Skip to content

10 errors a evitar a l’hora de comprar un portàtil

03/01/2020
portàtil-consells-compra

Es diu ràpid, però fa ja prop de 20 anys que els portàtils van començar a popularitzar-se. Fins llavors, els usuaris d’informàtica eren lligats als versàtils ordinadors de sobretaula. Amb els portàtils, quedava inaugurada l’era de la mobilitat, una etapa que encara defineix la forma en què consumim i percebem la tecnologia.

La irrupció fa uns anys d’smartphones —el mòbil es convertia en un ordinador de butxaca— i tauletes, ens ha convertit en usuaris, definitivament mòbils i nòmades, de dades, documents, jocs i aplicacions.

Per això, qui més qui menys, ja té certa experiència amb els portàtils. Així, és molt probable que hagis comprat i/o utilitzat més d’un al llarg del temps. Segur que l’has emprat per treballar, per estudiar, per jugar o, senzillament, per passar l’estona. I és per això que ja saps quines característiques i quines prestacions t’interessen. No obstant això, aquests coneixements no et fan immune a alguns dels errors més habituals que es donen a l’hora de comprar un portàtil.

A tots ens pot passar que acabem comprant el portàtil de pantalla més fina i amb les prestacions de més alta gamma, quan no necessitem totes aquestes funcionalitats. La idea general, i en això us ajudarà la vostra botiga BEEP, és trobar l’equip que s’ajusta tant al vostre pressupost com, sobretot, a les vostres necessitats.

Un portàtil és una eina, que ha de ser útil i convenient. Hi ha un portàtil per a cada persona i per a cada context

A El Blog de BEEP Informàtica, t’oferim una relació dels errors més habituals a l’hora de comprar un portàtil. A la teva botiga BEEP t’ajudarem a trobar el portàtil que més se t’ajusta.

Comprar el portàtil més econòmic

No es tracta d’un error per sí mateix. És a dir, si només necessites un portàtil per navegar i gestionar el correu, és molt probable que el dispositiu més barat et resolgui aquesta necessitat. Ara bé, també és molt probable que el portàtil el necessitis per a moltes coses més, si no ara, més endavant.

Per tant, és clar que és bo que trobis el portàtil que requereix el menor pressupost. Però també és bo, i és necessari, que l’equip que portis a casa teva faci tot allò que vulguis fer amb ell.

Posem per cas que t’estàs decidint entre un processador dual-core o quad-core. Tu saps que amb el portàtil voldràs utilitzar diversos programaris a el mateix temps, però t’inclines pel processador dual-core perquè és una mica menys car. Si acabes comprant l’equip dual-core, tindràs una tecnologia que es quedarà curta per al que tu la vols. I aquest problema el tindràs fins que arribi el moment de comprar un nou portàtil que reemplaci el que vas adquirir amb mal criteri.

Per tot el que diem, mai has de precipitar-te a les primeres de canvi cap al portàtil més econòmic.

L’objectiu ha de ser trobar l’equip o els equips que cobreixin les teves necessitats i, a partir d’aquí, contrastar els preus amb el teu pressupost

Pagar massa

És l’altra cara de la primera recomanació. Si comprar barat suposa renunciar a prestacions que necessites, comprar car pot suposar pagar per prestacions que mai necessitaràs al llarg de la vida útil de l’equip. Per tant, comprar un equip car o molt car pot suposar malbaratar els diners.

De forma general, un bon indicador de què paguem més del compte és el pressupost de què disposem. Si un equip se’n va molt amunt d’un pressupost racional, és més que probable que ofereixi algunes característiques que no necessites per a res.

Segur que necessites totes les especificacions ‘top’?

Hi ha equips amb especificacions top que poden tenir un preu de milers d’euros, però la veritat és que poca gent necessita 4 Terabytes (TB) d’espai d’emmagatzematge en el seu portàtil. Pots obtenir el mateix equip, amb les mateixes prestacions, per la meitat de preu. Això sí, renunciant a espai de disc dur. Si tant espai necessites, hauries de pensar en comprar un disc dur extern.

