Skip to content

10 consells per estalviar bateria amb el teu mòbil Android

11/08/2020

Els mòbils Android ofereixen pantalles grans i brillants, i poden incorporar funcionalitats d’alta gamma. Tot això repercuteix en un alt consum de bateria. T’expliquem com aprofitar al màxim la vida de la bateria del teu smartphone Android. L’objectiu: que la bateria et duri més hores sense necessitat de tornar a carregar.

Per què la bateria del mòbil dura cada cop menys?

Els smartphones amb el sistema operatiu Android consumeixen més bateria a causa de diversos motius.

  • Terminals cada vegada més prims. Tradicionalment, el rendiment de la bateria s’ha ressentit d’aquesta pèrdua de volum.
  • Processadors més ràpids
  • Més programaris i aplicacions funcionant en segon pla
  • Connexions d’internet més ràpides des del mòbil
  • Més ús del dispositiu en la teva vida quotidiana

El mòbil, un dispositiu imprescindible

Més enllà de factors tècnics, de disseny i d’accés a internet, cada cop recorres més al mòbil per realitzar tot tipus de gestions i d’activitats. Tant per a fins de treball i professionals, com d’oci.

El telèfon intel·ligent, o smartphone, s’ha convertit en un ordinador de butxaca i en un dispositiu imprescindible per organitzar el teu dia a dia. Per això, el portes sempre a sobre. I per aquesta raó el tens gairebé sempre a l’abast de la mà.

Per tant, una primera recomanació per reduir i contenir el consum de bateria té a veure amb el temps d’ús del telèfon mòbil. Potser l’estàs utilitzant massa hores?

Curiosament, són pioners tecnològics de Silicon Valley els que han conscienciat sobre el perill d’estar massa ‘enganxats’ a la pantalla del dispositiu. Alguns d’ells han renunciat a les prestacions dels telèfons intel·ligents i utilitzen mòbils que només permeten trucar i enviar i rebre missatges de text. Podem dir que han reculat 15 anys en el temps, i que s’aferren a mòbils més senzills, però alhora més segurs i menys addictius

No obstant, al marge de fer un ús responsable de l’smartphone, hi ha moltes més recomanacions que et poden ajudar a estalviar bateria.

1. Mode ‘Doze’

A partir d’Android 6.0 Marshmallow, Google va incorporar el Mode Doze. Aquesta funció perllonga la durada de la bateria. I ho fa a través del control del comportament de les Apps (aplicacions) quan el terminal no es troba connectat a una font d’alimentació.

Aquest mode de Descans o Repòs ajorna les activitats de processador i de xarxa vinculades al funcionament d’aplicacions en segon pla. Ho fa quan el mòbil no està sent utilitzat durant llargs períodes de temps.

Per dir-ho d’alguna manera, l’smartphone Android es posa a dormir. L’excepció: les notificacions urgents, com, per exemple, textos de missatgeria instantània i sincronitzacions molt puntuals.

Trobaràs el Mode Doze en la configuració del teu equip Android.

2. Activa el mode d’estalvi d’energia

El mode d’estalvi d’energia és una forma efectiva d’esprémer la durada de la bateria disponible. Quan actives aquest mode, estàs posant límits a activitats que es mengen molta bateria.

En el terminal Samsung Galaxy S10, hi ha dues opcions. La primera restringeix la brillantor de la pantalla, la velocitat del processador i la utilització de la xarxa. L’altra alternativa només dóna llum verda al funcionament de les aplicacions i serveis essencials del dispositiu.

Els mòbils Samsung també ofereixen una aplicació d’optimització que es diu Cura del dispositiu. Aquesta app elimina les aplicacions que funcionen malament, dades deteriorades i altres impureses o residus que poden consumir memòria del mòbil i que, per extensió, poden absorbir bateria en excés.

3. Utilitza internet Wi-Fi

El consum de dades a partir del pla proveït per l’operador de telefonia fa gastar més bateria a l’smartphone. Per això, sempre que puguis, recorre al Wi-Fi.

D’altra banda, pots impedir que el mòbil gasti dades desactivant els serveis de dades mòbils des del panell d’Inici Ràpid.

