Skip to content

15 consells per allargar la vida útil del teu smartphone

09/08/2019
smartphone-vida-útil

Els espanyols estem enamorats dels mòbils. Quan a mitjans dels anys 90 van sorgir els primers telèfons mòbils assequibles per a un consumidor mitjà, el nostre mercat va ser dels més precoços en incorporar el nou dispositiu a la vida quotidiana. I quan fa cosa de 10 anys van entrar en escena els telèfons intel·ligents, els smartphones, els usuaris del nostre país van tornar a demostrar aquesta vocació d’early-adopters, d’usuaris pioners.

Persones de totes les condicions, amb més o menys facilitat per a la tecnologia, es van deixar seduir de seguida per la nova generació de mòbils. Els consumidors van caure rendits davant les pantalles tàctils, l’emocionant món de les Apps, la versatilitat del sistema operatiu Android i les enormes prestacions del celebrat iPhone.

Així és. Ens agrada estar a l’última en mòbils. Aquesta és una asseveració sobre la qual abundava un estudi de Sony presentat en l’edició del 2015 del Mobile World Congress que se celebra a Barcelona. Segons l’esmentat estudi, la meitat dels espanyols renoven el seu mòbil cada any, moltes vegades per mer capritx.

Per descomptat, és magnífic disposar de les últimes possibilitats que ofereix el dinàmic món de la telefonia mòbil. Però també és cert que, en moltes ocasions, podríem donar més vida útil al nostre smartphone, gràcies a un ús més intel·ligent i acurat.

Regla número 1: molta cura

L’smartphone és el dispositiu tecnològic personal que més toquem, manipulem i transportem al llarg del dia. Es tracta d’un dispositiu sofisticat i alhora fràgil, uns trets que demanen una presa de consciència. I aquesta presa de consciència consisteix a tenir present que un mòbil és vulnerable i que hem d’actuar en conseqüència.

En fi, que hem de caminar amb cura, per molt obvi que sembli. El consell més important, per tant, és mimar en tot moment.

Portes el mòbil al costat de les claus?

Carcassa i pantalles són les parts que més acusen l’ús diari. Sobretot, la pantalla, sobre la qual no deixem de passar els dits per escriure o per fer gestions amb el mòbil i amb les Apps que incorpora.

Per això, hem de transportar el dispositiu de forma apropiada i posar-lo o aparcar-lo en llocs adequats. Un error habitual és portar el mòbil al costat d’unes claus o d’altres objectes metàl·lics. Així, si portem el dispositiu a la butxaca dreta dels pantalons, mirem de posar les claus a la butxaca esquerra. I si fiquem el telèfon a la bossa o la motxilla, evitem que entri en contacte amb claus o altres elements metàl·lics que puguin provocar ratllades a la pantalla o a la carcassa.

Unes línies enrere hem esmentat la possibilitat de portar el mòbil a la butxaca dels pantalons. Doncs bé, la veritat és que no és la millor manera de transportar l’smartphone. Sobretot si la butxaca és massa petita i el dispositiu queda molt comprimit.

Portar el dispositiu a les butxaques de darrere tampoc és una idea especialment recomanable, perquè accidentalment ens podem asseure a sobre i perquè podem passar a ser una víctima fàcil per als carteristes.

Smartphone d’última generació, en mans d’un nadó?

Un capítol a part es mereix l’hàbit de deixar el mòbil als nens, especialment als més petits i, fins i tot a nadons. Potser no som conscients que estem deixant un dispositiu valorat en centenars d’euros a un petit o a una petita.

La Llei de Murphy diu que el mòbil se’ls caurà de les seves petites mans o que li donaran algun cop que farà que ens portem les mans al cap. Una bona idea per estar tranquils és guardar aquest mòbil que se’ns ha quedat obsolet (per capacitat o per rendiment) i oferir-lo al nen o a la nena. Si es produeix algun sinistre, el mòbil que haurem perdut serà un dispositiu que ja havíem descartat en primera instància.

D’altra banda, cal anar amb molta cautela amb els més petits, perquè poden fer compres accidentals a través de les Apps disponibles al mòbil.

Prioritari: protegeix la pantalla amb un protector

L’actitud vigilant no és suficient. Necessitem protegir l’equip amb elements de protecció, com el protector de pantalla.

Una pantalla trencada pot convertir en inservible el nostre mòbil. A més, aquest trencament pot conduir a danys encara més greus en l’aparell. Una idea sensata és protegir la pantalla amb un protector adequat. La millor inversió és un estalvi de pantalla de cristall temperat, que reduirà de manera dramàtica el risc d’acabar amb una pantalla feta miques

En tot cas, si la teva pantalla es trenca perquè encara no has aconseguit un protector (i una funda), has de saber que la pots reparar. No et precipitis a comprar un nou telèfon.

