Skip to content

Premi ARCO-BEEP per a una obra de l’artista Eugenio Ampudia

27/02/2018

L’artista Eugenio Ampudia ha rebut el Premi ARCO-BEEP d’Art Electrònic en l’última edició de la fira ARCOmadrid, que es va celebrar entre els passats dies 21 i 25 de febrer. L’obra guardonada es titula Try Not To Think So Much (2018), una instal·lació amb circuits i tecnologies que al·ludeix al “soroll comunicacional amb què habitem i que ens envolta”. L’espectador pot interactuar amb l’obra, en poder crear “música aleatòria”.

ARCOmadrid, la principal fira d’art contemporani d’Espanya, va arribar aquest any a la seva edició número 37. I, per tretzè any consecutiu, la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic va convocar el Premi ARCO-BEEP d’Art Electrònic, consagrat de forma exclusiva a l’art electrònic i tecnològic.

El guardó impulsat per la cadena de botigues d’informàtica BEEP reconeix la millor peça exposada per una galeria a la fira, que faci un ús significatiu de les noves tecnologies. Un jurat format per especialistes en art contemporani i art de noves tecnologies, és l’encarregat de fallar el premi, que està dotat amb una quantitat màxima de 15.000 euros.

Amb aquest premi tan consolidat en el panorama de l’art contemporani espanyol, BEEP mostra el seu fidel compromís en promoure la investigació, producció i exhibició de l’art vinculat a les noves tecnologies o art electrònic.

Eugenio Ampudia, un artista dels “nous mitjans”

Eugenio Ampudia és un dels artistes espanyols que ha treballat amb més intensitat, coherència i rigor en el terreny dels “nous mitjans”. Ha plantejat instal·lacions i obres amb un marcat caràcter crític.  Així mateix, ha revisat la condició de les obres d’art en uns temps en què se’ls intenta dotar d’espectacularitat. Ampudia ha realitzat importants mostres en galeries i museus de reconegut prestigi. L’obra Try Not To Think So Much passa a formar part de la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic, que ja compta amb altres dues peces d’aquest artista.

Presentació a ARCO de l’obra ‘Border Crossers’, de Chico MacMurtrie

La Col·lecció BEEP va presentar una de les seves produccions durant la fira. Es tracta de Border Crossers, de l’artista nord-americà Chico MacMurtrie. Aquesta escultura robòtica, que passarà a formar part de la col·lecció, és una peça poètica que convida el públic a replantejar-se la noció de les fronteres en un món globalitzat.

Si bé la tecnologia s’utilitza en l’actualitat per superar barreres econòmiques i culturals, també s’empra per mantenir i reforçar barreres físiques. Amb aquest projecte, MacMurtrie se serveix de la tecnologia com una eina en positiu. La idea és anar més enllà d’aquestes barreres, qüestionar-les i crear una obra simbòlica i transcendent sobre la noció del que és una frontera avui dia. MacMurtrie és un artista plenament consolidat, que ha exposat en 16 països.

Col·lecció d’art tecnològic de referència a Europa

El fons artístic de BEEP és el més important d’Espanya en l’àmbit de l’art electrònic, i és tot un referent a Europa. La Col·lecció BEEP té constants compromisos internacionals. Així, va ser col·lecció convidada a la Biennal of the moving image de Frankfurt, que es va celebrar a finals del 2017. I ha estat convidada a la pròxima edició del festival Ars Electronica, que tindrà lloc a la ciutat austríaca de Linz, del 6 al 10 de setembre. Ars Electronica és la cita més important a nivell mundial dedicada a les arts electròniques i digitals.

La Col·lecció BEEP està ara sent exposada gairebé en la seva completa integritat al Museu de Reus, a la província de Tarragona. L’exposició Aproximacions creatives a la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic, que es va estrenar el passat 23 de novembre i serà oberta fins el 29 de març, reuneix per primera vegada en un mateix espai tota la col·lecció.