Busques un portàtil de gaming?

Els portàtils per a gaming també poden ser molt cars. Si t’agrada el gaming i necessites un ordinador, t’has de fer dues preguntes.

La primera pregunta: Em cal un portàtil? Necessito la mobilitat que em dóna un portàtil per jugar, o només jugaré a casa?

La segona pregunta, un cop concloguis que sí, que necessites un portàtil, és si els jocs que utilitzaràs exigeixen un equip pensat per al gaming. Hi ha molts jocs que tenen menors requisits pel que fa a gràfics i processament. Molts jocs independents no tenen les exigències dels jocs més comercials, de les grans productores.

Comprar un portàtil “per les teves necessitats d’ara”

Sí, hem dit que el portàtil a comprar ha de ser el que cobreixi les teves necessitats actuals. Ara bé, aquest criteri l’has de flexibilitzar, en termes raonables. D’aquesta manera, has de posar en joc les necessitats que estimis que pots tenir en els propers dos o tres anys, o el temps que tinguis previst utilitzar aquest equip.

Pensa en els nous usos que li puguis donar en els propers dos anys

Es tracta d’un consell general a l’hora d’adquirir qualsevol bé de consum. No només pensis en l’ús que li vols donar a la teva adquisició avui, sinó també en el dia de demà. Quan es tracti de tecnologia, és clar que has de definir un horitzó temporal. Podria ser que acabis utilitzant el portàtil com a ordinador principal per a tu o per a la teva família en el curt o mitjà termini? Si és així, has d’afegir més requisits als que ja tenies definits. Si es tracta d’un ordinador principal, li exigiràs un rendiment que no demanaries a un equip subsidiari. És a dir, a un equip que no utilitzes cada dia i que no empres de forma intensiva, durant moltes hores.

Una altra cosa és que tinguis una fixació per les últimes novetats i el pressupost per permetre’t estar sempre a l’última. En aquest cas, si es dóna el cas que et canvies el portàtil cada any, deixen de ser importants, com és obvi, les necessitats que puguin sorgir en el mitjà i llarg termini.

No et limitis amb una memòria RAM de 4GB i un disc dur SSD de 128 GB

En tot cas, el missatge és clar. Si penses donar un ús significatiu a l’portàtil que vols comprar, potser no és una bona idea fer-te amb un equip amb una RAM de tan sols 4GB (gigues), amb un disc dur SSD de de tan sols 128 GB. En poc temps, et quedaràs sense espai d’emmagatzematge. I de seguida notaràs també que et resultarà difícil utilitzar diversos programes a el mateix temps

Per no quedar-se curt en poc temps, és crucial prestar atenció a memòria RAM i a dimensió del disc dur intern de l’equip

Ignorar ports i compatibilitats

No tots els portàtils ofereixen els ports que necessites. Alguns portàtils moderns només proporcionen el port Thunderbolt 3 i ports USB-C. Si necessites els ports USB de tota la vida, els USB-A, o bé un lector de targetes SD, comprova que el portàtil que et fa goig tingui aquests ports.

Una altra opció és, sent conscient de l’absència d’aquests ports, comprar-te adaptadors.

Passar-te amb la mida de la pantalla

Comprar un portàtil amb una pantalla més gran del que necessites és un error freqüent. Perquè, si el que busques és un ordinador amb una pantalla gran, probablement el que requereixes és un PC, un sobretaula.

A pantalla més petita, més portabilitat

Cal remarcar la regla que una pantalla més petita significa una millor portabilitat (i al revés).

Si mous poc el portàtil, 15 polzades és una mida idònia

La majoria de portàtils se situen en la franja de les 11 a les 17 polzades. Si no tens intenció de moure molt el portàtil, un dispositiu de 15 polzades és idoni.

