantenir la bateria entre el 20% i el 90% de capacitat, un rang molt més assequible.

El fabricant Samsung afirma que cal impedir que la bateria baixi del 20% de capacitat.

Per aconseguir mantenir la bateria sempre en els rangs esmentats, és bo que vagis carregant en sessions de pocs minuts.

Podem dir que un nivell òptim de càrrega és el 50%. Això sí, sigui com sigui, evita de totes totes que la bateria es desplomi a zero o que ascendeixi fins al 100% de càrrega.

Al 5% un cop al mes, per recalibrar

És bo deixar que la bateria es descarregui gairebé del tot, a un nivell del 5%, “per recalibrar”.
bateria-mòbil-beep

Carrega el mòbil al 50% si el penses guardar durant un temps

Ja hem dit que el nivell òptim de càrrega és el 50%. Aquest percentatge és una referència, una guia.

Doncs bé, aquest percentatge saludable de càrrega és idoni si penses guardar el teu mòbil durant un període extens de temps. Per tant, hauries de carregar fins al 50% abans de desconnectar-lo i de guardar-lo. Ni se t’acudeixi apagar-lo quan estigui al 0% o al 100%, abans d’aparcar el dispositiu durant un llarg temps. Si ho fas així, la bateria se’n ressentiria.

Gasta menys bateria per allargar-ne la vida útil

Fins ara, hem explicat accions i rutines que et poden ajudar a allargar la vida útil de la teva bateria. A partir d’ara, enumerarem consells amb els quals millorar l’aprofitament de la bateria.

Amb aquesta optimització energètica, redueixes el nombre de cicles de càrrega (la descàrrega i càrrega total de la bateria) i, per tant, contribueixes a una vida més llarga de la bateria. I és que, com explicàvem més amunt, com més cicles de càrrega, més es deteriora la bateria.

Així que són positius per a la longevitat del mòbil tots aquells comportaments dirigits a consumir el mínim de bateria necessari. El terme clau és optimitzar l’ús i consum de la bateria.

Mira vídeos i juga amb moderació

Al costat de les aplicacions (de les que ens ocupem en un altre punt d’aquest article), els vídeos i els videojocs són els dos continguts que més energia consumeixen. Es tracta de continguts que obliguen a tenir la pantalla en funcionament durant llargs períodes de temps.
bateria-mòbil-beep

Redueix la brillantor de la pantalla

La pantalla del mòbil és el component que més bateria sol consumir. De manera que, si baixes la brillantor de la pantalla, estalviaràs energia. L’ús de l’auto brillantor és una bona opció, encara que també és cert que aquesta funció farà treballar més el sensor de llum.

L’ideal, encara que difícil de dur a terme, és canviar la brillantor de la pantalla cada vegada que canviïn les condicions de llum en què et trobes.

Disminueix el temps d’espera de la pantalla

Si tens la pantalla encesa i la deixes d’utilitzar, s’apagarà després d’un curt període de temps, que sol ser d’un o dos minuts. Si el que vols és estalviar energia, pots reduir aquest temps d’espera.

De vegades, amb 30 segons tens més que suficient. Ara bé, pensa que si aquest temps és molt curt, la pantalla se’t pot anar a negre just quan estàs a la meitat d’un interessant article periodístic o revisant les instruccions d’una recepta.

bateria-mòbil-beep

Replanteja’t l’ús d’apps que emprin molta bateria

Si gastes bateria a un ritme trepidant, hauries de revisar els teus hàbits amb xarxes socials. Estàs enganxat o enganxada en tot moment a Facebook des del mòbil? Aplicacions com Facebook són molt voraces. És a dir, mengen molta bateria.

Esborra o restringeix els permisos de Facebook

L’opció més dràstica és esborrar Facebook. Però, és clar, no es tracta d’això. Si ets usuari entusiasta d’una app, mala solució és eliminar-ne l’ús de forma radical.

Una altra alternativa és restringir els permisos (autoreproducció de vídeo, notificacions, etc.) i reduir l’ús de l’aplicació.

Pots accedir a Facebook des del teu navegador

Pots accedir a Facebook des del navegador del teu smartphone. L’experiència és molt semblant a la que tens a través de l’aplicació. Fins i tot pots rebre notificacions. Per a un accés ràpid, posa Facebook.com en els marcadors del navegador.