Una altra opció és el Mode Avió.

4. Renuncia a l’Active Tracking

El Bluetooth i els serveis de localització són útils, però es cruspeixen en un no res la vida de la bateria. La permanent necessitat de connectar-se a altres dispositius i d’actualitzar la ubicació, consumeix molta energia.

Per aquest motiu, si necessites reservar bateria, el millor és que desactivis tots aquests tipus de serveis.

Si recorres a l’assistència de veu, desactiva-la, també. Pensa que l’Assistent de Google està escoltant de manera activa en tot moment, per la qual cosa està gastant bateria de forma innecessària.

5. Abaixa la brillantor a la pantalla

Les pantalles dels mòbils són prodigioses. Alta resolució. Molta brillantor. Ara bé, si has de dosificar bateria, el millor és reduir el nivell de brillantor a Ajustaments de pantalla.

Un altre consell a tenir en compte és deshabilitar l’autobrillantor. I és que aquesta funció d’ajustament automàtic pot donar més brillantor de la que necessites, amb el consegüent consum afegit d’energia.

També pots fixar quant de temps la teva pantalla es troba activa des del darrer cop que l’has tocat. És més que suficient amb uns pocs segons.

Una altra bona idea és desactivar notificacions d’aplicacions, per així evitar que el mòbil s’il·lumini cada vegada que emergeix una nova alerta.

6. Segur que necessites un fons de pantalla ple de colors?

Descarta els fons de pantalla amb moviment que, per raons òbvies (pel moviment), exigeixen més energia. L’ideal és limitar-te a un fons de pantalla amb pocs colors. I és que la pantalla absorbirà més energia si ha de proporcionar molts colors diferents.

Els widgets, programes actius que són utilitzables directament des de la pantalla d’inici, tampoc són recomanables.

Els anomenats ‘widgets’ et permeten veure amb un simple cop d’ull la informació rellevant de les aplicacions que més utilitzes. En actualitzar-se, consumeixen bateria. Per aquesta raó, és una bona idea revisar quins ‘widgets’ tens actius. Si fas servir poc algun d’ells, desmarca’l

7. Silencia el mòbil

Un smartphone que està emetent sempre xiulets i vibracions a causa de les notificacions, és un gran devorador de bateria.

Vés a la configuració de so i vibracions, i rebaixa la intensitat de la vibració. Per descomptat, també pots evitar aquelles notificacions que no consideris crucials.

Així mateix, pots desactivar la retroalimentació hàptica: la pantalla vibra quan la toques o tecleges.

8. Tens l’última versió de cada aplicació?

Per assegurar-te que les Apps del teu mòbil són el més eficients possibles en termes de consum d’energia, has de verificar que utilitzes l’última versió. D’aquesta manera, has de actualitzar les Apps amb freqüència.

Quan actualitzis una App, fes-ho connectat a una xarxa Wi-Fi.

I ja que estem parlant d’actualitzar, també és bo restringir les auto-actualitzacions de continguts de les aplicacions. Aplicacions com Instagram refresquen de forma automàtica els nous continguts a mesura que estan disponibles. Pots desactivar l’opció per sincronitzar dades de forma automàtica i actualitzar així les aplicacions de forma manual.

D’altra banda, presta atenció a les aplicacions del mòbil que són gratuïtes gràcies a la publicitat. La raó és que poden consumir molts recursos.

9. If This Then That (IFTTT)

Per als més versats en tecnologia, és recomanable l’ús de serveis com If This Then That (IFTTT), que permeten automatitzar comportaments del mòbil. Per exemple, que es desactivin certs serveis quan la bateria caigui per sota de cert percentatge.

A El Blog de BEEP hem explicat de forma divulgativa en què consisteix el servei IFTTT. Ho hem fet a través d’un contingut sobre la il·luminació intel·ligent.

Així mateix, hi ha aplicacions, com Greenify, que permeten analitzar les Apps del mòbil i esbrinar quines són les que gasten més bateria.

10. Compra un powerbank

Pots comprar una bateria externa o powerbank amb el qual recarregar el mòbil quan té poca energia disponible.

A la botiga online de BEEP trobaràs el powerbank que s’ajusta a les teves necessitats.