Si viatges molt, 13 o 14 polzades

Però si empres molt l’equip en cafeteries i en estacions de tren, si el penses transportar molt, hauries d’optar per un model d’entre 13 i 14 polzades. En tot cas, has de ser conscient que si la pantalla és més petita, també ho serà el teclat. Això pot ser un problema, per les incomoditats que puguin tenir els usuaris menys habituats a fer servir tecles petites.

D’altra banda, heu de tenir en compte que els nens menors de 12 anys, utilitzaran amb més facilitat un model de 11,6 o 12,5 polzades

17 polzades, si el penses tenir sempre a l’escriptori

Si et ve de gust tenir un portàtil de 17 polzades, per les raons que siguin, assegura’t que el mouràs ben poc de l’escriptori.

Optar per la resolució de pantalla més alta

Un portàtil amb una pantalla de 4K (3,840 x 2,160 píxels) pot ser una delícia per a la vista, però no sempre es tracta de la millor opció. Has de tenir en compte que, amb les pantalles petites, els grans avantatges de l’alta resolució no són tan apreciables com en les pantalles planes de televisió.

4K, una rèmora per a la bateria

I no només això, sinó que una pantalla 4K pot ser un llast per a la bateria. Molts equips portàtils de 4K esgotaran la bateria abans del que voldries quan et trobes lluny d’un endoll.

4K, recomanable en un equip de gaming o si la pantalla és gran

Com a regla general, només hauries de comprar un portàtil amb pantalla de 4K en dos casos. Si optes per un equip de gaming d’alta gamma o bé si la pantalla és molt gran. I també, és clar, si és que realment valores molt això de tenir una pantalla de molt alta resolució.

Escollir una pantalla per sota de 1080p

Avui dia, els portàtils amb una resolució de 1920 x 1080 píxels tenen preus molt assequibles. Per tant, intenta aconseguir un portàtil amb aquesta mida de píxels.

La resolució de 1080p facilita la lectura de les pàgines web. I també facilita treballar amb dues finestres alhora. Tot i que es redueixi el contingut de cadascuna d’aquestes dues finestres, seguiràs veient bé els textos i les fotos

Triar una bateria amb menys de 8 hores de vida

Escull un portàtil amb una vida de la bateria de com a mínim 8 hores. Si saps que seràs lluny d’un endoll durant hores, fins i tot quan estiguis al sofà o al llit, revisa que la bateria ofereixi aquesta autonomia.

Aquest requisit no el podràs posar en pràctica si el que busques és un portàtil de gaming.

Obsessionar-te amb una especificació

Quan compres tecnologia, has de tenir amplitud de mires.

Un seriós error és obsessionar-te amb una característica en fer la comparativa. I és que aquesta fixació pot fer que et passin desapercebuts equips que, si els mires de forma global, se t’ajusten com un guant

Això no vol dir que no tinguis uns mínims i uns requisits, sempre tenint en compte les teves necessitats. Però no facis dogma. És a dir, no et marquis uns mínims que, en realitat, siguin massa elevats.

Un exemple podria ser la memòria RAM. Igual et fa il·lusió pagar una mica més per tenir el doble de RAM. Però la veritat és que la majoria d’usuaris van sobrats amb 8 GB. Un RAM de 16 GB només és imprescindible si els programaris professionals que has de fer servir són molt exigents.

El mateix val per a la durada de la bateria, per a la resolució i per a la velocitat de l’processador.

Assumir que un 2 en 1 és el mateix que un portàtil

Tauletes, 2 en 1, i portàtils, són categories de producte diferents. Un tauleta no està pensada per al multitasking, per fer més d’una tasca alhora. O per navegar amb rapidesa, o per emprar programes molt exigents.

Ho podem dir de la següent manera. No perquè una cosa tingui una pantalla i un teclat, això vol dir que pugui fer les mateixes coses que un portàtil