Skip to content

10 trucs per potenciar el senyal WiFi a casa

24/08/2019
millorar-senyal-wifi-beep

El WiFi, l’internet sense fils, s’ha convertit en una utility, en un subministrament bàsic. A la teva llar necessites aigua i llum. I, des de fa uns anys, també necessites WiFi.

Ara som a l’estiu, així que és probable que, en cas de tenir segona residència, t’hagis posat internet. En aquest cas, segur que heu habilitat el WiFi perquè tota la família en gaudeixi.

I és que el WiFi s’ha convertit en sinònim de temps de lleure. I en quina època de l’any sols tenir més temps lliure? Doncs a l’estiu, és clar.

Però, què passa si el WiFi no està funcionant a l’alçada de les teves expectatives? Què podem fer per millorar la xarxa WiFi abans de comprar un nou router?

Per començar, hem d’avaluar si la ubicació del router és la correcta. Per això et recomanem la lectura d’un article d’El Blog de BEEP Informàtica en què analitzem els criteris que has de tenir en compte a l’hora de situar el router.

Ara bé, més enllà de la localització del router, hi ha altres maneres de reforçar el senyal WiFi. En aquest article, te les expliquem.

millorar-senyal-wifi-beep

Has de tenir el teu router actualitzat

Segur que hauràs sentit dels atacs de malware de gran escala, cada vegada més freqüents. Doncs bé, molts d’aquests atacs no serien possibles si tots els routers estiguessin al dia, amb el seu firmware actualitzat.

Una vegada un malware infecta un router, pot robar ample de banda i escampar-se per la resta de la xarxa amb destinació a altres equips i dispositius.

Però fins i tot sense la presència d’un malware perillós, els routers amb un programari o firmware obsolets rendeixen pitjor que aquells que s’actualitzen quan toca.

Aconsegueix una antena més robusta

La majoria de routers WiFi exhibeixen antenes petites i febles. No es tracta que els fabricants estiguin obsessionats amb escatimar. Més aviat té a veure amb que les antenes WiFi més potents tendeixen a ser molt grans, de fins a prop de 40 centímetres.

Si no us importa la mida, descargola la fràgil antena que tens ara i posa-hi una de nova més potent. Una antena WiFi més robusta és la millor manera d’ampliar el senyal WiFi a casa oa l’oficina sense haver d’adquirir un nou router. Recorda que totes les antenes WiFi tenen el mateix connector RP-SMA.

dBi

Els fabricants d’equips WiFi qualifiquen les antenes compatibles en unitats anomenades dBi (decibels isotròpics). Com més alt sigui el dBi, més forta serà la recepció de l’antena.

Una antena WiFi que tingui més dBi, tindrà una major concentració de potència i, per tant, de senyal.

Desfes-te dels ‘polissons’ del teu senyal de WiFi

Pot semblar obvi, però cal remarcar la importància de protegir amb password el teu WiFi. Si deixes el teu WiFi sense xifrar, el teu veí i qualsevol que passi per allà beuran del teu senyal. Moltes vegades, sense saber-ho. En tot cas, aquests polissons restaran ample de banda a la teva xarxa.

Convidats

Si sols tenir convidats, pots crear una xarxa WiFi a visitant diferenciada. A aquesta xarxa li pots assignar menys ample de banda. Així mateix, és molt recomanable que el password sigui diferent del de la xarxa WiFi principal. I és fonamental que vagis canviant aquesta contrasenya molt sovint.
millorar-senyal-wifi-beep

Compra un repetidor WiFi

Els repetidors WiFi prenen el senyal, l’amplifiquen, i la tornen a transmetre. Dit d’una altra manera, capten el senyal d’una xarxa WiFi preexistent, per estendre-la per una àrea més gran.

El repetidor porta el senyal WiFi des de la zona on hi ha bona cobertura, fins a l’àrea on el senyal és més feble.

Per tant, és bo que aquest dispositiu es trobi a mig camí del router que emet el senyal de WiFi, i els equips als quals arriba pobrament l’ample de banda sense fil. Per descomptat, el repetidor ha de trobar-se dins de la zona de bona cobertura, en un punt on el senyal del router encara sigui fort.

Un repetidor WiFi es connecta a la xarxa WiFi sense cables, com ho faria un telèfon intel·ligent o un portàtil. Com qualsevol altre dispositiu dependent d’una xarxa WiFi, pot ressentir-se de la inestabilitat de la connexió sense fils. A més, és sensible a parets, sostres, interferències i altres obstacles.

Canvia a un canal WiFi diferent

Així com a l’autopista hi ha diferents carrils, un router WiFi disposa de diversos canals pels quals transmetre.

En molts casos, es pot produir un embús perquè molts routers veïns circulen pel mateix canal. Se solapen, cosa que pot provocar interferències, caigudes, disminucions de velocitat…

La solució és simple: esbrinar quin canal es troba menys saturat, i passar-se a aquest canal
Podem canviar de canal fàcilment amb eines gratuïtes com WiFi Analyzer, disponible a Google Play. Aquesta aplicació et mostrarà tots els routers WiFi que estan emetent a prop, la seva potència i el canal que estan ocupant.

Controla les aplicacions i clients que més dades ‘devoren’ a la xarxa

Un sol usuari o una sola aplicació amb molta gana de dades, poden fer malbé de forma seriosa la qualitat del senyal WiFi de la teva llar o oficina.

Els routers més moderns permeten prioritzar determinades aplicacions per sobre d’altres. Amb el servei QoS (Quality of Service) del router, pots evitar que la descàrrega d’un arxiu especialment pesat per part d’una altra persona de la teva família, pugui interrompre la teva sessió de joc online.

Utilitza les últimes tecnologies WiFi

L’última tecnologia wireless, IEEE 802.11ac, ofereix un major rang d’acció, així com unes velocitats de pujada i de baixada més grans, en comparació amb les tecnologies més antigues.

Per treure tot el partit a aquestes tecnologies més recents, t’has d’assegurar que tant el teu router com els teus smartphones, tauletes i portàtils, les suporten.

millorar-senyal-wifi-beep

Passa’t a 5 GHz

La freqüència de 5 GHz proveeix unes ràtios de dades més ràpides en distàncies curtes. A més, sol estar menys ocupada que la freqüència wireless 2.4 GHz.

Compra un adaptador WiFi per al teu portàtil

Si tens un portàtil força vell del qual no et vols desprendre encara, o bé no tens els diners per fer el recanvi, una opció és comprar un adaptador 802.11ac. És tan senzill com connectar l’adaptador al portàtil via port USB.

Tot i que no és la solució més elegant del món, aquest adaptador és la forma més fàcil d’aconseguir velocitats més ràpides quan et connectes a un router 802.11ac.

Fes reset

Es tracta d’un consell que hem heretat dels primers temps de la informàtica personal. “Si un equip no funciona, apaga’l torna’l a encendre”. És una recomanació sàvia, que també té molt sentit amb els routers WiFi.

Un senzill reset o reboot pot ser més que suficient per millorar de manera notable les velocitats del teu senyal WiFi. Un reset neteja la memòria del router i facilita la instal·lació d’actualitzacions.

millorar-senyal-wifi-beep