Posa-li una funda

Ara que ja hem protegit la pantalla, és el torn de protegir la carcassa i el conjunt del mòbil. No hi ha cap funda que ens garanteixi una protecció total. Ara bé, fer-te amb una pot evitar, en moltes ocasions, que un cop o que una caiguda inutilitzin el dispositiu. O bé que el deixin tan danyat, que hagis de gratar-te molt la butxaca a l’hora de arreglar-ho.

La funda és recomanable per a tothom. I ho és sobretot per a les persones més maldestres o amb més tendència a que se’ls caiguin les coses.

D’altra banda, una bona funda ofereix una capa extra de protecció a la pantalla de l’smartphone.

smartphone-protecció-aigua

Alerta davant sol i aigua

Al marge de caigudes i cops, l’altra gran amenaça per a un smartphone són els elements. Les temperatures molt altes i aigua, són autèntics perills.

El sol i l’aigua són omnipresents en la nostra vida quotidiana. De fet, són dos factors necessaris per a l’existència de vida al nostre planeta! I com que el mòbil el portem sempre a sobre, és molt fàcil que, en un moment o un altre, haguem de apartar el dispositiu d’aquests dos focus de problemes.

Sobre l’amenaça que representen la calor i les altes temperatures, us aconsellem que llegiu els consells que donem a El Blog de BEEP Informàtica sobre el tema.

Com a regla general, mai deixem el mòbil exposat al sol o a altes temperatures. Res d’emplaçar damunt d’una taula en una terrassa (per altra banda, pot ser una invitació perquè ens ho robi un pispa). I ni molt menys ho deixem sobre de la tovallola a la platja oa la piscina.

L’aigua, un element molt present en l’època estival, és un altre gran perill. Molt de compte a la platja. Ulls ben oberts a la piscina. Alerta quan ens banyem o banyem els nostres fills. Que ni se’ns passi pel cap deixar el mòbil al costat de la banyera.

El mòbil va sempre amb nosaltres, així que siguem especialment curosos en aquelles situacions amb més risc potencial. Ens referim a excursions, dies de platja, festes, dinars familiars, etc.

Apaga el dispositiu de tant en tant

A que no deixem encès el portàtil durant diverses setmanes o mesos seguits? Llavors, per quina raó deixem encès el nostre smartphone dia i nit, sense descans?

Hem de tenir en compte que un telèfon mòbil és un equip molt similar a un ordinador. De fet, és el més semblant a un ordinador en miniatura que ens puguem trobar

Si ens ho podem permetre (no fem una guàrdia per feina, no utilitzem el mòbil com a despertador), l’ideal és apagar l’smartphone quan ens anem a dormir. En tot cas, apagar el mòbil almenys una vegada a la setmana durant uns quants minuts, s’ha demostrat beneficiós per al rendiment del dispositiu. A més, contribuirem a allargar la vida útil de l’aparell.

Evita actualitzacions de programari després de dues generacions

Els fabricants de mòbils només proveeixen suport de programari per a un parell de generacions. En altres paraules, si el nostre dispositiu és molt antic, el seu sistema operatiu s’acabarà quedant sense suport. En alguns casos, podem actualitzar el programari tot i que l’equip sigui de tres o més generacions enrere. Però això no vol dir que el mòbil hagi de funcionar bé.

Hi ha moltes teories sobre la incapacitat dels fabricants per facilitar actualitzacions que tinguin en compte les generacions més velles de mòbils. D’una banda, pot ser difícil crear updates o actualitzacions que vagin bé per a un rang ampli de generacions d’aparell. D’altra banda, els més escèptics apunten que les marques volen estimular el salt del consumidor cap endavant. Cap a les noves generacions de mòbils.

Sigui com sigui, podem estendre la vida de l’smartphone si evitem actualitzacions un cop el nostre dispositiu ha estat superat ja per dues noves generacions del model o de la marca.

smartphone-bateria

Tingues cura de la bateria

La cura de la bateria és fonamental per a una vida llarga del nostre equip.

Primer de tot, desmuntem algun mite. No, no és cert que carregar la bateria al 100% i mantenir la càrrega durant hores sigui perjudicial per a l’smartphone

A vegades ens passa que vam deixar el mòbil carregant, i no reparem en què està carregat del tot fins al cap d’una llarga estona. I aquest llarga estona poden ser moltes hores. Moltes altres vegades, deixem carregant el dispositiu de nit, quan dormim. Doncs bé, no passa res. No hi ha motiu per preocupar-nos.

Una regla important és intentar impedir que la bateria arribi a nivells críticament baixos. Les conegudes com descàrregues profundes —has fet ús del dispositiu fins que només queda un reduït percentatge de bateria— desgasten la bateria.

El que s’aconsella és mantenir el nivell de càrrega entre el 65% i el 75%. És l’escenari ideal, que a la vida real pot ser difícil d’aconseguir.

La forquilla idònia potser més realista és la del 45% -75%. Per aconseguir mantenir la bateria sempre en aquest rang, és bo anar carregant a estones, durant només uns minuts. Per tant, es bo que adquirim el costum d’anar carregant en petites dosis al llarg del dia.