En alguns mòbils, aquestes xarxes socials vénen preinstal·lades. Per això, no es poden esborrar, però sí que es poden desactivar.

Quines altres apps et fan malbaratar bateria?

Fes un cop d’ull als ajustaments de bateria per descobrir quines altres apps empren una quantitat desproporcionada d’energia. Quan les hagis localitzat, esborra-les, deshabilita-les o restringeix-ne els permisos.

Pensa que algunes aplicacions tenen versions light o lleugers, que generalment ocupen menys espai, empren menys dades i requereixen menys energia.

Alerta amb les apps amb geoposicionament

Les apps que recorren al GPS són especialment intensives en l’ús de la bateria. Algunes aplicacions, com Google Maps, realment necessiten saber on et trobes per funcionar bé. Però d’altres, com Facebook, no necessiten aquesta informació per oferir un rendiment satisfactori.

No és fàcil la missió d’aconseguir un millor ús energètic de les aplicacions del mòbil. La principal raó és que aquelles apps que gasten més bateria, són al mateix temps les que més fas servir. Per tant, no les esborraràs, i difícilment en reduiràs el seu ús. Una bona idea és restringir-ne els permisos.

google-play-app-store

Compra la versió premium d’apps que facis servir sovint per lliurar-te dels anuncis

Moltes apps tenen tant versió gratuïta com de pagament. La gratuïta sol ser sufragada amb anuncis. I, com et pots imaginar, aquests anuncis que et van apareixent fan consumir més dades i més energia.

Per tant, si una app és imprescindible per a tu, t’aconsellem fer-te amb la versió premium. A la llarga, et sortirà a compte. Consumiràs moltes menys dades i molta menys bateria

D’altra banda, et beneficiaràs d’una pantalla neta de publicitat i gaudiràs d’una versió de l’app amb més prestacions. A més, contribuiràs al desenvolupament de la indústria dels desenvolupadors d’apps.

El teu mòbil sincronitza dades massa sovint?

Gairebé segur que utilitzes l’email i aplicacions de tot tipus en el teu smartphone. Estem parlant d’apps que busquen actualitzacions i que se sincronitzen de forma freqüent.

Aquestes sincronitzacions fan que la bateria es gasti amb més rapidesa.

Per tant, revisa la teva configuració de sincronització en les teves apps i en el teu email, de manera que només es facin sincronitzacions al ritme que tu necessitis.

Desactiva WiFi, Bluetooth i GPS si no els necessites

Si els tens activats, WiFi, Bluetooth i GPS (geoposicionament) estan regularment comprovant a la recerca de senyal. I aquesta recerca consumeix energia.

Per aquest motiu, si no necessites cap d’aquestes tecnologies, el millor és que les desactivis.

Així que, quan surtis de casa, no t’oblidis de desactivar el WiFi. I fes el mateix amb el Bluetooth quan no t’hagis de connectar a cap dispositiu.

mode-estalvi

Posa el mode ‘Estalvi de bateria’

La majoria d’smartphones disposen d’un mode d’Estalvi de bateria. Aquest mode desactiva accions innecessàries. Per exemple, la revisió automàtica per a la recepció de nous emails. Es tracta d’un mode que podem establir de forma manual o bé automàtica (quan la bateria del telèfon cau per sota d’un nivell prefixat).

Amb l’Estalvi de bateria, el rendiment del dispositiu empitjora. No obstant això, pots aprofitar la càrrega de lal mòbil molta més estona.

Revisa la salut de la teva bateria

Les versions més actuals de iOS et mostraran la salut de la bateria. En Android, aquesta funció no està disponible, però hi ha apps de tercers que et permeten fer una revisió de la bateria.

Utilitza sempre el carregador oficial

Comprova que fas servir el carregador que venia a la caixa amb el teu smartphone. I, si aquest carregador es deteriora o es fa malbé, aneu a cercar un carregador de les mateixes característiques tècniques. El carregador oficial és un bon primer pas per garantir unes pràctiques de recàrrega òptimes.

