Skip to content

Premi ARCO-BEEP per a una obra de l’artista Mariano Sardón

02/03/2019
mariano-sardon-arco-beep

L’artista argentí Mariano Sardón ha rebut el Premi ARCO-BEEP d’Art Electrònic en l’última edició de la fira ARCOmadrid. La fira se celebra entre els dies 27 de febrer i 3 de març a Madrid.

A la XIV edició d’aquest guardó, s’ha reconegut l’obra The Wall of Gazes (2011). Aquesta peça de Mariano Sardón és exposada a la Galeria Ruth Benzacar (Buenos Aires).

‘The Wall of Gazes’, una peça feta en partir del moviment dels ulls

L’obra guanyadora és una instal·lació amb sis pantalles. Els visitants poden veure una creació singular. I és que poden admirar el resultat d’enregistrar les trajectòries de les mirades de les persones participants en aquest projecte.

The Wall of Gazes es va crear fent un ús intensiu de programari i tecnologia. A cada persona se li posava davant un retrat. I, durant vuit segons, un dispositiu identificava els moviments de la mirada cap a aquesta imatge. Per a això, el creador es va servir d’un dispositiu de seguiment de la mirada (eye-tracking).

Segons el director de la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic, Vicente Matallana, “Sardón indaga en les mutacions de la mirada contemporània”. “Cada subjecte estableix un recorregut amb la seva visió. D’aquesta manera genera línies i espurnes que conformen rostres que apareixen a partir d’una situació d’aparent desordre. En aquesta mena de laberint visual, acaba per compondre un semblant que semblés interrogar-nos “.

Diàleg amb altres obres de la Col·lecció BEEP

El mur de mirades de l’obra guanyadora permet establir un diàleg amb altres obres de la Col·lecció BEEP que també incideixen en la conceptualització de les “maneres de mirar”.

ARCO-BEEP, un premi de referència en el món de l’art

ARCOmadrid, la principal fira d’art contemporani d’Espanya, ha arribat aquest any a la seva edició número 38. I, per catorzè any consecutiu, la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic ha convocat el Premi ARCO-BEEP d’Art Electrònic. El premi està consagrat de forma exclusiva a l’art electrònic i tecnològic.

El guardó impulsat per la cadena de botigues d’informàtica BEEP reconeix la millor peça exposada per una galeria a la fira, que faci un ús significatiu de les noves tecnologies. Un jurat format per especialistes en art contemporani i art de noves tecnologies, falla el premi. Aquest reconeixement està dotat amb una quantitat màxima de 15.000 euros.

El premi està molt consolidat en el panorama de l’art contemporani espanyol. Amb el Premi ARCO-BEEP, la cadena BEEP mostra el seu fidel compromís en promoure la investigació, producció i exhibició de l’art vinculat a les noves tecnologies o art electrònic.

arco-madrid