Del que hem dit, es dedueix que no és una excel·lent idea carregar del tot la bateria. I menys si ho fas amb la bateria gairebé buida, gairebé a zero.

Trucs per gastar menys bateria

Una gestió eficient de la càrrega de la bateria ajuda a que l’smartphone duri més temps. Amb el mateix objectiu, també podem fer un ús més racional de la bateria. Aquests són alguns consells per dependre menys del carregador:

 • Redueix la brillantor de pantalla al nivell mínim que et resulti còmode
 • Usa WiFi sempre que sigui possible. I, és clar, sempre que sigui segur.
 • Apaga serveis com WiFi, Bluetooth o Geolocalització quan no s’estiguin emprant.
 • Activa el bloqueig de pantalla perquè aquesta s’apagui al cap de poc de deixar d’usar el mòbil.
 • Redueix les notificacions push de les aplicacions al mínim possible. Les notificacions push són actualitzacions a temps real.

Vigila virus i malware

Encara que no és molt habitual que un smartphone s’infecti amb un virus o amb malware, no hem de baixar la guàrdia. Els virus solen penetrar en el dispositiu a través d’Apps malicioses. Per això, no ens descarreguem mai una App que sembli sospitosa.

Si el nostre terminal comença a funcionar de forma estranya després de la instal·lació d’una App, mirem quin consum de dades mostra. És excessiu? Davant del dubte, desfem-nos de l’aplicació controvertida.

És obligatori comptar amb un antivirus. De vegades, per eliminar l’amenaça ho haurem de fer de forma manual. En aquest cas, hem de fer reset a l’iPhone o activar el Mode segur en Android per esborrar l’App que origina tots els mals.

Desfes-te d’Apps, fotos i vídeos innecessaris

Gairebé tots els usuaris d’smartphone hem patit demores o moments en què el dispositiu se’ns queda penjat. En la majoria d’ocasions, això passa perquè la capacitat d’emmagatzematge i la capacitat RAM no donen més de si. Aquest comportament sol portar moltes vegades a la compra d’un nou smartphone. Però sovint només es tracta d’anar fent neteja. És a dir, la idea és eliminar Apps que no utilitzem. I suprimir fotos i vídeos que haguem descartat o dels que ja tinguem còpies de recolzament en ordinadors o unitats d’emmagatzematge extern.

Aprofita l’emmagatzematge en el núvol

L’emmagatzematge en el núvol és una de les millors maneres d’assegurar que el mòbil no s’encalla per culpa d’un excés de dades. El dispositiu funcionarà millor. I, d’altra banda, minimitzarem el risc de pèrdua d’informació, cosa que pot passar si el mòbil es trenca, el perdem o ens el roben.

No surtis a córrer amb l’smartphone a sobre

Hi ha moltes aplicacions que ens poden ajudar a fer exercici. Ara bé, cal tenir en compte el risc que implica fer activitat física acompanyats del nostre smartphone. Alguns usuaris d’iPhone han experimentat danys per culpa de la suor, quan portaven el dispositiu a la butxaca o fixat al braç.

Fixa bé el teu mòbil quan condueixes

Els smartphones ens poden ajudar a la carretera.

El primer, per descomptat, és disposar d’un equip de mans lliures. A partir d’aquí, hem de vetllar perquè el mòbil estigui convenientment fixat. Si l’equip es troba sense subjecció, al seient del copilot o en qualsevol lloc que no garanteix una fixació, pot patir un dany extrem en cas de frenada o d’accident.

Si compres un mòbil nou, guarda’n l’antic

Per molt que seguim aquestes recomanacions, arribarà un moment en què el cicle de vida del mòbil s’haurà esgotat. Tocarà comprar un nou dispositiu. Què fem amb el que se’ns ha quedat obsolet? Bé, doncs el primer que hem d’evitar és guardar-lo en un calaix, perquè li podem donar una nova vida.

Evidentment, només podrem aprofitar aquesta terminal si no està seriosament deteriorada. Però si la pantalla està ratllada i la bateria no dura tant com abans, encara li podem treure molt partit. Una bona idea és netejar aquest mòbil d’aplicacions i de dades que ja no utilitzarem. Un cop feta aquesta neteja, li podem donar algun nou ús. Per exemple, algun dels següents:

 • Mòbil de recanvi, per si el nou smartphone es queda sense bateria o es avaria.
 • Dispositiu per dur a excursions o activitats de risc enmig de la natura.
 • Mòbil d’iniciació d’un menor o dispositiu que faci la funció de consola de jocs portàtil per als més petits.
 • Marc de fotos digital.
 • Càmera de vigilància i monitorització de la casa o del nadó. Necessitarem Apps adequades.
 • Reproductor MP3.
 • Equip utilitzat com a punt d’accés WiFi. Per a això, hem de posar-li dins una targeta de dades compatible amb el mòbil.