Actualitza el programari del dispositiu

Comprova que has dut a terme l’última actualització disponible del programari del dispositiu.

cerca-senyal-wifi

Fuig dels llocs amb poc senyal

Tens poc senyal? Quantes barres de senyal t’indica la pantalla?

Són preguntes importants, ja que el teu dispositiu gasta més bateria si estàs durant molt temps en una zona amb una cobertura pobra. El motiu? El teu mòbil gasta més energia comunicant-se amb el teu operador de xarxa.

L’ús de dades en àrees amb un senyal baixa pot drenar la teva bateria. Et recomanem que desactivis les dades si t’estàs quedant sense bateria i no les necessites.

Fes servir el WiFi sempre que puguis

Quan tinguis WiFi al teu abast, fes-lo servir. No només estalvia dades, sinó que consumeix menys bateria que la connexió que ofereix l’operador per al teu mòbil.

Per aquest motiu, no t’oblidis d’activar el WiFi quan estiguis a casa teva. I no tinguis vergonya de demanar la contrasenya quan et trobis en una cafeteria o a casa d’un amic.

mode-avió

Fes ús del ‘Mode Avió’

Si la bateria comença a estar baixa, hauries activar el Mode Avió. Amb aquest mode, desactives el WiFi i el Bluetooth.

Ara bé, has de saber que si vols activar de nou qualsevol d’aquestes dues tecnologies, ho pots fer de forma manual sense abandonar el Mode Avió.

Desactiva les actualitzacions en segon pla

Per defecte, les aplicacions es refresquen o s’actualitzen en un segon pla. Pots triar que només ho facin quan estàs connectat a una xarxa WiFi. En tot cas, aquestes actualitzacions poden esprémer la bateria.

Per desactivar aquestes actualitzacions, ho pots fer app per app. En els models iPhone, has d’anar a Configuració i, llavors, has d’anar a Actualitzacions en segon pla. En els dispositius Android, has d’anar a Configuració i a un apartat referit a l’ús de dades.

Impedeix les actualitzacions automàtiques d’Apps

Per millorar l’eficiència energètica del teu mòbil, pot ser clau impedir les actualitzacions automàtiques de les Apps.

Per a això, en els iPhone has d’anar a Configuració, a [el teu nom] i a iTunes i App Store. Un cop aquí, pots indicar que no vols descàrregues automàtiques.

En els equips Android, obre Google Play. Desplega el menú lateral i selecciona Configuració. Dins d’aquest submenú, veuràs l’opció de desactivar les actualitzacions automàtiques en Android.

assistents-intel·ligència-artificial

Apaga els assistents d’intel·ligència artificial

Si t’has proposat consumir menys bateria, et recomanem deixar fora de joc l’assistent d’intel·ligència artificial del teu mòbil.

En molts dispositius Android, comptes amb l’assistent de Google, al qual pots invocar dient “OK Google”. Això vol dir que el micròfon de l’smartphone ha d’estar en marxa per escoltar les màgiques paraules. Es tracta d’una despesa d’energia innecessària, sobretot si es tracta d’una funció que utilitzes molt esporàdicament. El pots desactivar a la configuració de Google.

En el teu iPhone veu a Configuració, selecciona Siri i desactiva Escolta Siri.

Desmarca els ‘widgets’ que no utilitzis

Els anomenats widgets et permeten veure amb un simple cop d’ull la informació rellevant de les aplicacions que més utilitzes. Però has de tenir en compte que consumeixen bateria en actualitzar-se. Per tant, és una bona idea revisar quins widgets tenim actius. Si utilitzem poc algun d’ells, desmarca’l.

Fes lliscar la pantalla cap a la dreta, i t’apareixerà la pantalla de notificacions. Busca el botó Edita i tria els teus widgets.

Deshabilita els efectes visuals

Els fons animats donen personalitat al teu smartphone. No obstant això, al mateix temps malbaraten energia de la bateria. La recomanació és canviar a un fons de pantalla estàtic.

Desactiva sons innecessaris

L’altaveu de l’iPhone consumeix bateria. Per això t’aconsellem desactivar aquells sons que no siguin crucials per al funcionament del mòbil. Per exemple, els clics de teclat o el que sona en bloquejar la pantalla. Aquestes opcions es poden desactivar en Paràmetres> Sons.

bateria-mòbil-beep